to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:41 | 19.02.2021

Πολιτική

Λύσεις στα προβλήματα της αναδοχής και της παιδικής προστασίας ζητάει το Τμ. Κοιν. Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ

Να τελειώσουν οι φιέστες και η οργανωμένη παραπληροφόρηση της κυβέρνησης, η οποία με μηδενικό έργο εδώ και 20 μήνες, οικειοποιείται αλλαγές που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλεί το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η αρμόδια Υφυπουργός κα Μιχαηλίδου συνεχίζει την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, υποστηρίζει ανακοίνωση του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτιική Συμμαχία.

Το Τμήμα, πάνω στο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών, επισημαίνει πως η κυβέρνηση, δίχως να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο κατά τους σχεδόν 20 μήνες που έχει την πολιτική ευθύνη, εξακολουθεί να οικειοποιείται τα μεγάλα βήματα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της Παιδικής Προστασίας και ειδικότερα για τη νομοθετική ρύθμιση του θεσμού της Αναδοχής και την Αποϊδρυματοποίηση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα:

«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια τραγική κατάσταση στο χώρο με ένα απαρχαιωμένο και κακοποιητικό σύστημα παιδικής προστασίας. Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής θεσμοθέτησε και ξεκίνησε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ώστε να αποδοθούν στα παιδιά εκτός οικογένειας τα δικαιώματά τους και η προοπτική για μια ζωή ισότιμη με τους συνομήλικους τους και χωρίς διακρίσεις. Προχώρησε στην ψήφιση του εμβληματικού νόμου 4538/2018 που καθιέρωνε την αναδοχή ως πρώτη επιλογή εναλλακτικής φροντίδας και οργάνωσε την ψηφιακή πλατφόρμα anynet.gr ώστε να  διευκολύνει την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών. Τα ψηφιακά μητρώα παιδιών, αναδόχων και θετών γονέων που εισήγαγε, διασφάλιζαν την προστασία του συμφέροντος των παιδιών, με διαφάνεια και αξιολόγηση των διαδικασιών αναδοχής.

Το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω αγκαλιάστηκαν από το σύνολο της κοινωνίας και των ειδικών που είχαν κατανοήσει τη μεγάλη σημασία του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε την κυβέρνηση της ΝΔ, τον πρωθυπουργό και την αρμόδια υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, επί 20 μήνες να τον χρησιμοποιούν για την επικοινωνιακή τους προβολή, ενώ την ίδια στιγμή στην ουσία επιχειρούν να τον παρακάμψουν και τον ακυρώσουν στην πράξη.

Παρουσιάζουν συνεχώς ως μεγάλο κατόρθωμα την καταγραφή των παιδιών που διαβιούν σε δομές παιδικής προστασίας, υποχρέωση που έχουν πλέον εκ του νόμου.

Εξαπατούν την κοινή γνώμη με το τερατώδες ψέμα ότι έχουν αποκατασταθεί σε αναδοχές 500 παιδιά, αθροίζοντας τις αναδοχές και υιοθεσίες πολλών περασμένων ετών.

Αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα αναλυτικά στοιχεία, αποκρύπτοντας έτσι την ανεπάρκειά τους. Η διαφάνεια προκαλεί αλλεργία στη δεξιά, που προτιμά τους πολίτες  στο ρόλο του πελάτη του πολιτικού-πελατειακού συστήματος και τα παιδιά στο ρόλο του θύματος που προσμένει την  φιλανθρωπική τους διάθεση.

Καταγγέλλουμε τη χρησιμοποίηση των παιδιών αυτών για επικοινωνιακούς λόγους, άσχετους με το συμφέρον τους και καλούμε τον Συνήγορο του Παιδιού να πάρει θέση, δεδομένου ότι ούτε τα ίδια ούτε οι δυσκολεμένοι γονείς τους μπορούν να διεκδικήσουν τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ζωής τους.

Μάλιστα προκειμένου η αρμόδια υφυπουργός να συνεχίσει ανενόχλητη να χαϊδεύει τα αυτιά των ενδιαφερόμενων με ψευδείς αναφορές και πλασματικά στοιχεία, ετοιμάζεται επιπλέον να νομιμοποιήσει  (μέσω της τροποποίησης του Οργανισμού του ΕΚΚΑ), τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων, κατευθύνοντας αυτά μόνο προς το Υπουργείο και τον ΕΣΑΝΥ. Απαιτούμε να μην εμπαίζονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και να μην ενθαρρύνονται να αναζητούν παράνομες και εξωθεσμικές λύσεις από πολιτικά, κυβερνητικά ή άλλα γραφεία.

Ο ν. 4538/18 για την αναδοχή, θεσμοθετήθηκε για να δώσει αποτελεσματική διέξοδο στο θέμα της παιδικής προστασίας, με πλήρη διαφάνεια και μακριά και έξω από πελατειακές λογικές. Και είναι απαράδεκτο η κ. Υφυπουργός να τον παρακάμπτει για λόγους προσωπικής και κομματικής προβολής.

Επισημαίνουμε και πάλι όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερα φτωχό - και πολύ μακράν των αναγκών - έργο της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου για την αναδοχή. Και ταυτόχρονα να επαναφέρουμε τις προτάσεις μας όπως τις έχουμε θέσει επανειλημμένα στο αρμόδιο υφυπουργείο και την κοινή γνώμη υπενθυμίζοντας ότι σταθερή και αταλάντευτη διεκδίκησή μας αποτελεί ένα «Ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής των εναλλακτικών θεσμών Παιδικής Προστασίας». Προτείνουμε και διεκδικούμε να προχωρήσουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

  • ​​Συνέχιση της διαδικασίας Αποϊδρυματοποίησης όπου αυτή είχε ξεκινήσει. 
  • Αναστολή ίδρυσης νέων κλειστών Μονάδων Φροντίδας για παιδιά αλλά και για ενήλικες με αναπηρία. 
  • Έκδοση ολοκληρωμένων Προδιαγραφών & Αρχών για την Παιδική Προστασία. 
  • Σεβασμό στους επιστήμονες, που επί δεκαετίες λειτουργούν τους θεσμούς και όχι απαξίωση και παρέμβαση στο έργο τους. 
  • Εθνική καμπάνια για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, με κρατικούς πόρους, άμεσα. 
  • Στελέχωση με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, όλων των κενών θέσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες. 
  • Διασφάλιση της επάρκειας σε ειδικότητες για Διεπιστημονική Λειτουργία, όπως εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και όπως απαιτεί η σοβαρότητα και η αντικειμενικότητα των σχετικών αποφάσεων για άτομα και οικογένειες. 
  • Ολοκληρωμένη, υποχρεωτική εκπαίδευση και πρόβλεψη για συνεχιζόμενη εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων και όχι κοροϊδία των ίδιων και της κοινωνίας, ότι αρκεί το σεμινάριο των 21 ωρών, για τους 130, που «εκπαιδεύτηκαν» 
  • Άμεση κάλυψη των κενών του Πληροφοριακού συστήματος, που συνεχίζει να δίνει λανθασμένες προτάσεις στα έως τώρα ταιριάσματα παιδιών- οικογενειών. 
  • Διαρκής παρακολούθηση και έλεγχος των εγγραφών στα Μητρώα και της ροής του Πληροφοριακού Συστήματος, ειδικότερα, της ροής των ΑΣΟΑ. 
  • Διαφάνεια στα στοιχεία και έκδοση ετήσιων ή εξαμηνιαίων εκθέσεων από το ΕΣΑνΥ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)