to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 05.03.2021

Πολιτική

Η πανδημία έφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας: Συζητήθηκε η ερώτηση - παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να μεταφέρουμε στη Βουλή την αγωνία του κόσμου της δυτικής Αθήνας. Αν έρθετε στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στην Αγία Βάρβαρα, στο Αιγάλεω, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, σε όλους του δήμους ένα πράγμα θα ακούσετε: Κάντε κάτι. Τα μέτρα δεν αρκούν. Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχουν σταθερές. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο», όπως επισήμαναν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή - Τι είπαν στις παρεμβάσεις τους οι Γ. Δραγασάκης, Δημ. Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη (βίντεο)


«Η αγωνία το κόσμου της Δυτικής Αθήνας είναι βάσιμη. Τα προβλήματα διογκώνονται αλλά μένουν χωρίς απαντήσεις», επισήμαναν σήμερα, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης με θέμα «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις:

Γ. Δραγασάκης: «Ορατότης μηδέν για τη δυτική Αθήνα - Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα»

Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε: 

«Η δυτική Αθήνα είναι μια περιοχή που για δεκαετίες υπέφερε από την εγκατάλειψη της Πολιτείας. Η προηγούμενη οικονομική κρίση την χτύπησε πολύ έντονα. Λουκέτα, ανεργία, υστέρηση σε υποδομές και υπηρεσίες. Η πανδημία βρήκε, λοιπόν, τη δυτική Αθήνα με μεγάλη και διαχρονική υποβάθμιση και βαθιές πληγές.

Όλες οι τάσεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη, όποτε και αν έρθει, όση και αν είναι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, θα είναι σχήματος Κ, δηλαδή θα είναι άνιση και ασύμμετρη, μεταξύ περιφερειών, μεταξύ κλάδων και μεταξύ κοινωνικών τάξεων και ομάδων.

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, κυρίως σε τομείς όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, αποτελούν τον κύριο όγκο των ΜΜΕ της περιοχής. Είναι ακριβώς οι κλάδοι που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Αυτοί είναι και οι κλάδοι που θα έχουν, σύμφωνα με μελέτες, τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας μετά την πανδημία. Όμως πρόκειται για επιχειρήσεις που ήδη βαρύνονται από δανεισμό, πολλές δεν θεωρούνται "αξιόχρεες/bankable", με βάση τα τραπεζικά κριτήρια, ενώ θα χρειαστεί να επιστρέψουν επιστρεπτέες προκαταβολές. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν αν αφεθούν στην τύχη τους.

Είναι επιχειρήσεις και κλάδοι οι οποίοι στο κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης δεν αναφέρονται καν. Επίσης το σχέδιο Πισσαρίδη θεωρεί αναγκαία όχι τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών αλλά την ώθηση τους στο καιάδα και την καταστροφή.

Ορατότητα μηδέν

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να μεταφέρουμε στη Βουλή την αγωνία του κόσμου της δυτικής Αθήνας. Αν έρθετε στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στην Αγία Βάρβαρα, στο Αιγάλεω, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, σε όλους του δήμους ένα πράγμα θα ακούσετε: Κάντε κάτι. Τα μέτρα δεν αρκούν. Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχουν σταθερές. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Ορατότης μηδέν. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα.

Η αγωνία είναι βάσιμη. Τα προβλήματα διογκώνονται αλλά μένουν χωρίς απαντήσεις.

