to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 26.02.2021

Διεθνή

Ιράκ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και πάνω από 175 τραυματίες σε διαδηλώσεις

Πάνω από 175 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον πέντε πέθαναν στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο νότιο Ιράκ - Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τις κυριότερες γέφυρες της πόλης αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν πυροβολώντας με αληθινές σφαίρες


Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 175 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Νασιρίγια του νότιου Ιράκ.

Σύμφωνα με μια νοσοκομειακή πηγή, οι περισσότεροι από τους νεκρούς έφεραν τραύματα από σφαίρες. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για 120 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ άλλες νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 57 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ. Οι ταραχές στη Νασιρίγια ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος το οποίο επιχειρούσε να καταλάβει το κυβερνείο, εκτοξεύοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ στο κτίριο.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τις κυριότερες γέφυρες της πόλης αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν πυροβολώντας με αληθινές σφαίρες, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, διαφθοράς και ελάχιστων επενδύσεων, οι δημόσιες υπηρεσίες του Ιράκ έχουν αποδυναμωθεί και συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Στα τέλη του 2019 η οργή των πολιτών απέναντι στη διαφθορά και την ενδημική ανεργία ξέσπασε με ένα λαϊκό κίνημα άνευ προηγουμένου. Στις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 600 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 30.000 σε όλη τη χώρα. Ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκε στη Νασιρίγια, όπου περίπου 30 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη γέφυρα Ζεϊτούν, ένα γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα σχεδόν σταμάτησαν το 2020, λόγω της πανδημίας, όχι όμως στη Νασιρίγια. Τον Νοέμβριο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σε κινητοποιήσεις στην πόλη αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)