to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 20.07.2013

Πολιτική

Ομιλία Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Ομιλία Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση.


Σοφά πράττει ο κ. Λαζαρίδης που δε μιλά συχνά σε αυτήν τη Βουλή. Ανήκει στους βουλευτές εκείνους του ψηφοδελτίου της Επικρατείας, που είναι και στενοί σύμβουλοι του κυρίου Πρωθυπουργού και, προφανώς, είναι και οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της πολιτικής.  

Μιλώντας για τον Πρωθυπουργό, οφείλω να του δώσω από αυτό εδώ το βήμα συγχαρητήρια, γιατί πραγματικά χθες έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ παραμονής στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου και παρέμεινε στην Αίθουσα αυτή επί δέκα ολόκληρα λεπτά. Τόσα όσα ήταν αρκετά για να ακούσει έναν άλλο κακό του σύμβουλο, τον κ. Σταμάτη, να αναπτύσσει παντελώς αστήρικτες νομικά απόψεις για την ισχύ μιας απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ασφαλώς δεν «ξεκαθάρισε το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας» και ασφαλώς δεν έκρινε, όπως είπατε, «οριστικά και τελεσίδικα ότι η απόφαση με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ ήταν σύννομη και συνταγματική». Και εξεπλάγην που έμαθα ότι έχετε σπουδάσει και νομικά.

Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών στη σελίδα 9 λέει τα εξής: 

«Με το μέρος της προσβαλλόμενης, με το οποίο επιβάλλεται διακοπή της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργίας διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., καθώς και ορίζεται ότι καθίστανται ανενεργές οι συχνότητες που ανήκαν στην ΕΡΤ Α.Ε., προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη, διότι παύει έστω και προσωρινά να παρέχεται η υπό λειτουργική έννοια δημόσια υπηρεσία της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και σχετικών διαδικτυακών υπηρεσιών.

 Εν όψει του ιδιαίτερου ρόλου, που επιφυλάσσει ο νομοθέτης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που θάλπονται από το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος, επιβάλλεται για το αντικείμενο αυτό η τήρηση της αρχής της συνεχούς λειτουργίας που διέπει τη δημόσια διοίκηση, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών. Συντρέχουν, συνεπώς, λόγοι δημοσίου συμφέροντος συναπτόμενοι με την ομαλή λειτουργία της ανωτέρω δημόσιας υπηρεσίας, που επιβάλλουν την κατ’ αρχήν συνέχιση της παροχής ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών υπηρεσιών μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του κατά τα ανωτέρω νέου φορέα».

Αυτά λέει η πλειοψηφία, κύριε Σταμάτη, του Συμβουλίου της Επικρατείας και άλλη φορά να είστε νομικώς ειλικρινής όταν απευθύνεστε σε αυτό εδώ το Κοινοβούλιο και, μάλιστα, με τη σπάνια περίσταση εμφάνισης και του κυρίου Πρωθυπουργού. 

Βεβαίως προκαλεί κατάπληξη η αδυναμία σας να αποκαλέσετε το καθεστώς της 21ης Απριλίου Χούντα και Δικτατορία, δεν προκαλεί, όμως, κατάπληξη το γεγονός ότι στις ίδιες μεθόδους καταφύγατε, γιατί τα ΜΑΤ στείλατε και στον Υμηττό και στην Πάρνηθα και στον Χορτιάτη και στη Μεσσηνία, στην Καλαμάτα, ανώνυμους που διέρρηξαν τους πομπούς και, βεβαίως, με παράνομη παρέμβαση στις τηλεπικοινωνίες διακόψατε τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις στην ΕΡΤ. Και αυτά δεν είναι δημοκρατική λειτουργία.

Θα ήθελα, λοιπόν, να πω στον κ. Σταμάτη, μολονότι είναι ιδιαιτέρως οχληρό, ότι την ίδια στιγμή που αναφέρεστε σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γνωρίζετε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την ηγεσία και του ΣΤΕ και θα ήθελα να σας πω να μην προτρέχετε, τουλάχιστον, γιατί οι συνειρμοί είναι αναπόδραστοι.

Σε σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία, σε τι να αναφερθούμε; Να αναφερθούμε σ’ αυτά που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που αμφισβητούν τη δημοκρατική σας λειτουργία; Να αναφερθούμε στις δηλώσεις του κυρίου Βενιζέλου στις 15 Ιουνίου, στις 17 Ιουνίου, στις 19 Ιουνίου, στις 20 Ιουνίου, που ευθέως θέτει ζήτημα παραβίασης της δημοκρατικής νομιμότητας -πριν τον κάνετε Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών. Ή να αναφερθούμε στην προγραμματική συμφωνία Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση λέει: «Δημόσια τηλεόραση ανεξάρτητη, που θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» και για το δημόσιο τομέα λέει: «Στόχος να μη γίνουν απολύσεις μονίμου προσωπικού σε κανένα δημόσιο οργανισμό και φορέα αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας»;

Είστε πολύ κακοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού. Διακατέχεστε από ρεβανσισμό και εκδικητικότητα. Ήταν δηλωτική η χθεσινή παρέμβαση του κυρίου Κεδίκογλου. Μας είπε τα παράπονά του από την ΕΡΤ όταν ήταν συμβασιούχος, αλλά όχι εργαζόμενος. Όπως και ο κ. Τσούτσιας, νυν επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στη Βουλή και διευθυντής του Γραφείου Τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος βλέπω εδώ ότι στις 18.4.2006, τότε που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πήρε μπόνους αποδοχών έξι μηνών από την ΕΡΤ. 

