to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 27.02.2021

Κοινωνία

Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, αδιαλλαξία και κυνισμός από την κυβέρνηση

«Σοβαρή επιδείνωση εμφάνισε σήμερα στην υγεία του» ο κρατούμενος απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας - Μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης του αιτήματός του να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό το μεσημέρι στο Σύνταγμα - Έκκληση από τον Αλ. Τσίπρα «την ύστατη ώρα» στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί το νήμα της ζωής του απεργού πείνας, απάντηση με αθλιότητες από το Μαξίμου - Oι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση


«Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας κος Δημ. Κουφοντίνας ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, μετά από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02-2021», τονίζεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Ι. Κολοκυθάς για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Στο  δελτίο Τύπου προστίθεται ότι:

«Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο- φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών.

Το Ιατρο- νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αλέξης Τσίπρας: Έκκληση την ύστατη ώρα για τον Δ. Κουφοντίνα

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτή την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί», τονίζει ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, και επισημαίνει: «Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται»

Άθλια απάντηση προς άγραν εντυπώσεων από το Μαξίμου, ρίχνει το μπαλάκι στο «να προσφύγει στη Δικαιοσύνη» ο Δημ. Κουφοντίνας

Με άθλιου ύφους επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το Μαξίμου (γραφείο Τύπου πρωθυπουργού) στην έκκληση του Αλ. Τσίπρα για τον Δημ. Κουφοντίνα, ενώ με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «δεν είναι δυνατόν ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας», προσθέτει ότι «θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει».

Η ανακοίνωση του Μαξίμου ξεκινά, δε, με τον άθλιο ισχυρισμό ότι «Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ.Κουφοντίνα υπό το σύνθημα "όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα"» - μια διατύπωση μνημείο διαστρέβλωσης και συκοφαντίας. (διαβάστε περισσότερα)

Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ) για Κουφοντίνα: Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς

«Η κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης για τον Δ. Κουφοντίνα

Το facebook «έριξε» τη σελίδα της καμπάνιας αλληλεγγύης

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το facebook «κατέβασε» τη σελίδα «Να μεταφερθεί άμεσα στον Κορυδαλλό ο απεργός πείνας», ωστόσο ήδη ανέβηκε νέα σελίδα ενημέρωσης με τίτλο «Ζωή, όχι εκδίκηση». Διαβάστε και την... ψεκασμένη απάντηση του Facebook στην «Αυγή» και το ερώτημα «γιατί αφαιρούνται αναρτήσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα».

Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

Με κεντρικό σύνθημα «να μην επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος από πλήθος οργανώσεων και συλλογικοτήτων, οι οποίες τονίζουν ότι «αυτή η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας για πρώτη φορά μετά την εποχή Θάτσερ» και εκτιμούν ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας».

(Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας)

Λίγο νωρίτερα, με μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση οι διαδηλωτές έκλεισαν την Αμαλίας, με σκοπό να αποφευχθούν νέα έκτροπα εκ μέρους της αστυνομίας. Τα ΜΑΤ οπισθοχώρησαν.

Παρέμβαση 15 ατόμων στο νοσ. Λαμίας

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, ομάδα 15 ατόμων φώναξε συνθήματα έξω από το νοσοκομείο Λαμίας όπου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, για να εκφράσει τη στήριξή της στον αγώνα του. Κατά την αποχώρησή τους, ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕφΣυν, κι ενώ δεν είχε δημιουργηθεί καμία εστία έντασης, αστυνομικοί τους περικύκλωσαν και τους προσήγαγαν στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας. Μετά την προσαγωγή τους τα άτομα που προέρχονταν από τη Λαμία και τη Λάρισα αφέθηκαν ελεύθερα με πρόστιμο 300 ευρώ.

