to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 19.02.2021

Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τη συνέντευξη Μενδώνη

Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, μέσω Ν. Ηλιόπουλου, Σ. Αναγνωστοπούλου και Π. Σκουρολιάκου. Παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά και στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Σχόλιο του γραφείο τύπου το ΚΚΕ.


Στις προκλήσεις που εκτόξευσε υπό καθεστώς πανικού και απόπειρας αποποίησης των ευθυνών της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λινα Μενδώνη, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έντονες και οι αντιδράσεις Γεννηματά και στελεχών του ΚΙΝΑΛ, καθώς και του ΚΚΕ.

Μέσω των αρμόδιων τομεαρχών του, Σίας Αναγνωστοπούλου και Πάνου Σκουρολιάκου, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, απάντησε στις προκλήσεις της υπουργού.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε πως «η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης -ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης "είναι επικίνδυνος" και πως την εξαπάτησε», είπε σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

Από τη μεριά του ο Πάνος Σκουρολιάκος, απάντησε με «αγανάκτηση» στα σχόλια Μενδώνη, καθώς εκείνη νωρίτερα διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός ο Π. Σκουρολιάκος γνώριζε για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από «κουτσομπολιά και φήμες».

«Ο κόσμος του Πολιτισμού δεν θα συγχωρήσει την κα Μενδώνη», τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου, λέγοντας πως «η υπουργός Πολιτισμού είναι εκείνη που κατήργησε την προκήρυξη διαγωνισμού για την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, για λόγους – όπως είπε – δημοσίου συμφέροντος. Προσωποποίησε, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον στο πρόσωπο του κ. Λιγνάδη» εξήγησε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Μητσοτάκη και Μενδώνη «έδειξε» ως υπεύθυνους και η Φώφη Γεννηματά όπου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε ρεκόρ υποκρισίας και θράσους. Συμπλήρωσε πως σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί.

Επίθεση εξαπέλυσε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης στην κυβέρνηση και προσωπικά στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού, σε κοινή συνέντευξη με τους Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλη Όθωνα.

Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης, τόνισε από τη μεριά του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.

Αναλυτικά οι αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Με την σημερινή ύβρη της η υπουργός επιβεβαίωσε το κίνημα #nomoremendoni»

«Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», χαρακτηρίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του, τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης "είναι επικίνδυνος" και πως την εξαπάτησε».

«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική», προσθέτει.

«Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Απαντώντας στις αναφορές της υπουργού ειδικά για το πρόσωπό του, ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Πάνος Σκουρολιάκος, είπε:

«Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα. Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν’ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν».

«Ακόμα κι αν δεν ήξερε – όπως ισχυρίζεται – η κα Μενδώνη έπρεπε με ταπεινότητα να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Λιγνάδη» είπε Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Η υπουργός Πολιτισμού είναι εκείνη που κατήργησε την προκήρυξη διαγωνισμού για την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, για λόγους – όπως είπε – δημοσίου συμφέροντος. Προσωποποίησε, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον στο πρόσωπο του κ. Λιγνάδη» εξήγησε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Με την ύβρη, το θράσος και την χυδαιότητα της σημερινής της εμφάνισης, η κα Μενδώνη επιβεβαίωσε το κίνημα #nomoremendoni που διευρύνεται στον χώρο του Πολιτισμού», ανέφερε. Υπογράμμισε, όμως ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ως επιτελάρχης έπρεπε να βγει ευθύς εξαρχής και να πει ‘ανεξάρτητα από το αν τον ξέρω ή δεν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο, το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο’ και όχι να περιμένουν 15 ημέρες μέχρι να παρέμβει ο Εισαγγελέας και να γίνουν τρεις οι μηνύσεις για βιασμούς ανηλίκων».Χαρακτήρισε τοξική για τον Πολιτισμό την Λίνα Μενδώνη ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένας κορυφαίος θεατράνθρωπος όπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος κατήγγειλε πρόσφατα ότι δεν ανανέωσε την σύμβαση του Λιγνάδη στην σχολή του Εθνικού, γιατί είχε ανάρμοστη συμπεριφορά σε σπουδαστές και σπουδάστριες, αλλά η υπουργός δεν έκανε τίποτα.

ΚΙΝΑΛ: Η προσπάθεια συγκάλυψης από τη Μενδώνη έγινε με εντολή του πρωθυπουργού

Με τη φράση «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές», το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα όσα ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, επικεφαλής μέχρι πρότινος Πολιτιστικών Οργανισμών.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλης Όθωνας, απέδωσαν την ευθύνη στον πρωθυπουργό, καθώς υποστήριξαν πως με δική του εντολή τοποθετήθηκε ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με καταγγελίες εις βάρος του και δικαστικές εκκρεμότητες στο Εθνικό Θέατρο.

«Όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Δόθηκε εντολή στη κ. Μενδώνη να το συγκαλύψει, όμως βλέπουν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και τώρα αποστασιοποιούνται», ανέφεραν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει θεσμικές πρωτοβουλίες για να απολογηθούν όσοι έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές. «Η κυβέρνηση ψάχνει για φταίχτες, πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη» τόνισαν.

Φώφη Γεννηματά: «Υποκρισία και θράσος η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη»

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε η Φώφη Γεννηματά για την υπόθεση Λιγνάδη.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;

Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;

Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης.

«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη "φιλότιμο", είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

ΚΚΕ: Αντί να πάρουν θέση, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”,

Η ανακοίνωση του ΓΤ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)