Τι θα γίνει με την ανεργία ιδιαίτερα των νέων αλλά και των ανέργων μακράς διάρκειας; Πως θα προετοιμαστούμε για τη βέβαιη αύξηση της ανεργίας όταν λήξει το σημερινό καθεστώς της αναστολής συμβάσεων εργασίας; Τι θα γίνει με την εστίαση και το λιανεμπόριο που είναι από τις κύριες δραστηριότητες στην περιοχή;

Εμείς πιστεύουμε ότι η λογική του βλέποντας και κάνοντάς δεν αποδίδει. Είναι αναγκαίο να περάσουμε από τα έκτακτα και αποσπασματικά μέτρα σε μόνιμες πολιτικές ανάκαμψης.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάδειξη των προβλημάτων. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση τους να υποδείξουμε λύσεις και πολιτικές. Γι αυτό προχωρώ σε συγκεκριμένες προτάσεις που δείχνουν πως υπάρχουν λύσεις, υπάρχει άλλος δρόμος.

Τι θα γίνει με το καυτό πρόβλημα της ανεργίας; Εμείς προτείνουμε και ζητούμε να υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας στη δυτική Αθήνα όπως: α)εκπόνηση προγράμματος έκτακτης κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ για τους Δήμους Δυτικής Αθήνας, β)πρόγραμμα κατάρτισης για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στα πρότυπα του προγράμματος του ΑΣΔΑ αλλά με έμφαση τελικά στην απασχόληση του ωφελούμενου, και γ)ειδικό τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για αύξηση της απασχόλησης μέσω της στήριξης με διάφορους τρόπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της δυτικής Αθήνας.

Τι θα γίνει με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς γενναία ρύθμιση και κάποιο κούρεμα των υποχρεώσεων τους ιδίως αυτών που συσσώρευσαν στη φάση της πανδημίας; Ποια είναι η πολιτική σας στο θέμα αυτό;

Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης; Τι νόημα έχουν οι εκκλήσεις προς τις τράπεζες όταν αυτές τις αγνοούν και σας περιφρονούν επιδεικτικά; Περιμένετε να αλλάξουν πολιτική; Μόνο αν τις πιέσετε, μόνο με ειδικές προγραμματικές συμφωνίες έναντι της βοήθειας που τους έχει προσφερθεί από το Κράτος, όπως και τώρα προσφέρεται στην τράπεζα Πειραιώς, μπορεί να γίνει κάτι. Εμείς λέμε ότι σε περιόδους κρίσης η ευθύνη και  το βάρος της χρηματοδότησής της οικονομίας το σηκώνει το κράτος. Αυτό γινόταν πάντα και παντού και άλλωστε αυτό δεν γίνεται και τώρα; Αν δεν υπήρχαν οι κρατικές προκαταβολές και τα δάνεια μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας η οικονομία θα είχε καταρρεύσει.

Αναβαθμίστε λοιπόν την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που είμαι βέβαιος πως κι εσείς αναγνωρίζετε ότι αποδείχθηκε ένα πολύτιμο εργαλείο. Ενεργοποιείστε τις μικροπιστώσεις. Γιατί ψηφίσαμε το σχετικό νόμο; Για να μείνει στο συρτάρι; Εγώ σας είπα, κ Γεωργιάδη, μην εμπλέξετε τη Τράπεζα της Ελλάδος δεν ήταν αναγκαίο, πηγή καθυστερήσεων θα είναι και αυτό έγινε. Έστω και τώρα ζητείστε από το πρωθυπουργό να περάσει αυτός ο θεσμός στην ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών αυτός ο θεσμός. Με αιχμή αυτά τα δυο εργαλεία, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις μικροπιστωσεις αλλά και με ένα δίκτυο τοπικών περιφερειακών τραπεζών ή παραρτημάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας αντιμετωπίστε τον τραπεζικό αποκλεισμό της μικρής κι μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Και επι τη ευκαιρία αντιμετωπίστε και την άλλη μορφή του τραπεζικού αποκλεισμού που προκαλεί το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων. Ήδη ολόκληροι δήμοι όπως της Αγίας Βαρβάρας δεν έχουν τραπεζικό υποκατάστημα. Που θα κάνουν τις συναλλαγές τους οι πολίτες ιδίως οι ηλικιωμένοι; Και πως θα πάνε σε άλλο δήμο ειδικά τώρα όταν μάλιστα απαγορέψατε τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά προκαλούν οργή και αγανάκτηση στο κόσμο; Αλλά το θέμα είναι γενικότερο διότι οι τράπεζες θα κλείσουν πολλά υποκαταστήματα. Χρειάζεται λοιπόν μια πολιτική στο θέμα αυτό για το σύνολο της χώρας. Η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή ένωση ως κοινωνικό δικαίωμα. Αν οι λοιπόν οι τράπεζες δεν εγγυηθούν την ύπαρξη υποκαταστήματος σε εύλογη απόσταση η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε άλλες λύσεις. Για παράδειγμα ένας δημόσιος φορέας όπως τα ΕΛΤΑ ή η Αναπτυξιακή Τράπεζα ή άλλος θεσμός, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό παρέχοντας μια δέσμη βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος.

