to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 05.03.2021

Κοινωνία

«Καθημερινή»: Η ΕΛΑΣ θα φτιάξει δικογραφίες για τις πορείες υπέρ Κουφοντίνα - Αντιδράσεις από νομικούς

Στο σχηματισμό δικογραφιών για καθεμιά από τις (τέσσερις, και όλες μαζικές) διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα προχωρά η Αστυνομία επειδή «δεν έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νέο νόμο διαδικασία». Σϋμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, σε αυτή τη φάση οι δικογραφίες δεν θα αφορούν συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αλλά τους φορείς και συλλογικότητες που απηύθυναν τα καλέσματα - Δικηγόροι πάντως επισημαίνουν ότι οι «διαρροές» της ΕΛΑΣ πάσχουν, γιατί με αυτά που περιγράφονται θα πρέπει η αστυνομία.... να εφεύρει μια ποινική διάταξη!


Αξιοποιώντας τον νόμο Χρυσοχοϊδη για (να καταστέλλει) τις διαδηλώσεις, η αστυνομία προχωρά, σύμφωνα με δημοσίευμα, στο σχηματισμό δικογραφιών για τις διαδηλώσεις υποστήριξης στο αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όπως γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης στην Καθημερινή το πρωί της Παρασκευής:
 
«Στο σχηματισμό δικογραφιών για καθεμιά από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα προχωρά η Αστυνομία. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί για καμία απ’ αυτές δεν έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νέο νόμο διαδικασία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι διοργανωτές δεν έχουν νωρίτερα ανακοινώσει τη διεξαγωγή τους στην αστυνομία, ούτε φυσικά κάποιο πρόσωπο έχει αναλάβει την ευθύνη για την ομαλή έκβασή τους.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» οι υπηρεσίες της ΓΑΔΑ αναμένεται να σχηματίσουν δικογραφίες για καθεμία από τις διαδηλώσεις που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα τέσσερις τον αριθμό.

Σ’ αυτή τη φάση οι δικογραφίες δεν θα αφορούν σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αλλά τους φορείς και συλλογικότητες που απηύθυναν τα καλέσματα.

Θα υποβληθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Εάν δηλαδή θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης ή εάν θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναθέτωντάς την στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Στο δεύτερο ενδεχόμενο, που είναι και το πιο πιθανό οι αστυνομικές υπηρεσίες υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών θα στείλουν κλήσεις για καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια φυσικά πρόσωπα έχουν διοργανώσει τις κινητοποιήσεις.

Την παραπάνω διαδικασία περιέγραψαν στην «Κ» αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε για τη «μη απαγόρευση των διαδηλώσεων εν μέσω lockdown» κοκ».

«Μα ποιο είναι το ποινικό αδίκημα;» - Οι πρώτες αντιδράσεις από τον δικηγορικό κόσμο

Όπως σημειώνει ο δικηγόρος Μπάμπης Κουρουντής σε ανάρτησή του, υπάρχει ένα νομικό πρόβλημα σε αυτά που περιγράφει το δημοσίευμα. Και ποιο είναι; «Μα φυσικά, το γεγονός ότι η παράλειψη της υποχρέωσης γνωστοποίησης που έχει θέσει το άρθρο 3 του ν. 4703/2020 δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Το άρθρο 13 του εν λόγω νόμου που προβλέπει ποινικές κυρώσεις για διάφορα αδικήματα δεν περιλαμβάνει την περίπτωση της μη γνωστοποίησης συνάθροισης».

«Κατά τραγική ειρωνεία », προσθέτει, «οι "αρμόδιοι αξιωματικοί" και οι "υπηρεσίες της ΓΑΔΑ" που προμήθευσαν την έγκυρη φιλελεύθερη εφημερίδα με τις "απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες" τους, αν ήθελαν πραγματικά να αναζητήσουν τις ευθύνες για τη μη εφαρμογή του νόμου θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τους εαυτούς τους».

Και εξηγεί: «...Και τούτο διότι το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 παρ. 3 του ως άνω νόμου ορίζει υποχρέωση της αστυνομικής αρχής να καλέσει τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή και αν δεν το κάνουν μπορεί (δεν είναι υποχρεωμένη) να τη διαλύσει. Κατά τα λοιπά, αν ισχύει βέβαια το δημοσίευμα και η ΕΛΑΣ προχωρήσει σε σχηματισμό δικογραφιών, εκτός από το ότι θα πρέπει να εφεύρει μια ποινική διάταξη θα έχει ήδη αποδείξει κάτι κρίσιμο: ότι η αντίληψη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης τείνει να διαμορφωθεί ως εξής "αυθαιρετώ και βρείτε το δίκιο σας στα Δικαστήρια"».

Ολόκληρη η αναφορά του Μπ. Κουρουντή:

«Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" (λινκ στα σχόλια), "στο σχηματισμό δικογραφιών για καθεμιά από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα προχωρά η Αστυνομία. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί για καμία απ’ αυτές δεν έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νέο νόμο διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι διοργανωτές δεν έχουν νωρίτερα ανακοινώσει τη διεξαγωγή τους στην αστυνομία, ούτε φυσικά κάποιο πρόσωπο έχει αναλάβει την ευθύνη για την ομαλή έκβασή τους. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» οι υπηρεσίες της ΓΑΔΑ αναμένεται να σχηματίσουν δικογραφίες για καθεμία από τις διαδηλώσεις που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα".

Ποιό νομικό πρόβλημα υπάρχει εδώ; μα φυσικά το γεγονός ότι η παράλειψη της υποχρέωσης γνωστοποίησης που έχει θέσει το άρθρο 3 του ν. 4703/2020 δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Το άρθρο 13 του εν λόγω νόμου που προβλέπει ποινικές κυρώσεις για διάφορα αδικήματα δεν περιλαμβάνει την περίπτωση της μη γνωστοποίησης συνάθροισης. Κατά τραγική ειρωνεία μάλιστα, οι "αρμόδιοι αξιωματικοί" και οι "υπηρεσίες της ΓΑΔΑ" που προμήθευσαν την έγκυρη φιλελεύθερη εφημερίδα με τις "απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες" τους, αν ήθελαν πραγματικά να αναζητήσουν τις ευθύνες για τη μη εφαρμογή του νόμου θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τους εαυτούς τους. Και τούτο διότι το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 παρ. 3 του ως άνω νόμου ορίζει υποχρέωση της αστυνομικής αρχής να καλέσει τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή και αν δεν το κάνουν μπορεί (δεν είναι υποχρεωμένη) να τη διαλύσει.

Κατά τα λοιπά, αν ισχύει βέβαια το δημοσίευμα και η ΕΛΑΣ προχωρήσει σε σχηματισμό δικογραφιών, εκτός από το ότι θα πρέπει να εφεύρει μια ποινική διάταξη θα έχει ήδη αποδείξει κάτι κρίσιμο: ότι η αντίληψη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης τείνει να διαμορφωθεί ως εξής "αυθαιρετώ και βρείτε το δίκιο σας στα Δικαστήρια". Αυτό κάνει στον απεργό πείνας, αυτό ετοιμάζεται να κάνει προς τους διαδηλωτές που υποστηρίζουν το αίτημά του, αυτό κάνει και σε μια σειρά άλλων "πιο καθημερινών" υποθέσεων που δεν βλέπουν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας. Περιττό να πούμε βέβαια ότι αυτή η αντίληψη δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αρχή της νομιμότητας, ούτε με το κράτος δικαίου».

Κι εδώ η αναδημοσίευσή της από τον Θοδ. Καμπαγιάννη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)