to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 01.03.2021

Πολιτική

Σχολεία: Κόβονται από τη Δευτέρα τα σχολικά γεύματα - Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την περασμένη Παρασκευή οι σχολικές μονάδες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα σίτισης ενημερώθηκαν ότι από τη Δευτέρα δεν θα μοιράζονται-μέχρι νεωτέρας-σχολικά γεύματα! Αύριο σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ερώτηση στην Βουλή


Κάποιο γραφειοκρατικό πρόβλημα καθιστά, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, αδύνατο το διαμοιρασμό του φαγητού το οποίο καταλήγει σε χιλιάδες παιδιά δημοτικών σχολείων.

Το θέμα ανέδειξε το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών του οποίου η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με απίστευτη αναλγησία και παντελή έλλειψη προετοιμασίας, αφήνει 185.000 χιλιάδες μαθητές της χώρας χωρίς σχολικά γεύματα, καθώς δεν έχει ακόμη υπογραφεί η νέα σύμβαση για την εκτέλεση του έργου παροχής και διάθεσης των γευμάτων αυτών από τον αρμόδιο φορέα.

Οι 1.227 σχολικές μονάδες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης, ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά στις 26/2 πως από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου σταματά η διανομή των γευμάτων στους μαθητές.

Η αιτιολόγηση της διακοπής, στη χορήγηση των σχολικών γευμάτων, είναι η καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω του γεγονότος ότι το Υπουργείο Παιδείας δε φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος. Αποτέλεσμα είναι να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

Η κυρία Κεραμέως έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα: ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία, τα περιβόητα 90.000 tablet δεν έφτασαν ποτέ, τα voucher σε 560.000 μαθητές και φοιτητές ακόμη αγνοούνται, το 100.000.000€ για το ολοήμερο έμεινε εξαγγελία, επιχειρεί να καταργήσει τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια με τις εκλογές-παρωδία κ.ά. Αποτελεί, όμως, ντροπή για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αφήσει χωρίς γεύματα χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία. Αποτελεί ντροπή, να αντιμετωπίζει με ερασιτεχνισμό θέματα οργάνωσης και προγραμματισμού, που έχουν να κάνουν με τη σίτιση παιδιών, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε διασφαλίσει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. απαιτεί άμεσα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να πιέσει, ώστε να ολοκληρωθεί το τάχιστο δυνατό η υπογραφή της νέας σύμβασης, προκειμένου κανένα παιδί να μη μένει δίχως φαγητό και παράλληλα να καλύψει την τεράστια αυτή ανάγκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, με έξτρα κονδύλι και παροχή κρύου συσκευασμένου φαγητού σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.»

«Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σταματά από σήμερα η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσμα της ιδεολογικής εμμονής εναντίον τους και της ανικανότητας της»

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Νίκος Φίλης και η Θεανώ Φωτίου:

Από σήμερα, 1η Μαρτίου, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, σταματά η σίτιση των μαθητών και η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.   Πρόκειται για 185.000 γεύματα, όσα ακριβώς είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια  ευρώ.  Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.  

Η κυβέρνηση, καθήλωσε τον αριθμό των γευμάτων σε αυτό το νούμερο και επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις της, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και  έχουν χάσει τα εισοδήματα τους, η κυβέρνηση της ΝΔ να  αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα.

Είναι η ΝΔ που εξαρχής λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα ως «συσσίτια» και προσπαθούσε με διάφορους μηχανισμούς να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού στήριξης της ελληνικής οικογένειας.  Τα σχολικά γεύματα  δεν αφορούσαν μόνο την  παιδική φτώχεια. Αντιμετωπίζουν την παιδική παχυσαρκία με μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν στη μείωση της σχολικής διαρροής και βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών.                               

Η κυβέρνηση με συνεχή προσκόμματα και καθυστερήσεις επιχειρεί να καταργήσει  ένα εμβληματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογου με αντίστοιχα προγράμματα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτός και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση αμέσως τώρα να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα και να τα επεκτείνει με επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για όλα τα παιδιά του δημοτικού

Ανοιχτή Πόλη: Ένας χρόνος με τα σχολεία σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τώρα και χωρίς σχολικά γεύματα

Η διακοπή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων που ανακοινώθηκε πρόσφατα έρχεται να υπογραμμίσει την απροθυμία της πολιτείας να υποστηρίξει τη σχολική κοινότητα που δοκιμάζεται στις συνθήκες της πανδημίας και την αδιαφορία της για τη φτωχοποίηση που αυτή συνεπάγεται για πολλά νοικοκυριά. Αφού τα σχολεία της πόλης ανοιγόκλεισαν με σχέδιο ακορντεόν, χωρίς αραίωση των τάξεων, χωρίς να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές, χωρίς τακτικά τεστ covid σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας, τώρα μαθαίνουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν μερίμνησε ώστε να υπογραφεί σχετική σύμβαση για τη συνέχιση της παροχής των σχολικών γευμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα με θετική απήχηση και ιδιαίτερη αξία για τις λιγότερο προνομιούχες οικογένειες να βρίσκεται στον αέρα, χωρίς να είναι γνωστό αν και πότε θα συνεχιστεί.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη διαμαρτυρηθεί, από την προηγούμενη σχολική χρονιά, για τη στέρηση των γευμάτων από χιλιάδες μαθητές των σχολείων της πόλης. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και την επέκτασή του, όπως άλλωστε προέβλεπε και ο αρχικός σχεδιασμός του.

Αλ. Χαρίτσης: Αύριο σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ερώτηση στην Βουλή

«Η σημερινή αιφνιδιαστική διακοπή σχολικών γευμάτων σε πάνω από 2.000 μαθητές σχολείων της Μεσσηνίας και συνολικά 185.000 μαθητών σε όλη την χώρα, συνιστά μνημείο ανικανότητας του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού» κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση και η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας κα Μιχαηλίδου, όχι μόνο δεν αύξησε την χορήγηση σχολικών γευμάτων ούτε το 2020 ούτε το 2021, καταργώντας τον προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν σε 600.000 παιδιά ημερησίως το 2021, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, αλλά δεν μερίμνησε ούτε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς «προέκυψαν» προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Και όλα αυτά εν μέσω επιδημιολογικής αλλά και οικονομικής κρίσης.
Η ανευθυνότητα στο μεγαλείο της… 
Αύριο σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας ζητώντας την άμεση συνέχιση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, αλλά και την επέκταση τους με επιπλέον χρήματα για όλα τα παιδιά του δημοτικού και γυμνασίου των σχολικών μονάδων της χώρας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)