Συμπέρασμα: υπάρχουν πολλές επιμέρους δράσεις που αν ενταχθούν σε ένα σχέδιο μπορούν να δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και να αφήσουν ένα κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή. Γι αυτο καταλήγω σε μια συνολική και συγκεκριμένη πρόταση. Καλούμε τη κυβέρνηση να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες σε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Αθήνα.

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάκαμψης αλλά και αναβάθμισης της περιοχής

Η αναγκαιότητα είναι προφανής. Κάνει δεν αμφισβητεί τη χρόνια υποβάθμιση και τα προβλήματα της περιοχής που η πανδημία και η νέα κρίση επιδεινώνει. Το ίδιο και η λειτουργική χρησιμότητα του. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επιτρέψει τη συγκέντρωση και το συνδυασμό των δράσεων ποικίλων υπουργείων και φορέων, θα επιτρέψει τον ενιαίο συντονισμό και έλεγχο, γεγονός που από μόνο θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των πόρων. Είναι εφικτό ένα τέτοια πρόγραμμα; Βεβαίως είναι. Το κάναμε εμείς στο βόρειο Αιγαίο. Στο πλαίσιο της νησιωτικής μας πολιτικής καταρτίσαμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα βορείου Αιγαίου. Αποδείχτηκε μια από τις καλές πρακτικές της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν ρωτήσετε τους φορείς της περιοχής ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θα ακούσετε μόνο θετικά λόγια.

Μπορεί να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους αν και θα μπορούσε να ενταχθεί και στο ταμείο ανάκαμψης. Ως προς τη θεσμική του διάσταση το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να καταρτιστεί σύμφωνα με τις διαδικασίες του νόμου 4635/2019 με τη συνεργασία της τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, των φορέων της περιοχής.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες εκείνες οι δράσεις που απαντούν σε νέα αλλά και χρόνια προβλήματα της περιοχής με στόχο την αναβάθμιση της. Είναι ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε στις διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες και την ασύμμετρη ανάπτυξη εντός της Αττικής αλλά και στις αγωνίες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των νοικοκυριών της περιοχής. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση μας για Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη δυτική Αθήνα. Καλούμε τους δήμους, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εργαστούμε από κοινού για ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, για την ανάκαμψη της απασχόλησης, την αναβάθμιση, των υποδομών, των συγκοινωνιών, της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ζωής στην περιοχή.

Δημήτρης Βίτσας: « Ως πότε η Δυτική Αθήνα θα αποτελεί την πίσω αυλή του κράτους;»

Μερικά από τα σημεία που επισήμανε ο Δημ. Βίτσας στην ομιλία του:

«..Το πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας δεν προέκυψε σήμερα λόγω της πανδημίας απλά εντάθηκε αυτή την περίοδο… Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται , υποσχέσεις δίνονται και μετά οι κάτοικοι μένουν μόνοι τους να παλεύουν για τη ζωή τους. Αν οι Δήμαρχοι είναι ενεργητικοί άνθρωποι και βρίσκουν τρόπους διαδημοτικής και διαπολιτικής συνεννόησης κάτι προχωρά. Σε διαφορετική περίπτωση, άδικα περιμένουμε.

