to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 25.02.2021

Κοινωνία

Δεμένα τα πλοία ως τα μεσάνυχτα - Δυναμική συγκέντρωση των ναυτεργατών

Σε νέα 24ωρη απεργία, με προοπτική κλιμάκωσης, προχώρησαν σήμερα τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, μετά την άκαπρη συνάντησή τους την Τετάρτη με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη - Δυναμική συγκέντρωση στο λιμάνι


(από την κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στον Πειραιά)

Σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης, από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, προχώρησαν σήμερα τα  13 ναυτεργατικά σωματεία, μετά τη συνάντησή τους, χθες, Τετάρτη με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Δυναμική συγκέντρωση στον Πειραιά

Μαζική και αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών έδωσαν οι απεργοί Ναυτεργάτες στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, όπως ενημερώνει η ΠΕΝΕΝ.


Πληρώματα από πλοία που βρίσκονται στον Πειραιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων και συμμετείχαν στην συγκέντρωση έξω από το BLUE STAR DELOS. Με την συμμετοχή τους εξέφρασαν την πίστη τους στον δίκαιο απεργιακό αγώνα και στα αιτήματα που συσπειρώνουν όλο τον Ναυτεργατικό μας κόσμο. Μαζική ήταν η συμμετοχή και η παρουσία του κλάδου από όλα τα πλοία της Ακτοπλοΐας.


Μιλώντας στην συγκέντρωση ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε το μέτωπο κυβέρνησης - ΥΕΝ - εφοπλιστών που την περίοδο της πανδημίας έχουν από κοινού κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στις ΣΣΕ, τα εργασιακά και τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα αυτά και αποδοκίμασε την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική  στην Ναυτιλία υπογραμμίζοντας ότι αυτή έχει στο επίκεντρο τα εφοπλιστικά συμφέροντα, αυτά της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους και με την πολιτική της οξύνει - αυξάνει και επιδεινώνει τα Ναυτεργατικά προβλήματα. Σημείωσε ότι η κατάργηση της ΣΣΕ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο αυτή να επεκταθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Στην κατεύθυνση αυτή κατέληξε καλούνται οι Ναυτεργάτες με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα να συνεχίσουν τον απεργιακό τους αγώνα, να αναγκάσουν και να επιβάλουν στην κυβέρνηση να δώσει λύσεις σε όλα τα φλέγοντα και δίκαια αιτήματά τους.

Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι: η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S-Π/Κ-Ο/Γ και η Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων-Κυβερνητών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία  ζητούν κατάργηση των ρυθμίσεων με τις οποίες, όπως αναφέρουν, επέρχεται πλήγμα στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης.

«Αναδείξαμε στην απεργία το επίμαχο ζήτημα που αφορά τον νόμο 4714/2020 με τον οποίο επιχειρείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους ν,αυτεργάτες» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Προσθέτουν επίσης ότι «ο υπουργός Ναυτιλίας τους ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει βήμα πίσω για τον συγκεκριμένο νόμο αναφέροντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν μονόδρομο για τη συγκράτηση της διαρροής των ποντοπόρων πλοίων από το εθνικό - ελληνικό νηολόγιο».

Αυλωνίτης: Η ναυτεργασία δέχεται διαρκώς την πίεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ

«Η ναυτεργασία δέχεται διαρκώς την πίεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ που καταλήγει εις βάρος συνολικά του κλάδου της ελληνικής ναυτιλίας, διευκολύνοντας παρεμβάσεις και ρουσφετολογικές τροπολογίες που μόνον τη ναυτεργατική μας παράδοση δεν τιμούν.

Μεσούσης της πανδημίας και των συνεπειών που αυτή έχει σε κοινωνικό επίπεδο νομοθετεί ότι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο θα μπορούσε για τους Έλληνες Ναυτικούς.

Πλήρης ελαστικοποίηση των υποχρεώσεων των Ελλήνων πλοιοκτητών απέναντι στην πρόσληψη Ελλήνων ναυτικών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των κατώτερων πληρωμάτων και των ειδικοτήτων του ανθυποπλοιάρχου και Γ’ μηχανικού στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας με ελληνική σημαία και κραυγαλέα μείωση των προστίμων στους πλοιοκτήτες-παραβάτες της νομοθεσίας για τα όρια του χρόνου εργασίας.

Είναι συνειδητές οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές, του Υπουργείου Ναυτιλίας κι είναι πρωτοβουλίες που κάνουν τον Έλληνα Ναυτικό πιο αδύναμο εργασιακά και πλήρως φτωχοποιημένο οικονομικά, απειλώντας ευθέως το ναυτικό επάγγελμα.

Η 48ωρη ναυτεργατική απεργία έχει δίκαια αιτήματα που πηγάζουν από τις πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας που καλούνται οι ναυτικοί μας να αντιμετωπίσουν καθημερινά και για το λόγο αυτό πρέπει να πετύχει. Δυστυχώς, η ΝΔ δεν έχει καταλάβει πως με γονατισμένους ηθικά και οικονομικά τους Έλληνες Ναυτικούς, η ελληνική ναυτιλία δεν μπορεί και δεν θα είναι ποτέ της περισσότερο ανταγωνιστική».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)