to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 21.07.2013

Πολιτική

Αλέκος Καλύβης: "Να πείσουμε τον λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη πρόταση"

Συνέντευξη στο Νίκο Παπαδημητρίου


Τις συνέπειες στην κοινωνία από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναλύει ο Αλέκος Καλύβης, ταυτοχρόνως δε και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκήσει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ασκεί, τέλος, έντονη κριτική και για κάποιες συμπεριφορές που, όπως υποστηρίζει, παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

* Το πολυνομοσχέδιο, με την ψήφο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πλέον νόμος του κράτους. Ποιες οι άμεσες συνέπειες για τους πολίτες;

Θα έχουμε χιλιάδες νέες απολύσεις, μεγαλύτερη ανεργία, μείωση εισοδήματος και αύξηση φορολογίας, διάλυση εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών, νέα πλήγματα στις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις. Όλα αυτά αφορούν τον απλό κόσμο, την ίδια στιγμή που τα πλούσια στρώματα, οι δανειστές, οι τραπεζίτες, οι πολυεθνικές, οι φοροφυγάδες και οι λαθρέμποροι πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Πρόκειται για θυσίες χωρίς καμία ελπίδα, για ένα νέο μεγάλο βήμα προς την καταστροφή.

* Πώς πρέπει να αντιδράσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να δοθεί ένα σύντομο τέλος στον μνημονιακό εφιάλτη;

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θα πέσει από μόνη της. Πρέπει να εκδιωχθεί από ένα μεγαλειώδες κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής, με στόχο να φύγουν μαζί με αυτήν τα Μνημόνια και η τρόικα. Ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι το κακό που του συμβαίνει. Αυτό που χρειάζεται είναι να πειστεί ότι μπορεί να βγει από αυτή την τραγωδία, ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη πρόταση με αρχή, μέση και τέλος και είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με το κατεστημένο, στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, για να επιβάλει μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ασκεί δομική αντιπολίτευση, να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των αγώνων, αλλά ταυτόχρονα να συμπεριφερθεί ως εν δυνάμει κυβέρνηση. Να εμπνεύσει εν τέλει ότι υπάρχει ελπίδα και λύση και αυτή είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς.

* Πώς θα κλείσουν οι πληγές που δημιουργήθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ιδρυτικό συνέδριο ήταν ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του. Άνοιξε και συζήτησε μεγάλα θέματα στα οποία συνέβαλε ουσιαστικά η Αριστερή Πλατφόρμα. Θα έπρεπε να ασχοληθεί ακόμη περισσότερο με τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά δυστυχώς κυριάρχησαν με άγονο τρόπο ζητήματα οργανωτικής συγκρότησης. Υπήρξαν αχρείαστοι φανατισμοί και εκδηλώσεις αλαζονείας. Είναι απόλυτα θεμιτή ακόμη και η ζωηρή πολιτική διαφωνία. Είναι, όμως, απορριπτέα και ξένη προς τον πολιτισμό της Αριστεράς η γηπεδοποίηση της πολιτικής. Πρέπει να βγούμε όλοι μας πιο σοφοί και να εκπαιδευτούμε καλύτερα στην αρχή της ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πρέπει όλοι μαζί να τον βαδίσουμε.

* Πώς "διαβάσατε" την αύξηση των ποσοστών της Αριστερής Πλατφόρμας;

Η Αριστερή Πλατφόρμα είχε ένα θετικό αποτέλεσμα, ενίσχυσε τις θέσεις της στα όργανα, έβαλε στο κέντρο της προσοχής πολύ μεγάλα ζητήματα που έτυχαν της έγκρισης μεγάλου μέρους του συνεδρίου και επηρέασαν με τον τρόπο τους την πολιτική απόφαση. Οι αντιπρόσωποι, ακόμη και όσοι δεν έχουν πειστεί από τις θέσεις της, κατέδειξαν ότι επιθυμούν τον ενισχυμένο ρόλο της στη ζωή του κόμματος και την αναγνωρίζουν ως έναν ισχυρό ενωτικό και ριζοσπαστικό πυλώνα στον ΣΥΡΙΖΑ.

* Σύντροφοί σας, πάντως, από την Αριστερή Πλατφόρμα, όπως ο Στάθης Κουβελάκης, χρησιμοποιούν σκληρή φρασεολογία, όπως "κόμμα διαιρεμένο", "διχαστικές πρακτικές" κ.ά. Συμφωνείτε με τη φρασεολογία, αλλά και την ουσία πίσω από αυτήν;

Πριν από τη σκληρή φρασεολογία που επικαλείστε, προηγήθηκαν σκληρές πρακτικές. Ας κοιτάξουμε όμως μπροστά. Το κόμμα θα είναι ενωμένο και πάντα διαλεγόμενο με τον εαυτό του. Η επόμενη μέρα μετά το συνέδριο είναι μια άλλη μέρα και πρέπει όλοι να συμβάλουμε από κοινού στην ενωμένη και νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)