Είναι προβληματικός ο τρόπος που το κεντρικό κράτος αντιλαμβάνεται τη Δυτική Αθήνα. Ήταν χαρακτηριστική η πρόθεση της πολιτείας μέσω του σχεδίου ΄΄Καποδίστριας΄΄ να προχωρήσει σε ένωση του Δήμου Χαϊδαρίου με το Δήμο της Αγίας Βαρβάρας τη στιγμή που ανάμεσα στους δύο οικισμούς μεσολαβεί το Δρομοκαΐτειο ίδρυμα το Διομήδειο Άλσος και μια απόσταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων…

Στην περίπτωση της Δυτικής Αθήνας έχουμε μια ταξική επιλογή. Υπάρχει απουσία παρεχόμενων υπηρεσιών, σημαντικές ελλείψεις κοινωνικών και άλλων υποδομών και σημαντική υστέρηση στο επίπεδο της ανάπτυξης.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν γίνει 39.926 εμβολιασμοί στην Δυτική Αθήνα την ίδια στιγμή που στα Βόρεια προάστεια έχουν γίνει 138.840 και στο Κέντρο της Αθήνας 149.822. Και αυτό γιατί στην περιοχή τα εμβολιαστικά κέντρα είναι λίγα και κάποια δεν λειτουργούν καν ενώ δεν υπάρχει και ο ικανός αριθμός ιατρών. Στην Δυτική Αθήνα όπως και στην Δυτ. Αττική υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτή η περιοχή αποτελεί την ΄΄πίσω αυλή΄΄αυτού του κράτους.

Στην περιοχή της παραλίας του Σκαραμαγκά ενώ υπάρχουν όλες οι μελέτες ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ο χώρος της προβλήτας 4 που σήμερα καταλαμβάνει η δομή των προσφύγων , πάει να γίνει δώρο σε κάποιον ιδιώτη με διπλό διαγωνισμό, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει αποτύχει.

Το πάρκο-μουσείο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον , ενώ παραδόθηκε ώριμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της ιστορικότητας του πρώτου χειροποίητου πομπού ραδιοφωνίας και την απόδοση 33 στρεμμάτων πρασίνου στην τοπική κοινωνία , δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής

Το τεράστιο όμως ζήτημα της Δυτ. Αθήνας και της Δυτ. Αττικής είναι η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Φυλής. Μόλις την περασμένη Παρασκευή 26 Φεβ. 2021, άναψε φωτιά στο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Πετρούπολης και του Ιλίου κατά κύριο λόγο , αλλά και σε άλλες περιοχές να μη μπορούν κυριολεκτικά να αναπνεύσουν. Θα προχωρήσει ο σχεδιασμός που υπάρχει ή θα δικαιωθεί ο κος Πατούλης ο οποίος είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να τον προσβάλει; Δεν αποτελεί μόνο υγειονομική αλλά συνολική βόμβα η ύπαρξη του ΧΥΤΑ στην περιοχή. Πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής και να ενταχθεί στο ολοκληρωμένο σχέδιο που είχε εκπονήσει η ΄΄Δύναμη Ζωής΄΄.

Όσο αφορά τα προβλήματα υγείας στην περιοχή, ξέρετε τι σημαίνει να είναι 70 ασθενείς στους διαδρόμους στο Αττικό Νοσοκομείο; Σε ένα πρότυπο νοσοκομείο που εμπνεύστηκαν όλοι οι Δήμαρχοι του Χαϊδαρίου, από τον Δημήτρη Σκαμπά , τον Κυριάκο Ντηνιακό και τον Κώστα Σπηλιόπουλο, να μην έχει γιατρούς και να γεμίζει με ράντζα; Τι θα γίνει με το Γενικό Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας; Ο κος Μητσοτάκης σαν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και ο τότε υπουργός υγείας είχαν αποφασίσει το κλείσιμό του. Εμείς το κρατήσαμε στη ζωή για να μπορεί ο κος Κικίλιας να δηλώνει ότι θα το εντάξει στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και βέβαια ο κος Κικίλιας ξεχνά ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι νοσοκομείο αναφοράς από τον Μάρτιο 2020.

