to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 21.07.2013

Πολιτική

«Χωρίς την ιδέα του κοινωνικού μετασχηματισμού θα μείνουμε χωρίς άγκυρα»

Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Φώτη Παπούλια


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β′ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέχθηκε 2ος στην Κ.Ε., τονίζει ότι «η βασική αρχή που πρέπει να υπηρετείται είναι οι κοινωνικές ανάγκες και όχι η επίτευξη του κέρδους», επισημαίνοντας πως «χωρίς την ιδέα του κοινωνικού μετασχηματισμού θα μείνουμε χωρίς άγκυρα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέει πως «σημαντικότατο τμήμα των ξένων και ντόπιων ελίτ δεν θέλει εκλογές» και επιμένει: «Δεν υιοθετούμε τη λογική του ώριμου φρούτου, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε το μεγάλο ρεύμα της ανατροπής».

• Η εκλογή της οικονομικής τριάδας στις πρώτες θέσεις στο συνέδριο, εκτός από την προσωπική αποδοχή αποτυπώνει και την αγωνία της κοινωνίας στο τι πολιτική θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι το γεγονός αυτό είναι ό,τι καλύτερο. Δεν θα συμβούλευα κανέναν να πολυ-εμπιστεύεται τους οικονομολόγους! Ισως επειδή ζούμε μέσα στην κρίση, η οποία καθορίζει την καθημερινότητα όλων μας, οι πρώτες τρεις θέσεις πήγαν σε ανθρώπους που είχαν κάτι να πουν γι’ αυτήν και έχουν βοηθήσει στη διαμόρφωση του προγράμματός μας. Η συμβολή ιδιαίτερα του Γ. Δραγασάκη είναι αδιαμφισβήτητη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το πρόγραμμα, και όχι μόνο για το οικονομικό του σκέλος. Αλλά πέρα από αυτά, και οι τρεις έχουμε επίγνωση του «τεχνοκρατικού» κινδύνου. Γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα της Αριστεράς δεν είναι δουλειά μιας κλειστής ομάδας ειδικών, αλλά χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, και υπάρχει πολύς κόσμος στην κοινωνία με τεράστια γνώση, εμπειρίες και νέες ιδέες. Πολύ περισσότερο, όμως, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα είναι το κοινό απόκτημα όλου του κόμματος, με την ενεργό εμπλοκή των μελών του. Μόνο έτσι θα έχουμε την απαραίτητη στήριξη όταν φτάσουμε στο στάδιο εφαρμογής του.

• Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η νέα πολιτική οικονομία, ώστε να συγκεράσει ανάπτυξη και κοινωνική προστασία;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για εμάς, η βασική αρχή που πρέπει να υπηρετείται είναι οι κοινωνικές ανάγκες και όχι η επίτευξη του κέρδους. Με βάση αυτή την αρχή, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οικοδομείται πάνω σε τρεις άξονες. Πρώτον, τη λήψη μέτρων για την άμεση ανακούφιση του λαού, ώστε να σταματήσει ο κοινωνικός κατήφορος. Δεύτερον, την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας για την αύξηση της απασχόλησης. Και, τρίτον, την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στο κράτος με στόχο την αποτελεσματικότητα και την εμπέδωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής.

• Σε τι βάθος χρόνου;

Μιλάμε για ένα πρόγραμμα 10 ημερών, 10 μηνών και 10 ετών, δηλαδή τι πρέπει άμεσα να κάνουμε, ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να δρομολογήσουμε και τι κοινωνία οραματιζόμαστε. Χωρίς την ιδέα του κοινωνικού μετασχηματισμού, θα μείνουμε χωρίς άγκυρα και δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες συγκρούσεις της επόμενης περιόδου. Επί πλέον, η νέα πολιτική οικονομία πρέπει να συνδέει το παρόν με το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τον συσχετισμό δυνάμεων κάθε στιγμή. Μια πολιτική οικονομία πρέπει να λειτουργεί και μέσω παραδειγμάτων. Π.χ. η αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του νερού πρέπει να συνδυαστεί με το πώς μπορεί να λειτουργεί καλύτερα ο δημόσιος τομέας και αυτό να γίνει παράδειγμα για άλλους εργαζόμενους.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε νέο κόμμα, άφησε πίσω τις «παιδικές» του ασθένειες;

Δεν είμαι σίγουρος για ποιες ασθένειες μιλάτε. Ξέρω όμως ότι οι συνιστώσες αλλά και οι ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μεγάλες μάχες όλα τα προηγούμενα χρόνια, την εποχή μάλιστα που η Αριστερά ήταν στο περιθώριο παγκοσμίως. Μάχες κινηματικές, αλλά και στο επίπεδο των ιδεών. Με αυτό τον τρόπο αλλάξαμε την ατζέντα της πολιτικής.

