to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 24.02.2021

Πολιτισμός

Καταγγελία 50 βουλευτών: Απένταξαν από το ΠΔΕ τη χρηματοδότηση του ΕΚΚ για την παραγωγή ταινιών

Την απένταξη χρηματοδότησης/επιδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καταγγέλλουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου.


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 3905/2010, που προβλέπει ότι  η προστασία και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ορίζεται στον ίδιο νόμο (άρθρο 10) ως ο φορέας που έχει κύριο καταστατικό σκοπό την «προστασία, ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα» με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια (άρθρο 3).

Σημαντικό μέτρο προστασίας της Ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής που έλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η ψήφιση απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης και συγκεκριμένα του άρθρου 71 παρ. 1 του νόμου 4603 (ΦΕΚ Α48/14-03-2019). Με το άρθρο αυτό  (με προσθήκη του άρθρου 5Α στο νόμο 3905/2010) ορίστηκαν οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) μπορεί να χρηματοδοτεί ή να επιδοτεί την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών έργων και η σχετική δαπάνη να καλύπτεται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πρώτη  προϋπόθεση αναφέρει ότι ο κύριος παραγωγός θα πρέπει να υπόκειται σε φορολογική υποχρέωση  στην Ελλάδα.


Αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, εξασφαλίστηκε έγκριση του συνολικού ποσού των 4.000.000 ευρώ σε βάθος μιας τετραετίας (300.000 ευρώ για το 2019 ποσό το οποίο εκταμιεύθηκε αμέσως, 1.000.000 ευρώ για το 2020, 1.000.000 ευρώ για το 2021 και 1.700.000 ευρώ για το 2022). Η έγκριση αυτή έδωσε τη δυνατότητα να αποδεσμευθεί ένα ποσό 1.770.000 ευρώ, το οποίο διανεμήθηκε στην παραγωγή  κινηματογραφικών ταινιών των οποίων η έγκριση εκκρεμούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απώτερος στόχος ήταν στο μέλλον να εξασφαλισθούν και μεγαλύτερα πιθανόν ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να ενισχυθούν παραγωγοί, καλλιτέχνες, τεχνικοί, εργαστήρια κ.λπ. της εγχώριας κινηματογραφίας, δεδομένου ότι τα χρήματα του ΠΔΕ αφορούν αποκλειστικά ενίσχυση της παραγωγής ταινιών και όχι κάλυψη άλλου είδους εξόδων του ΕΚΚ.(μισθοδοσία ή γενικά έξοδα κ.λπ.).

Αντίθετα όμως, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν εισέπραξε ούτε το 1.000.000  ευρώ το οποίο αφορούσε στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2020  και για το 2021 το ΥΠΠΟΑ προέβη σε απένταξη της χρηματοδότησης του ΕΚΚ από το Πρόγραμμα του Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, το ΥΠΠΟΑ, υπονομεύοντας την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής από το Ε.Κ.Κ. ως κύριου φορέα χρηματοδότησης βάσει συγκεκριμένων καλλιτεχνικών και οικονομοτεχνικών κριτηρίων καθώς και μηχανισμών διαφάνειας, συνέστησε τις γνωστές τρεις επιτροπές εκτός Ε.Κ.Κ. για το πρόγραμμα Covid 19, μέσω των οποίων μοίρασε  με άγνωστα κριτήρια εξευτελιστικά για τον κλάδο ποσά, προς τους επαγγελματίες του χώρου, αναθέτοντας στο ΕΚΚ τη διεκπεραίωση του γραφειοκρατικού μέρους της διαδικασίας και όχι αποφασιστική αρμοδιότητα, καταπατώντας έτσι το αυτοδιοίκητο του ΕΚΚ.

Η αποστράγγιση του ΕΚΚ από πόρους και η καταπάτηση του αυτοδιοίκητου του οργανισμού, οδηγεί στην υποβάθμιση του ρόλου  του Ε.Κ.Κ.  που είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας στήριξης  της Ελληνικής ταινίας ως τμήματος του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, με ολέθρια αποτελέσματα αφενός για την επιβίωση και ελεύθερη έκφραση των επαγγελματιών του χώρου  και αφετέρου για τον ίδιο τον πολιτισμό της χώρας.

Παράλληλα,  η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  ψήφισε όπως είναι γνωστό και την διάταξη που δίνει στο ΕΚΟΜΕ το δικαίωμα να εντάσσει στο cash rebate  για μεγάλες ξένες παραγωγές όχι μόνο  ποσά που ξοδεύουν στην Ελλάδα, αλλά και ποσά που αφορούν αμοιβές ηθοποιών,  συντελεστών, εργαστηρίων κ.λπ. που  πληρώνονται  και φορολογούνται στο εξωτερικό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση  με τον αρχικό στόχο του ΕΚΟΜΕ –την ίδρυση του οποίου υποδέχθηκε θετικότατα ο χώρος του ελληνικού κινηματογράφου-που ήταν μέσω του cash rebate να υπάρξει άλλη μια πηγή ενίσχυσης της Ελληνικής παραγωγής και ένα κίνητρο για τις ξένες παραγωγές να επενδύσουν στην Ελλάδα ποσά για τα οποία θα φορολογηθούν οι Έλληνες επαγγελματίες που θα τα εισπράξουν (ξενοδόχοι, εστιάτορες, τεχνικοί κινηματογράφου, ηθοποιοί, εργαστήρια,  κ.λπ.) και τα χρήματα θα επιστρέψουν σε ένα ποσοστό στο Ελληνικό κράτος. Τώρα δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηματοδοτήσεων του ΕΚΟΜΕ θα πηγαίνει στις μεγάλες ξένες παραγωγές και στις αμοιβές που θα φορολογούνται στο εξωτερικό και δεν θα υπάρχει ανακύκλωση χρήματος και εισροή  εισφορών στα δημόσια ταμεία του Ελληνικού Κράτους.

Επειδή η ενίσχυση της κινηματογραφίας στην Ελλάδα αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Επειδή ο Ελληνικός κινηματογράφος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού με εξαιρετικές δυνατότητες προβολής του στο εξωτερικό.

Επειδή οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και συγκεκριμένα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, οι καλλιτέχνες, οι τεχνικοί και οι εργαζόμενοι στα κινηματογραφικά εργαστήρια βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση αυτή την περίοδο.

Επειδή το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αποτελεί  έννομο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών και προϋπόθεση για  διαφανείς διαδικασίες της κρατικής χρηματοδότησης των Ελληνικών ταινιών.

Επειδή η αποστέγνωση από πόρους του ΕΚΚ οδηγεί σε υποβάθμιση του ρόλου του και μαρασμό και απαξίωση του μόνου εποπτευόμενου από το ΥΠΠΟΑ φορέα ενίσχυσης του Ελληνικού Κινηματογράφου ως πολιτιστικού προϊόντος.

Επειδή  η προϋπόθεση φορολογικής υποχρέωσης στην Ελλάδα των επιχορηγούμενων Ελληνικών παραγωγών ενισχύει όχι μόνο τους ωφελούμενους επαγγελματίες αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

1.    Για ποιο λόγο απεντάχθη η χρηματοδότηση των παραγωγών του ΕΚΚ  από το ΠΔΕ;

2.     Με ποιον τρόπο και με τι ποσό προτίθεται το ΥΠΠΟΑ να χρηματοδοτήσει το ΕΚΚ προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκπλήρωση της υποχρέωσης του για ενίσχυση την Ελληνικής Κινηματογραφικής Παραγωγής το 2021 και 2022;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)