Στην περιοχή υπάρχουν δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία τα οποία έχουν γίνει νοσοκομεία αναφοράς με σημαντικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού . Και ζητά η αρμόδια υφυπουργός κα Ράπτη να βοηθήσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία τις συγκεκριμένες ΑΜΚΕ που έχουν ένα ψυχιατρικό πρόγραμμα, όπως και το Αττικό και το Νοσοκομείο Αγ.Βαρβάρας. Μετατρέπετε δηλαδή αυτά τα νοσοκομεία που έχουν γίνει με το αίμα και το χρήμα μας σε μονάδες ΣΔΙΤ.

Στο Δήμο Περιστερίου, στο maximum της λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων έχουν δυνατότητα να προβαίνουν σε 14.000 εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τον πληθυσμό του Δήμου (πάνω από 300 χιλιάδες) χρειάζονται 21 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού. Έχει μια σημασία να μας απαντήσετε αν ενισχυθούν και αν αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Τέλος, θα πρέπει να θυμίσω ότι η περιοχή της Δυτ. Αθήνας έχει βγάλει πολύ σημαντικούς επιστήμονες, αθλητές , αλλά και πολύ σημαντικούς "ψυκτικούς"……»

Χαρά Καφαντάρη: «Η Δυτική Αθήνα, για τον κ. Μητσοτάκη, είναι η περιοχή των ψυκτικών, η περιοχή των επισκευαστών ανελκυστήρων»

«Η Επερώτηση για την περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας λόγω και της πανδημίας έχει ταράξει τα νερά. Πολιτικοί Αρχηγοί, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, αναγκάστηκαν μετά από πολλά χρόνια να επισκεφτούν τη Δυτική Αθήνα. Η επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη, το προηγούμενο Σάββατο συνοδεύτηκε με μεγάλες και ασαφείς εξαγγελίες», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθως επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Δυτική Αθήνα πάντα ήταν υποβαθμισμένη και η ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα ήταν στάσιμη. Είναι μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της εργασίας, ανθρώπους του μόχθου, από πολλούς νέους, αλλά και πολλούς αποφοίτους ανώτατων σχολών και εξειδικευμένους τεχνίτες.

Η Δυτική Αθήνα, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη, με δηλώσεις του, είναι η περιοχή των ψυκτικών, η περιοχή των επισκευαστών ανελκυστήρων. Ίσως έτσι θέλει να τη βλέπει ή ίσως τόσο πραγματικά την ξέρει. Και αυτό δείχνει μία ταξική διάσταση που χαρακτηρίζει συνολικά την Κυβέρνηση.

Τα προβλήματα είναι πολλά: Ο τρόπος που αναπτύχθηκε η περιφέρεια αυτή, με άναρχη δόμηση, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς μεγάλους ελεύθερους χώρους, με περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω και της γειτνίασης με το ΧΥΤΑ της Φυλής –ο οποίος, δυστυχώς, με τον κ. Πατούλη και με πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής θα επεκταθεί κι άλλο και θα οξύνει αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της Δυτικής Αθήνας- και βέβαια χωρίς να έχει και πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Αυτό αφορά την περιοχή του Σκαραμαγκά.

Για την Υγεία και τα νοσοκομεία

Στη δημόσια υγεία, πρώτα από όλα, είναι υποβαθμισμένο το σύστημα είτε της νοσοκομειακής, είτε της πρωτοβάθμιας κάλυψης. Η πρώτη βαθμίδα, δηλαδή, τείνει να εξαλειφθεί λειτουργώντας σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του «covid» και μετατρέποντας τα κέντρα υγείας ουσιαστικά σε εμβολιαστικά κέντρα.

