to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η «υιοθεσία» του Λόφου Στρέφη από ιδιωτική εταιρία καταστρατηγεί τις διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων

«Η «υιοθεσία» του Λόφου Στρέφη από ιδιωτική εταιρία καταστρατηγεί τις διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων», τονίζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Α' Αθήνας Χ. Βερναρδάκη και του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Χαρίτση.


Όπως τονίζεται στην ερώτηση:

Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων στις 18/1/2021 με θέμα «Έγκριση εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών για το Λόφο του Στρέφη, από την εταιρεία PRODEA lnvestments» η δημοτική αρχή της Αθήνας προωθεί τα σχέδιά της για το λόφο Στρέφη προκαλώντας σφοδρές καταγγελίες και αντιδράσεις απέναντι στην προσχηματική νομιμοφάνεια, την έλλειψη ουσιαστικής νομιμότητας, την παράκαμψη του εφαρμοστέου θεσμικού πλαισίου για ένα έργο που εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων.

Υπό το πρόσχημα της δωρεάς που προωθεί το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» ο Δήμαρχος Αθηναίων επέλεξε – χωρίς διαβούλευση και χωρίς εφαρμογή διαφανών κριτηρίων – μια μεγάλη ιδιωτική επενδυτική εταιρία ακινήτων, στην οποία αποφάσισε να δώσει προς «υιοθεσία» τον εγκαταλελειμμένο λόφο Στρέφη. Ωστόσο η πρόταση της εταιρίας που επιλέχθηκε φέρει τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς η περιγραφή του αντικειμένου και των όρων παροχής του αποτελούν περιεχόμενο σύμβασης ανάθεσης έργου και προμήθειας υλικών, που καθιστά εφαρμοστέες τις διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων (ν.4412/2016, Α΄ 147).

Εντούτοις:

Ø  Ο δωρητής δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί την υπαγωγή ή τη δέσμευσή του από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί προμηθειών του Δημοσίου ή δημοσίων έργων (ν.4412/2016), του δημόσιου λογιστικού ή άλλης συναφούς νομοθεσίας (Όροι Δωρεάς, Σημείο 2).

Ø  Η κοστολόγηση των μελετών (αντικείμενο δωρεάς) προκαθορίζεται μονομερώς από τον «δωρητή», αφαιρώντας από το «δωρεοδόχο» τη δυνατότητα να αποφανθεί για το ύψος της «δωρεάς» που αποδέχεται και σε κάθε περίπτωση χωρίς να προκύπτει η τήρηση του Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών Μελετών δυνάμει του άρθρου 54 του ν.4412/2016 (Όροι Δωρεάς, σημείο 4).

Ø  Ο ιδιώτης θέτει χρονοδιαγράμματα στο Δήμο προκειμένου να αποδεχθεί τα παραδοτέα του πρώτου μέσα σε αυθαίρετες, μονομερώς οριζόμενες, ασφυκτικές προθεσμίες που δεν προβλέπονται σε καμία ισχύουσα θεσμοθετημένη διάταξη (Όροι Δωρεάς, σημείο 5) και παρακάμπτει την προβλεπόμενη διαδικασία συγκρότησης συλλογικών οργάνων για την παραλαβή του έργου (Όροι Δωρεάς, σημείο 7).

Ø  Δεν τηρούνται οι διατάξεις για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση της σύμβασης μελέτης και κατασκευής έργου, που προβλέπονται από τα άρθρα 134 επ. του ν. 4412/2016 και ο δωρητής θεωρεί εαυτόν ελεύθερο από κάθε ευθύνη και καταλογισμό. (Όροι Δωρεάς, σημείο 8).

Επειδή παρακάμπτεται πλήρως το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο (ν.4412/2016),

Επειδή η επιλογή της εταιρίας έλαβε χώρα χωρίς να διενεργηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη μειοδότη,

Επειδή ο Δήμος αποδέχεται καταχρηστικούς, επαχθείς και επιζήμιους όρους προκειμένου να απαλλάξει τον ιδιώτη «δωρητή» από κάθε ευθύνη,

Επειδή για πολλοστή φορά η δράση της δημοτικής αρχής των Αθηνών στερείται ερεισμάτων νομιμότητας,

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

1.    Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την πλήρη παράκαμψη του εφαρμοστέου νομικού πλαισίου δικαιοδοσίας του (ν.4412/2016) για την εκτέλεση μελετών και έργων στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας;


2.    Με ποιο τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Ανάπτυξης να ασκήσει έλεγχο στην καταστρατήγηση διατάξεων που προβλέπουν πλήρη απαλλαγή από κάθε ευθύνη ενός μελετητή και κατασκευαστή ενός έργου που αποτελεί αντικείμενο δημόσιας σύμβασης;

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)