• Οι μειοψηφούσες απόψεις θα υπακούσουν στις αποφάσεις του συνεδρίου ή θα ασκούν εσωκομματική αντιπολίτευση;

Ως νέο κόμμα κάνουμε το παρακάτω βήμα, με μεγαλύτερη συνοχή, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσλειτουργίες. Πρέπει πάντως να είμαστε ειλικρινείς. Η Αριστερά παγκοσμίως δεν έχει βρει το οργανωτικό σχήμα που θα αντιπαλέψει την απαξίωση της πολιτικής, που θα καταφέρει να συνδυάζει την ελκυστικότητα και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής. Να πεισθούν, δηλαδή, οι πολλοί ότι με τη συμμετοχή τους μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλάζοντας ταυτόχρονα τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάναμε βήματα και στο σημείο αυτό με το νέο μας καταστατικό.

• Ο πρόεδρος εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία. μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε αρχηγικό κόμμα όπως κάποιοι ψιθυρίζουν;

Η μόνη ασφάλεια ενάντια στον αρχηγισμό και στις πολλαπλές εκφάνσεις του λόγου μας είναι η συλλογικότητα. Το καταστατικό βοηθά εδώ, αλλά είναι και θέμα δημοκρατικής κουλτούρας. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η λογική του καπιταλισμού ευνοεί τον ατομισμό, την ανάθεση και στρέφεται ενάντια στη δημόσια σφαίρα και γενικότερα στις αξίες που πρεσβεύει η Αριστερά. Ακόμα κι αν είχαμε το καλύτερο καταστατικό στον κόσμο, εντός του καπιταλισμού πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να δίνουμε αυτές τις μάχες.

• Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, ο κ. Σόιμπλε ήρθε στην Ελλάδα, εκλογές βλέπετε στο εγγύς μέλλον;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σημαντικότατο τμήμα των ξένων και ντόπιων ελίτ δεν θέλει εκλογές. Ακριβώς γιατί περνάνε τα μέτρα που επιθυμούν. Ακριβώς γιατί οι κυβερνήσεις εγκαθιστούν ένα νέο μοντέλο, κοινωνικά άδικο, πολιτικά αυταρχικό. Και νομίζω ότι δεν θα θέλουν εκλογές ούτε μετά το καλοκαίρι. Τώρα αν η κυβέρνηση αντέχει, δεν μπορώ με βεβαιότητα να το πω. Εχει και «καβάτζες», έχει και έξωθεν πολιτική υποστήριξη – θα δούμε, όμως, αν αυτά αποδειχθούν αρκετά. Από τη μια πλευρά, εμείς, δεν υιοθετούμε τη θεωρία του ώριμου φρούτου. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε το μεγάλο ρεύμα της ανατροπής. Από την άλλη, δεν πρέπει να βάλουμε όλα τα αυγά μας στο καλάθι της καταστροφολογίας. Δηλαδή ότι έρχεται αναπόφευκτα η καταστροφή και έτσι δεν θα αντέξουν. Εμείς πρέπει να εξηγήσουμε και να πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο όχι μόνο για τον τερματισμό της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής αλλά και για την ανάκαμψη, τη νέα εποχή.

• Με ποιους θα κυβερνήσετε, οδός συνεννόησης με τη ΔΗΜΑΡ μπορεί να βρεθεί;

Μόνο στη βάση αυτού του σχεδίου και στα επίδικα της συγκυρίας των εκλογών –όταν γίνουν αυτές– μπορεί να τεθεί το ζήτημα των κυβερνητικών συμμαχιών. Επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές, όπως αποτυπώνεται και στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, ως πυρήνα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση σήμερα γι’ αυτό το θέμα είναι άκαιρη.

• Η κοινωνία στενάζει αλλά δεν ξεσηκώνεται όπως και ο ευρωπαϊκός Νότος. Στην Ευρώπη η Αριστερά δεν εισπράττει οφέλη εκτός από τη χώρα μας… Μιλάμε για μια υποταγμένη στα γερμανικά κελεύσματα ήπειρο;

Νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ειδικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία φαίνεται ότι η Αριστερά έχει σημαντική ανοδική τάση, δημοσκοπική και κινηματική. Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αίσθηση ότι αυτό που αντιμετωπίζει ο Νότος –στην καλύτερη περίπτωση– είναι μια μεγάλη περίοδος στασιμότητας. Οπότε υπάρχει το έδαφος για μεγάλες κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις. Τώρα είναι η στιγμή για την επιστροφή της δημοκρατίας, για να βρει ο ευρωπαϊκός λαός το νήμα των μεγάλων προταγμάτων που ήθελε ο νεοφιλελευθερισμός να τελειώσει μία και καλή: την επέκταση των δικαιωμάτων από τη σφαίρα της πολιτικής στη σφαίρα της κοινωνίας και, τέλος, στη σφαίρα της οικονομίας. Ένας κοινωνικός μετασχηματισμός δηλαδή, όπου οι πολίτες λύνουν τα προβλήματά τους και στις τρεις σφαίρες με δημοκρατικό τρόπο.

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)