Δύο νοσοκομεία έχει η Δυτική Αθήνα: το «Αττικό», ένα εμβληματικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το μικρό της «Αγίας Βαρβάρας». Το «Αττικό» τείνει να μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν κλινικές και μετατρέπονται σε κλινικές COVID.

Το μικρό, αποτελεσματικό και ιστορικό Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας που απέδειξε στην πράξη τη σημασία του τώρα μέσα στον COVID. Χθες είχε πενήντα έξι ασθενείς. Οι κλίνες ήταν πενήντα δύο και έγιναν τρίκλινα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν «ελαφρά» περιστατικά. Δεν μπορεί όμως κλινική COVID να λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο. Να σημειωθεί ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης το 2013 μαζί με άλλες δομές έκλεισε αυτό το νοσοκομείο.

Υπάρχουν εννιά σημεία για εμβολιασμούς. Τα κέντρα υγείας έχουν μετατραπεί κυρίως σε εμβολιαστικά κέντρα. Η Δυτική Αθήνα είναι πολύ πιο κάτω στους εμβολιασμούς

Στην παιδεία δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα γηρασμένα κτήρια, στην έλλειψη δομών, ενώ η τηλεκπαίδευση που για τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα που χαρακτηρίζουν την περιοχή είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Η οικονομική ακτινογραφία

Στην οικονομία η Δυτική Αθήνα χαρακτηρίζεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχει λιανεμπόριο, έχει μικρούς εμπόρους, έχει πλανόδιο εμπόριο που απασχολεί μεγάλο αριθμό. Γενικά, όλη αυτή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με όσα προγράμματα της Κυβέρνησης εξαγγέλθηκαν, έχει μείνει έξω στην πλειοψηφία της από όποια χρηματοδοτική στήριξη, ενώ μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις των μικρών εμπόρων και επιχειρηματιών μετατίθενται για το μέλλον με αβέβαιο τρόπο, αν μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθούν στο μέλλον. Η Κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει και τους δήμους στην προσπάθεια να ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γιατί τα έσοδά τους σαφώς μέσα στην περίοδο της πανδημίας είναι μειωμένα.

Σχετικά με τις υπηρεσίες, πώς εξυπηρετείται ο απλός πολίτης, αλλά και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας όταν, για παράδειγμα, η Αγία Βαρβάρα δεν έχει κανένα τραπεζικό κατάστημα;

Πώς είναι οι συγκοινωνίες στη Δυτική Αθήνα; Υπάρχει ενδοδημοτική συγκοινωνία; Είναι τακτικά τα δρομολόγια; Εδώ ανακύπτει το τεράστιο ζήτημα της χρήσης ΜΜΜ, της πύκνωσης των δρομολογίων, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει γιατί βλέπουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται και με τον κορωνοϊό.

Πρέπει να σκύψει η Κυβέρνηση στα προβλήματα, να αναβαθμίσει την επιδημιολογική επιτήρηση λόγω της πανδημίας, να πάρει μέτρα για τη σχολική στέγη, να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, να έχουν πρόσβαση σε καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ, να σχεδιάσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 καινούργια προγράμματα και να εντάξει δράσεις, να υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους, που είναι πολλοί, να ενισχυθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του πολιτιστικού κεφαλαίου, των πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ., που ειδικά στην περίοδο της κρίσης ο ρόλος του είναι πάρα πολύ σημαντικός».

Στη δευτερολογία της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επεσήμανε: 

«Η φράση με την οποία ξεκίνησα την πρωτολογία μου, ότι «τάραξε τα νερά» η επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και λόγω της πανδημίας, αυτό φάνηκε πραγματικά σήμερα -επιτρέψτε μου- και από τις αντιδράσεις των Υπουργών.