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Ή να αναφερθώ στον κ. Μουρούτη, έτερο σύμβουλο του Πρωθυπουργού, ο οποίος στις 6.12.2012 διακατεχόμενος από τον ίδιο ρεβανσισμό και την ίδια εκδικητικότητα είπε -για να δούμε ποιο σχέδιο υλοποιείτε: «Από αύριο ξεκινώ πόλεμο κατά των άθλιων, διεφθαρμένων συνδικαλισταράδων της ΕΡΤ, που τώρα φορούν το μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού αποφάσισαν με φασιστικό τρόπο να μην τη δώσουν στα κανάλια. Λογοκρισία χωρίς καν απόφαση γενικής συνέλευσης παράνομα και ξεδιάντροπα. Από αύριο ξεκινάω πόλεμο κατά του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, του άθλιου Καλφαγιάννη, που καταδικάστηκε κ.λπ.». Είπε αυτά που λέγατε κι εσείς, κεκαλυμμένα.

Αυτά δεν είναι πολιτική και, οπωσδήποτε, δεν είναι πολιτική υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, κύριε Κεδίκογλου. 

Αυτά που είπατε, βέβαια, η εμπρηστική σας τοποθέτηση και χτες και σήμερα, δεν είχε καμμία σχέση ούτε με το νάζι, με το οποίο κλείνατε το μάτι στην εκπομπή «Bravissimo» της κυρίας Ρούλας Κορομηλά, ούτε με τη συμμετοχή σας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, κύριε Κεδίκογλου.

Δεν έχουν, βεβαίως, και καμμία σχέση με αυτά, τα οποία λέγατε στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στον κ. Νίκο Βούτση. Σας διαβάζω τι λέγατε: «Ήδη η διοίκηση της ΕΡΤ, με γνώμονα το σχέδιο που είχε προεκλογικά ανακοινώσει η σημερινή Κυβέρνηση, κάνει προσπάθειες για να αναδείξει την κρατική ραδιοτηλεόραση σε πρωταρχικό μέσο ενημέρωσης. Πληροφοριακά σας αναφέρω, ότι στις 9 Οκτωβρίου η ΝΕΤ ήταν πρώτη σε τηλεθέαση με 18,9%, δεύτερος ήταν ο ΑΝΤΕΝNΑ (απ’όπου έχει περάσει ο κ. Μιχελάκης, ο Υπουργός σας) και τρίτο το MEGA με 14,7%.»

Αυτά λέγατε, κύριε Κεδίκογλου.

Δεν έχουν, λοιπόν, καμμία σχέση τα δύο διαφορετικά σας πρόσωπα, όπως δεν έχει καμμία σχέση η σιωπή σας στην ερώτηση που σας καταθέσαμε στις 21.12.2012 -είχα την τιμή να την προετοιμάσω- και σας ζητούμε να μας δώσετε «κάθε επίσημο έγγραφο, από το οποίο προκύπτει το σχέδιο ή έστω η πρόθεση της Κυβέρνησης για τη στρατηγική αναβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ή ο στρατηγικός σχεδιασμός για την οργάνωσή της». 

Την καταθέτω στα Πρακτικά.

Σιωπήσατε γιατί δεν είχατε ποτέ σχέδιο. Σχέδιό σας μοναδικό είναι να βγαίνουν κερδισμένοι κάποιοι από την πολιτική σας, να βγαίνουν κερδισμένοι αυτοί που κέρδισαν από τη ζημία του δημοσίου στην «Αγροτική», που ήδη είναι άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Επίσης, σχέδιό σας είναι να βγαίνουν κερδισμένοι οι συγγενείς του κυρίου Στουρνάρα, που έμαθα ότι αμφισβήτησε αυτά που έχουν αναρτηθεί στη «Διαφάνεια». 

Τα καταθέτω στα Πρακτικά. Δείχνουν ότι επί των ημερών του εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τις εταιρείες της οικογένειάς του και της οικογένειας του κυρίου Βαρβιτσιώτη.

Σχέδιό σας είναι να βγαίνουν τελικώς κερδισμένοι όλοι εκείνοι που, ναι, όπως είπε ο κ. Βορίδης, δεν συγκινούνται από αυτά με τα οποία συγκινούμαστε εμείς, από τους εκατοντάδες καλλιτέχνες που συνέρρευσαν σε συμπαράσταση στον αγώνα για την ΕΡΤ, από τον πολιτισμό που, ό,τι κι αν κάνετε δεν θα νικήσει το μαύρο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)