to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 19.07.2013

Πολιτική

Τρίτη αναβολή για την υγειονομική διάταξη

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ο διάλογος των οργανώσεων για τον ΗΙV, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την απόσυρση της ρατσιστικής διάταξης Λοβέρδου και την αλλαγή της νομοθεσίας που προβλέπει υποχρεωτικές εξετάσεις HIV σε ειδικές ομάδες (άρθρο 59 του νόμου 4075/2012 και άρθρο 20 του νόμου 3172/2003 για τον υγειονομικό έλεγχο στις κατοικίες).


Ο υπουργός έχει ήδη αρχίσει ένα γύρο άτυπων συναντήσεων με κόμματα, χωρίς ωστόσο να έχει ακούσει τις θέσεις των αρμόδιων οργανώσεων. 

Η προγραμματισμένη για χτες -εξ αναβολής από την περασμένη Παρασκευή- συνάντησή τους αναβλήθηκε ξανά για την Τρίτη, ενώ το υπουργείο δεν έχει ακόμα ικανοποιήσει την προϋπόθεση που θέτουν οι οργανώσεις για τη συμμετοχή τους στον διάλογο, να τους σταλούν δύο αιτιολογικά έγγραφα στα οποία στηρίζεται η αναγκαιότητα της υγειονομικής διάταξης (πρόκειται για την υπ’ αρ. 1205/30.03.2012 εισήγηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας και και την υπ' αρ. 5336/30.03.2012 γνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ). 
Στο μεταξύ άρθρο στην εγκυρότερη διεθνή ιατρική επιθεώρηση, τη «Lancet», αναφέρει ότι η επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου μοιάζει περισσότερο με πολιτικό χειρισμό παρά με εποικοδομητικό μέτρο για τη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα «η Ελλάδα να συσσωρεύει προβλήματα υγείας που θα τα βρει μπροστά της στο κοντινό μέλλον». 


Εξηγεί: «Οι εξετάσεις HIV δεν πρέπει να γίνονται ποτέ χωρίς συναίνεση και τα αποτελέσματα πρέπει πάντα να είναι εμπιστευτικά, όπως ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Ρυθμίσεις που στιγματίζουν ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί είναι πιθανό να εμποδίζουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο μόλυνσης από το να αναζητήσουν να κάνουν εξετάσεις και να υποβληθούν σε θεραπεία». 


Πηγή: ΕφΣυν 19/7/2013 - Δημήτρης Αγγελίδης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)