Συγκεκριμένα, κάτω από την πίεση της επίκαιρης επερώτησης αναγκάστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης να εξαγγείλει ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων ΕΣΠΑ. Θα το παρακολουθούμε να μη μείνει εξαγγελία. Η Κυβέρνηση έπρεπε κάποια στιγμή να ενδιαφερθεί συγκεκριμένα για τη Δυτική Αθήνα.

Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, άκουσα την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ. Βέβαια, δύσκολα ένας απλός πολίτης της Δυτικής Αθήνας που δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα θα μπορούσε να διακρίνει διαφορές σημαντικές.

Όλοι έχετε μία απορία. Γιατί και κάποιοι άλλοι από την αντιπολίτευση αναφέρθηκαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο τι έκανε τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θα απαντήσω με σαφήνεια.

Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, το μετρό στην Αγία Βαρβάρα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάστηκε και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης, το εγκαινίασε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου. Είχε δρομολογηθεί.

Επίσης, αναφέρθηκαν πάρα πολλοί συνάδελφοι και στα θέματα του Πάρκου Τρίτση, αναφέρθηκαν στους ελεύθερους χώρους. Εγώ, λοιπόν, θα πω ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016, έγινε φορέας διαχείρισης του Πάρκου, εξασφαλίστηκε για το πάρκο χρηματοδότηση 58.000, προσλήφθηκε κάποιο, λίγο, προσωπικό και η εικόνα του Πάρκου από την εγκατάλειψη άλλαξε. Σήμερα που το Πάρκο είναι στον κ. Πατούλη, όποιος κάνει μια βόλτα εκεί μέσα μπορεί να δει πραγματικά ποια είναι η κατάσταση η οποία υπάρχει. Δράσαμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα που χρόνιζαν έγιναν πολλά. Και εδώ συνεισέφερε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η «Δύναμη Ζωής», στο να ολοκληρωθούν και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, γιατί είναι ένα πρόβλημα για τη Δυτική Αθήνα.

Σχετικά με το ΜΠΛΟΚ 15, ποια ήταν η εικόνα, κύριε Αρσένη, του ΜΠΛΟΚ -δεν ξέρω αν το ξέρατε- το ‘13 και το ‘14 και ποια είναι η εικόνα σήμερα που επισκευάστηκε το κτίριο; Και βέβαια πάντα παραμένει το αίτημα να είναι ελεύθερα προσβάσιμο για όλους. Είναι ένα μουσείο ουσιαστικά, ένας χώρος ιστορικής μνήμης.

Σχετικά με τα σχολεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε έτοιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που η κυρία Κεραμέως καθυστέρησε έναν χρόνο περίπου να τις κάνει.

Βέβαια, για τα νοσοκομεία, που ελέχθησαν πάρα πολλά, θα πω στον κ. Κοντοζαμάνη ότι ελλειμματικά νοσοκομεία παραδώσατε και εμείς παραδώσαμε ταμειακό απόθεμα σε εσάς, στην νυν Κυβέρνηση, 300 εκατομμύρια πλεόνασμα.

Για τη Δυτική Αθήνα, πού είναι οι ΤΟΜΥ, κύριε Κοντοζαμάνη, που έχουν αφυδατωθεί από όποιο προσωπικό, που μεταφέρεται εδώ και εκεί, είτε σε εμβολιαστικά κέντρα είτε όχι;

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επί ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν σχέδια ΣΔΙΤ, τα οποία επανέρχονται τώρα με τον κ. Πατούλη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επεκτείνει τον ΧΥΤΑ της Φυλής υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον  και της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Υπήρχε εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός στην Αττική, με βάση αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι πισωγύρισμα, όπως συμβαίνει τώρα, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη Δυτική Αθήνα. Η λογική μας είναι «αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων», με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έρχομαι τώρα και στο εξής. Δεν εκπλειστηριάστηκε κάποια πρώτη κατοικία, κάποια λαϊκή κατοικία, κύριε Γεωργιάδη, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το διασφαλίσαμε.

