to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μέτρα «μαϊμού»

Με τη μεθόδευση της κρυφής διάταξης σε κάποια ΠΝΠ, ο Γ. Βρούτσης έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες να χορηγούν άδειες μετακίνησης


Την περασμένη Παρασκευή, οπότε δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τους δικαιούχους της ενίσχυσης των 534 ευρώ, διαπιστώθηκε απόκλιση 75.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του Ιανουαρίου.

Η τεράστια αυτή απόκλιση αποδίδεται στην υποχρέωση των εργοδοτών και των επιχειρήσεων να δηλώνουν στο εξής εμπρόθεσμα τους εργαζόμενους που θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Η αλλαγή, δηλαδή η εμπρόθεσμη δήλωση των αναστολών, αν και πέρασε στα ψιλά, αποκάλυψε ότι σχεδόν το 20% των αναστολών εργασίας -και καθημερινής μετακίνησης των εργαζομένων- οφειλόταν σε φωτογραφική διάταξη του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση στην αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Απρίλιο.

Με τη μεθόδευση της κρυφής διάταξης σε κάποια ΠΝΠ, ο Γ. Βρούτσης έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες να χορηγούν άδειες μετακίνησης σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων, τους οποίους βέβαια είχαν θέσει σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Δηλαδή ο πρώην υπουργός Εργασίας όχι μόνο επέτρεψε, αλλά και ενθάρρυνε τη μαύρη εργασία εν μέσω lockdown και βέβαια τις «μαϊμού» μετακινήσεις εργαζομένων. Και όλα αυτά μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή για δέκα συνεχόμενους μήνες με διαδοχικά και έκτακτα, υποτίθεται, μέτρα στην εργασία και την καθημερινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πάλι τον περασμένο Ιανουάριο ο νέος υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, «ανακαλύπτοντας» τον πλήρη παροπλισμό του ΣΕΠΕ (με τις αναστολές να δηλώνονται στην Εργάνη στο τέλος του μήνα οι έλεγχοι κυριολεκτικά ακυρώθηκαν), ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι -αν το επιθυμούν- θα μπορούν να κάνουν δύο δωρεάν rapid tests με την άγραφη, πλην δεδομένη προϋπόθεση άδειας από τον εργοδότη.

Αυτά τα δύο ξέπνοα πλέον μέτρα, που πάρθηκαν μετά από δέκα μήνες, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να γίνονται καθημερινά «σαρδέλες» στα ΜΜΜ και να καλούνται να εργαστούν σε επίσημο καθεστώς παρανομίας για λίγα ευρώ πάνω από τα 534 της αποζημίωσης (800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση), θα τα συμπεριλάβει άραγε η κυβέρνηση στα λεγόμενα «έξυπνα μέτρα» για την ανάσχεση του τρίτου κύματος;

Για τα προηγούμενα, σκανδαλώδη και απολύτως φωτογραφικά, που θεωρείται δεδομένο ότι προκάλεσαν και σοβαρότατη αύξηση κρουσμάτων μήπως να ερωτηθεί ο Γ. Βρούτσης ή ο  Ά. Σκέρτσος, που δική του ιδέα ήταν και τα περίφημα «σκόιλ ελικίκού»;

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)