to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 26.02.2021

Πολιτική

Θέτουν την έρευνα στην υπηρεσία της καταστολής: Το ΕΑΠ προκηρύσσει υποτροφίες για την «εγκληματικότητα» στα ΑΕΙ

«Δεν δημιουργούν μόνο αστυνομικά τμήματα στα πανεπιστήμια, δεν στέλνουν απλώς τα ΜΑΤ να χτυπούν φοιτητές και καθηγητές, τώρα διαστρέφουν και την έννοια της επιστημονικής έρευνας, υποτάσσοντάς την στην υπηρεσία της καταστολής», τονίζει ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τα νέα διδακτορικά του ΕΑΠ, το οποίο διαθέτει 50.000 € σε υποτροφίες για την εκπόνηση ειδικών διδακτορικών διατριβών σε θέματα «εγκληματικότητας» στα ΑΕΙ


«Κάποιοι έχουν μπερδέψει την έρευνα με την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση» τονίζει ο Νίκος Φίλης και επισημαίνει:

«Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε ότι διαθέτει 50.000 € σε υποτροφίες για την εκπόνηση ειδικών διδακτορικών διατριβών σε θέματα εγκληματικότητας στα ΑΕΙ, με θεματολογία που περιλαμβάνει ολόκληρο το λεκτικό οπλοστάσιο της ΝΔ κατά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου τους στη Βουλή: «εγκληματικότητα σε χώρους εκπαίδευσης και αντιμετώπιση, συστήματα φύλαξης και προστασίας ΑΕΙ, μελέτη περιστατικών βίας σε ΑΕΙ» κ.ά.!

Επίσης μετά τη σύναψη μνημονίου-συνεργασίας με το πάλαι ποτέ υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το ΕΑΠ προσφέρει υποτροφίες στην ψυχολογία και τη διαχείριση κρίσεων για στελέχη, γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αφού θα μπουν στα ΑΕΙ ως φρουροί, ας αξιοποιήσουν το χρόνο τους για να αποκτήσουν και ακαδημαϊκά προσόντα!

Κάποιοι έχουν μπερδέψει στο ΕΑΠ την έρευνα με την ιδεολογία τους και την πολιτική τους τοποθέτηση. Αναρωτιέμαι, διδακτορικά για τις απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ σε φοιτητές και εργαζόμενους θα προκηρύξουν; Για τα αποτελέσματα των μνημονίων στους νέους; Για την εμπλοκή πυρήνων της ΕΛΑΣ και της Χρυσής Αυγής; Δεν έχει τέλος ο κατήφορός τους, αν και θα το ομολογήσω: ότι θα έφταναν και σε διδακτορικά καταστολής δεν το περίμενα!

Άλλη μια απόδειξη, ότι επιχειρείται μεθοδικά η αλλοίωση της δημοκρατικής συνείδησης της Μεταπολίτευσης και η αναγόρευση της βίας και της καταστολής ως υπέρτατης «αξίας» για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιθέσεων που συνεχώς θα μεγεθύνονται».

Η σχετική είδηση, όπως δημοσιεύτηκε εδώ:

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην εμπροσθο-φυλακή της επιστημονικής έρευνας

(γράφει ο Στέργιος Νταής, βιοφυσικός & επιστ. συνεργάτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ)

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην προσπάθεια του να θωρακιστεί απέναντι στις διεθνείς ερευνητικές προκλήσεις και να συμβάλλει ενεργά στην επιστημονική πρόοδο, προχωρά σε μια «συνεργασία-σταθμό».

Ήδη από το Νοέμβριο του 2020, το ΕΑΠ συνεργάζεται με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με σκοπό την επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των κύριων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια: τα κρούσματα βίας εντός των ΑΕΙ!

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του, το ΕΑΠ διαθέτει 50.000 ευρώ σε υποτροφίες για την εκπόνηση ειδικών διδακτορικών διατριβών σε θέματα:

  • εγκληματικότητας σε χώρους εκπαίδευσης και αντιμετώπισης τους, 
  • συστημάτων φύλαξης και προστασίας των ΑΕΙ, 
  • θεωρίας και προστασίας της δημοκρατικής έκφρασης και κοινωνιολογικής εξέλιξης
  • μελέτης των περιστατικών βίας σε ανώτατα ή άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επίσης μετά τη σύναψη μνημονίου-συνεργασίας με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφίες στην Ψυχολογία και την Διαχείριση κρίσεων για στελέχη, γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άγνωστο παραμένει αν πρόκειται να εκπονηθεί διατριβή για την πρόσφατη επίθεση των ΜΑΤ στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή αν οι πρόθυμοι μελετητές θα περιοριστούν σε δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε κάποιο συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προσπάθεια του ΕΑΠ να βρεθεί στην αιχμή της επιστημονικής μελέτης και έρευνας περιλαμβάνεται η απόφαση της διοίκησής του να περικόψει φέτος -και για πρώτη φορά- την αποζημίωση που λαμβάνουν οι διδάσκοντες για τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό (υπενθυμίζεται πως το ΕΑΠ προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά από απόσταση). 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η διοίκηση προχώρησε στη μείωση των αποδοχώντων διδασκόντων που προβλέπεται για την εξέταση των φοιτητών, ενώ σε πολλές νέες συμβάσεις δεν προβλέπεται καν η σχετική αποζημίωση. 

Παράλληλα, κατά την περίοδο της πανδημίας η διοίκηση του ΕΑΠ απαίτησε την αποπληρωμή των φοιτητικών διδάκτρων σε 3 δόσεις και εντός ενός μήνα, σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, όταν η αποπληρωμή γινόταν σε 6 δόσεις και εντός μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου.

Ίσως η «σφιχτή» αυτή δημοσιονομική πολιτική της διοίκησης του ΕΑΠ δημιούργησε το δημοσιονομικό πλεόνασμα των 50.000 ευρώ για υποτροφίες διδακτορικών σε θέματα εγκληματικότητας εντός των ΑΕΙ. Με το ίδιο πλεόνασμα αλλά και τη συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το ΕΑΠ υιοθετεί και αξιοποιεί την προπαγανδιστική γραμμή κατασυκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων από τη Νέα Δημοκρατία (βλ. Νίκος Αλμπανόπουλος: Αυτό είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο στα μάτια των βουλευτών της ΝΔ).

Κυρίως όμως εκφυλίζει κάθε επιστημονική αρχή και μέθοδο, εγκλωβίζοντάς τες στο φρέαρ της πολιτικής χρησιμοθηρίας. Όσο για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αντί να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις, είναι απασχολημένη με τη μελέτη των όρων του μόνιμου μνημονίου-συνεργασίας που έχει συνάψει με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία.

(αρχική πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)