Εσείς έρχεστε τώρα με τον πτωχευτικό νόμο που άμεσα θα ξεκινήσει, οι πολίτες υπερχρεωμένοι να χάσουν και την πρώτη τους κατοικία. Αυτό ανησυχεί πολύ και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Έρχομαι βέβαια και στο εξής. Κάντε μια βόλτα στην αγορά της Δυτικής Αθήνας η οποία έχει χαρακτηριστικό λιανεμπορίου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δεν μπορούν να πείσουν οι εξαγγελίες που ακούσαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, που οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό εδώ και δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, από τα μνημόνια που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μας βάλανε, μπορεί να μην τηρούν κάποια κριτήρια τραπεζικά, όπως θέλετε εσείς να τα εννοείτε, για όφελος φυσικά του τραπεζικού κεφαλαίου. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει σήμερα να ενδιαφερθείτε.

Στην υγεία, κύριε Κοντοζαμάνη, δεν αρκούν οι αριθμοί και οι προσλήψεις. Δεν μας πείσατε, αλλά όλο με νούμερα μιλάτε. Αφού κάνετε -και σωστά- καινούργιο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, συγχρόνως γιατί δεν στελεχώνετε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με δέκα χώρους, όπως είναι δέκα τα εμβολιαστικά κέντρα, να πηγαίνει ο κόσμος της συγκεκριμένης περιοχής να εμβολιάζεται;

Σχετικά με το νοσοκομείο, δεν πρέπει να ξεχνάμε -και απευθύνομαι, επιτρέψτε μου, και στην εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, η οποία είπε πάρα πολλά για την Αγία Βαρβάρα και το νοσοκομείο της- ότι η αποψίλωση του νοσοκομείου ξεκίνησαν από το 2006 όταν έφυγε ιατρικό προσωπικό για να στελεχώσει το νέο νοσοκομείο το «Αττικόν». Από το 2012, επί Αβραμόπουλου, οι τοπικοί δήμαρχοι της περιοχής εκεί κλήθηκαν από τον τότε Υπουργό όπου τους ανακοινώθηκε ότι θέλουν να κάνουν την «Αγία Βαρβάρα» κέντρο υγείας. Όμως, ήρθε το 2013, με την συνεχή αποδυνάμωση του νοσοκομείου, ο κ. Γεωργιάδης να το κλείσει.

Τι κάναμε; Το 2016 με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη ΥΠΕ άνοιξε το νοσοκομείο. Τι εννοώ; Μεταφέρθηκε το Κέντρο ΠΕΔΥ της Νίκαιας. Έγινε οδοντιατρικό κέντρο, φυσιοθεπευτήριο στον χώρο αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κράτησε ανοικτό το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», εξοπλίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα εξωτερικά ιατρεία και έγιναν όλες οι πολεοδομικές ενέργειες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρώτη παθολογική κλινική σήμερα και να παρέχει αυτόν τον σημαντικό ρόλο που παρέχει στην αντιμετώπιση του covid-19.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε σε αυτό το ασφυκτικό μνημονιακό περιβάλλον να κρατήσει όρθιο το νοσοκομείο, να στηρίξει στον βαθμό που μπορούσε την πρωτοβάθμια υγεία. Και εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει τώρα η Κυβέρνηση να το δει σοβαρά. Να γίνουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, γιατί αυτή τη στιγμή μόνο 15.963 συμπολίτες μας στη Δυτική Αθήνα είναι και με τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Και ζητώ και μία δέσμευση -και κλείνω- για το πότε θα γίνει αυτή η υπογειοποίηση γραμμών ηλεκτρικού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κάτι που είναι αίτημα δεκαετιών και δεν ήταν δέκα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα «ηνία» κράτους.

Θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)