to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 15.02.2021

Κοινωνία

«Επιτελικό κράτος» σε πλήρη ανικανότητα: Κόβουν στα δύο την Ελλάδα - Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Σε εκτενείς συσκέψεις βρισκόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες ο κρατικός μηχανισμός με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ισχυρή προετοιμασία ενόψει του κύματος κακοκαιρίας. Ωραία θα πει κανείς. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Τι, όχι;


Παρά το γεγονός πως οι μετεωρολόγοι είχαν προαναγγείλει το «βαρύ» χτύπημα της κακοκαιρίας, πρωτίστως έκλεισε απροειδοποίητα την Εθνική, το πρωί της Δευτέρας δημιουργώντας πρόβλημα σε εκατοντάδες οδηγούς, ενώ το απόγευμα ξανάκλεισε, από τις 7. Επιπλέον πολλές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται από εχθές χωρίς ρεύμα.

Η απόφαση του κλεισίματος της Αθηνών/Λαμίας ελήφθη στη νέα έκτακτη συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου, στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Υπενθυμίζεται πως πολύ νωρίς το πρωί, χωρίς προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία, η αστυνομία προχώρησε σε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο εθνικό δίκτυο από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα έως τις Αφίδνες, από τις 5.30 το πρωί η αστυνομία θέλοντας να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον κίνδυνο εγκλωβισμού των οχημάτων.

Με λίγα λόγια, η Εθνική Οδός θα ανοίξει από τη 1 το μεσημέρι και θα κλείσει ξανά από τις 7 το απόγευμα και για τουλάχιστον 12 ώρες.

Το φιάσκο με το 112


Αίσθηση είχε  προκαλέσει νωρίτερα η απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει μέχρι νεωτέρας η  εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη (Κηφισιά) μέχρι τη Λαμία.

Οι οδηγοί αιφνιδιασμένοι υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή.  Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν εστάλη sms και δεν λειτούργησε το 112 με αποτέλεσμα οι οδηγοί να ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι η εθνική οδός έκλεισε με δική του απόφαση ενώ υποστήριξε ότι «δεν έγινε και τίποτα να μείνει για λίγες ώρες κλειστή».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν απάντησε γιατί συνέβη αυτό παρά τις ακριβέστατες προβλέψεις από τους μετεωρολόγους και τις συσκέψεις επί συσκέψεων που έκαναν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και Περιφερειάρχες ήδη από την Παρασκευή.

Οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι μέχρι στιγμής έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το ποιος θα ρίξει την ευθύνη στον άλλο.  Ο Γιώργος Πατούλης επέρριψε ευθύνες στη Νέα Οδό για το κλείσιμο της εθνικής και στην Πολιτική Προστασία γιατί δεν λειτούργησε το 112 με αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν οι πολίτες.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστεια της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες ενώ διακοπές σημειώνονται και σε χωριά της Καρδίτσας, Θήβας, 'Αρτας, Πηλίου, Ιωαννίνων και Καρπενησίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται:

-Στην Αττική σε ορισμένα τμήματα στις περιοχές Βαρυμπόμπη, Ασπρόπυργος, Αυλώνα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Αγ.Στέφανος, 'Ανοιξη, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Εκάλη, Πικέρμι, Ροδόπολη και Σταμάτα. Οι βλάβες προκύπτουν κυρίως από την πτώση μεγάλου αριθμού δέντρων στο Δίκτυο, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολάβων, βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των ζημιών.

-Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας και τα παραλιακά χωριά της Λίμνης και του Μαντουδίου. Στη Χαλκίδα τα χωριά Βαθύ και Δροσιά και τα χωριά της κεντρικής Εύβοιας προς 'Αγιο Ιωάννη Ρώσο και στην Κάρυστο το Κάβο Ντόρο, ενώ υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες τοπικές βλάβες στην Αταλάντη.

-Στα χωριά του Πηλίου Κατηγιώργης, Λυρή, Μουρτιάς και Κατηχώρι,στα χωριά 'Αγιος Δημήτριος και Γαβρίνα στο Καρπενήσι, στα χωριά της Θήβας 'Αγιος Βασίλειος και Καλαμάκι, σε οικισμούς της Αργιθέας στην Καρδίτσα, σε λίγα χωριά του Ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου, σε δύο χωριά του δήμου Πωγωνίου καθώς και στον Μεσόπυργο 'Αρτας.

Στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και στα νησιά, δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Τέλος, αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η ηλεκτροδότηση στις Σποράδες που είχε διακοπεί από χθες λόγω βλαβών στο δίκτυο της Εύβοιας που τροφοδοτεί τα νησιά.Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή σημειώθηκε στις 3 χθες το μεσημέρι, αποκαταστάθηκε το βράδυ ύστερα από προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ αλλά διακόπηκε εκ νέου από πτώση δέντρων στο δίκτυο.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης


Σκληρή ανακοίνωσε εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας την επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και δέκα μέρες το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη διαφήμιζε πόσο καλά προετοιμασμένο ήταν για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.
Μετά από δέκα μέρες «συσκέψεων» αυτό που κατάφερε με τα πρώτα χιόνια ήταν να αφήσει ολόκληρα νησιά χωρίς ρεύμα μέσα στον παγετό και εν τέλει να κόψει την Ελλάδα στα δύο με τη μόνη λύση που γνωρίζει διά πάσα νόσο: Απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η επιτελική ανικανότητα στα καλύτερά της».

Ν. Παππάς: Η κατάσταση στην Αθηνών-Λαμίας αποτελεί ομολογία ανικανότητας από μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του ο Νίκος Παππάς δηλώνει: «Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας για 8 ώρες σήμερα και για 24 ώρες από τις 7 το απόγευμα αποτελούν ομολογία ανικανότητας.

Τόσο της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αποδεδειγμένα πλέον στερείται σχεδιασμού και αρκείται στη γνωστή συνταγή των απαγορεύσεων, που δημιουργεί μπάχαλο και ταλαιπωρία.
Όσο και της «αριστείας» του αναδόχου, που κρίνεται και από την κυβέρνηση ανίκανος να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα ενός καιρικού φαινομένου, γνωστού εδώ και μέρες (όπως γνωστή ήταν και η σφοδρότητά του).
Για δεύτερη χρονιά, η χώρα κόβεται στα δύο με ευθύνη των επιτελικών και των αρίστων.
ΥΓ: Αλήθεια, αυτή τη διπλή ανικανότητα θα την πληρώσουμε και με αποζημιώσεις για κάλυψη διαφυγόντων εσόδων λόγω περιορισμού της κυκλοφορίας;»

ΚΚΕ: Κλείνουν ακόμη και τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες για λίγα εκατοστά χιόνι

«Έχει γίνει πλέον καθεστώς φυσικά φαινόμενα, όπως η χιονόπτωση τον χειμώνα, να βαφτίζονται “ακραία”, μόνο και μόνο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, για λίγα εκατοστά χιόνι, κλείνει ακόμη και τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες που -αν και έχει χρυσοπληρώσει ο λαός- δεν έχει εξασφαλιστεί στοιχειωδώς από το κράτος και τις ιδιωτικές εταιρείες, που τους εκμεταλλεύονται, ότι αυτοί θα καθαρίζονται και θα παραμένουν ανοιχτοί».

«Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα του σημερινού κρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)