to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 16.02.2021

Κοινωνία

Εξώδικο οργανώσεων στη Frontex για τις απάνθρωπες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Οι οργανώσεις νομικής βοήθειας «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos» απέστειλαν εξώδικο στη Frontex επικαλούμενες το άρθρο 256 της Σύμβασης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το άρθρο 46 του κανονισμού.


Οι δύο οργανώσεις ζητούν την αναστολή ή ακόμη και τον τερματισμό της δραστηριότητας της Frontex στο Αιγαίο, λόγω των συστηματικών επαναπροωθήσεων προσφύγων, δίνοντας προθεσμία δύο μηνών για απάντηση από τη Frontex, ειδάλλως σημειώνουν ότι θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το άρθρο 46 του κανονισμού της Frontex την υποχρεώνει να αποσύρει τη «χρηματοδότηση κάθε δραστηριότητας της υπηρεσίας, ή την αναστολή / τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας, εάν συμβαίνονυ σοβαρές ή πιθανόν συνεχιζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που σχετίζονται με την εν λόγω δραστηριότητα».

Πλην των «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos», διερεύνηση για τις επαναπροωθήσεις έχουν αιτηθεί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως το «Κέντρο για τη Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία», καταφεύγοντας μέχρι και στη Χάγη ώστε να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων.

Πώς κάνει τις επαναπροωθήσεις το ελληνικό λιμενικό

Φωτ. από τον Ιούνιο του 2020, όπου φαίνεται καθαρά ο εγκλωβισμός προσφυγικής λέμβου από σκάφη του ελληνικού λιμενικού

Υπενθυμίζεται ότι τεκμηριωμένες καταγγελίες, με αποδεικτικό υλικό, για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο γίνονται μήνες τώρα, ιδίως από τον Μάρτιο του 2020. Στις περισσότερες από αυτές, φαίνεται πως σκάφη του ελληνικού λιμενικού μεταφορτώνουν από τις πλαστικές λέμβους τους πρόσφυγες που εντοπίζουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια τους μεταφέρουν σε σκεπαστές σωσίβιες λέμβους τις οποίες σπρώχνουν ή αφήνουν να παρασυρθούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα όπου διασώζονται από την τουρκική ακτοφυλακή. Σε άλλες περιπτώσεις, δε, καταγγέλεται πως μεταφέρονται σε σκάφη του ελληνικού λιμενικού και πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην ξηρά, και ακολουθείται η ίδια διαδικασία pushback - που είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Frontex, που έχει σκάφη της στα περισσότερα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες, να γνωρίζει αυτές τις παράνομες πρακτικές των ελληνικών αρχών και είτε να μην κάνει κάτι για να τις αποτρέψει είτε τις ανέχεται.

Η σχετική ανάρτηση του Legal Center Lesvos:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)