to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 01.03.2021

Πολιτισμός

Σπύρος Μπιμπίλας: «Οι ηθοποιοί συσπειρώθηκαν απέναντι στο βουνό σκανδάλων»

«Δέκα- είκοσι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζουν τους χιλιάδες ηθοποιούς» τόνισε - «Θα απαγορευτεί διά ροπάλου η οντισιόν κατά μόνας» προανήγγειλε


«Δεν είμαστε ούτε δικαστικοί, ούτε άγιοι. Δεν θέλω αυτή την αγιοποίηση που γίνεται στο πρόσωπό μου. Ένας άνθρωπος κοινός είμαι που μου έτυχε αυτή η συγκυρία». Έτσι σχολίασε ο Σπύρος Μπιμπίλας τους χειρισμούς του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στην υπόθεση Λιγνάδη, τονίζοντας ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι ότι υπάρχει τεράστια αλληλεγγύη στον κλάδο και ότι συσπειρώθηκαν οι ηθοποιοί μπροστά σ’ αυτό το «βουνό σκανδάλων».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Λιγνάδη, δήλωσε «αιφνιδιασμένος», κυρίως για τον βαθμό που έχει. Χαρακτήρισε «αναφαίρετο δικαίωμα» κάθε ανθρώπου να έχει συνήγορο, τονίζοντας όμως ότι, η κάθε υπεράσπιση δεν έχει δικαίωμα προσβολής των άλλων. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν εναντίον του από τον Αλέξη Κούγια, επαναλαμβάνοντας ότι «απάντησε όλη η Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης Λιγνάδη ότι έστησαν σκευωρία οι δικηγόροι του ΣΕΗ, ο Σπύρος Μπιμπίλας εξήγησε πως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει μόνο μία δικηγόρο, αφού «δεν έχει χρήματα για άλλον». Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι άνθρωποι που κατήγγειλαν πρώτοι δεν ήταν ηθοποιοί, δεν τους ξέραμε».

«Τις ακραίες συμπεριφορές δεν τις γνώριζε κανείς. Άλλο να ξέρει για κακές συμπεριφορές πάνω στη σκηνή ή για ένα έντονο φλερτ», ανέφερε. Ανακοίνωσε επίσης ότι στον Κώδικα Δεοντολογίας που θα διαμορφωθεί στο θέατρο, «θα απαγορευτεί διά ροπάλου η οντισιόν κατά μόνας».

Σε ερώτημα δε αν υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες στο ΣΕΗ, είπε πως «υπάρχουν άνθρωποι που είναι άγνωστοι ηθοποιοί και δε θέλουν να βγουν προς τα έξω, αλλά έχουν έρθει σε εμάς», σημειώνοντας πως είναι άνθρωποι που δεν είναι στη δημοσιότητα και δεν θέλουν να βγουν εξαιτίας της καταγγελίας.

«Δεν χαρακτηρίζουν τον χώρο μας 10-20 άνθρωποι»
«Έχει δημιουργηθεί μία εντύπωση ότι μόνο στο χώρο μας γίνεται αυτό. Όμως, αν πάμε σε άλλους χώρους, ξέρετε τι έχει να γίνει;», σχολίασε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Δέκα- είκοσι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζουν τους δέκα χιλιάδες ηθοποιούς, που δουλεύουν με αυταπάρνηση, χωρίς λεφτά, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να παίρνουν τα απόλυτα δικαιώματά τους από το διαδίκτυο αυτήν τη στιγμή», είπε αναφερόμενος στα εργασιακά προβλήματα του χώρου.

«Ξέρετε τι ένδεια έχει φτάσει οι ηθοποιοί; Σε τραγική», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπογραφής συλλογικών συμβάσεων στο χώρο του θεάτρου. Θύμισε δε ότι εδώ και 15 χρόνια, πριν από τα μνημόνια, οι ηθοποιοί σταμάτησαν να πληρώνονται τις πρόβες «εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων».

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει και στη δημοσιογραφία κώδικας δεοντολογίας, όπως ζητείται στο θέατρο, περιγράφοντας την αφόρητη πίεση που ο ίδιος δέχεται από τα ΜΜΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)