Διεθνής αλληλεγγύη

Κινητοποιήσεις υποστήριξης στο αίτημα του Δημ. Κουφοντίνα έγιναν τις τελευταίες ώρες σε διάφορες χώρες, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία:

Από την πορεία αλληλεγγύης στο Βερολίνο

Από την παρέμβαση στο ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης

Όργιο καταστολής στη συγκέντρωση της Παρασκευής

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομία φανέρωσε για άλλη μια φορά τον κατασταλτικό οίστρο της. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας η οποία όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στην Ομόνοια τους επιτέθηκε μπαίνοντας ακόμα και μέσα στο σταθμό του Μετρό, κάνοντας χρήση χημικών.

Ενδεικτικό της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι το γεγονός ότι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. χτύπησαν εσκεμμένα δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την πορεία, και τους έριξαν χημικά. Περίπου 15 από αυτούς μετέβησαν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν μήνυση για αστυνομική βία εναντίον τους.

Παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών για όσους αντέδρασαν στην ανακοίνωσή της για Κουφοντίνα

Η ανακοίνωση της Ένωσης, τονίζει ο Χρ. Σεβαστίδης, «επανέλαβε τον αυτονόητο για κάθε πολιτισμένο κράτος σεβασμό που οφείλει να δείχνει η Πολιτεία απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Επικαλέστηκε τις αρχές του ουμανισμού, γέννημα του Διαφωτισμού, που έβγαλε την ανθρωπότητα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα. Αν και προβλήθηκε από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης ως κάτι καινοφανές δεν ήταν παρά άλλη μία έκκληση να μεριμνήσει το Κράτος για την ζωή και την υγεία ενός πολυισοβίτη κρατουμένου του οποίου η ζωή κινδυνεύει μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας».

Ποιο είναι το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα

Καθώς το θέμα - παρά τη σιωπή αρχικά, και την απόλυτα εχθρική στάση των περισσότερων ΜΜΕ, όπως κατήγγειλε χθες η Γιάννα Κούρτοβικ που απέστειλε και σχετικό εξώδικο σε τηλεοπτικά κανάλια -, πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη δημόσια σφαίρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας υπενθυμίσουμε ποιο είναι το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας:

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέτιε την ποινή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου από το 2018, μετά από δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης στον Κορυδαλλό. Με «φωτογραφική» διάταξη του Μιχ. Χρυσοχοϊδη  που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο τον 2020, απαγορεύτηκε η παραμονή όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε αγροτική φυλακή.

Μέσα σε λίγες ημέρες, βγήκε η απόφαση για τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα, που θα έπρεπε - με βάση το νόμο - να επιστρέψει στη φυλακή στην οποία εξέτιε την ποινή του προηγουμένως, δηλαδή στον Κορυδαλλό. Το υπουργείο όμως αποφάσισε να τον μεταφέρει στον Δομοκό, επικαλούμενο τη διασπορά του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική, αλλά και επικαλούμενο τον ισχυρισμό ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων  (ενώ, στην πραγματικότητα, από τους 1.315 κρατουμένους στον Κορυδαλλό, οι 500 είναι ακόμα και σήμερα κατάδικοι). Οι αρχές δε έχουν διαπράξει ακόμα και διαδικαστικές παρατυπίες, ενώ αρνούνται, επικαλούμενες «προσωπικά δεδομένα» άλλων κρατουμένων, να δώσουν στη δικηγόρο του Δημ. Κουφοντίνα, τα έγγραφα της μεταγωγής του.

Ο κρατούμενος, απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη μη τήρηση ούτε καν του νόμου που η ίδια ψήφισε, ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου. 52 ημέρες μετά, και παρά τη δραματική επιδείνωση της υγείας του και το κύμα υποστήριξης του νόμιμου αιτήματός του, η κυβέρνηση κωφεύει εκκωφαντικά.

Διαβάστε ακόμη:

Δ. Τεμπονέρας: 30 χρόνια μετά την δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα, οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί προετοιμάζουν την εξόντωση Κουφοντίνα

«Τριάντα χρόνια μετά, οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα, προετοιμάζουν την φυσική εξόντωση(δια παραλείψεως) του απεργού πείνας, κρατούμενου, Δημήτρη Κουφοντίνα, που ζητά την εφαρμογή ενός άδικου νόμου».

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημ. Κουφοντίνα εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)