to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ώρα της αλήθειας προκαλεί «επιτελικές» δονήσεις στην κυβέρνηση

Η φθορά αγγίζει πλέον και το πρωθυπουργικό πορτρέτο, μετά την παταγώδη αποτυχία στα μέτωπα της υγειονομικής - οικονομικής κρίσης


Το ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην Αυγή:


Ηώρα της αναμέτρησης με την πραγματικότητα έφτασε για την κυβέρνηση προκαλώντας αναβρασμό στις τάξεις του Μεγάρου Μαξίμου. Οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του επιτελικού κράτους αδυνατούν να «δαμάσουν» τα κύματα φθοράς, που αγγίζουν πλέον και το πρωθυπουργικό πορτρέτο ελέω αποτυχίας στη διαχείριση των σύνθετων προκλήσεων αλλά και του πλεονάσματος αλαζονείας που επιδεικνύει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ρυθμό «πέσαμε έξω» και ο Σταϊκούρας

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε να μακιγιάρει την εικόνα του προϋπολογισμού. Κινούμενος στη λογική τού «πέσαμε έξω» παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι χειρότερη από αυτή που περιμέναμε και εκτιμούσαμε». Κατέστησε μάλιστα σαφές πως «δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών», ανακαλώντας στη συλλογική μνήμη την ατμόσφαιρα της μνημονιακής περιόδου. Στο πρωθυπουργικό - οικονομικό επιτελείο άλλωστε καταφθάνουν αιτήματα οικονομικών φορέων και εμπορικών συλλόγων για γενναία μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με την αναγκαία ρύθμιση των υπέρογκων χρεών που προκαλούν τα διαδοχικά lockdown.

Μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. χτυπούν ηχηρά την καμπάνα με αφορμή την έλλειψη σχεδίου «για την επομένη της λήξης των αναστολών συμβάσεων» καθώς «νομοτελειακά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις στρατιές των ‘ανέργων της πανδημίας’ μόλις ολοκληρωθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης».

Πρωθυπουργός σε ρόλο... παιδονόμου

Οι πολιτικές ήττες, στα φλεγόμενα μέτωπα της συγκυρίας, φέρνουν ασφαλώς γκρίνια. Αναδεικνύουν, παράλληλα, τις ατζέντες υπουργών που επιδιώκουν να μετριάσουν το προσωπικό πολιτικό κόστος λόγω του λουκέτου σε δραστηριότητες που ανήκουν στα πεδία των αρμοδιοτήτων τους. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το επιτελικό μπάχαλο σημειώνοντας, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι... τράβηξε αυτιά υπουργών διότι «οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα». Στο «ραντάρ» του Μαξίμου είχαν εντοπιστεί οι καθημερινές διαφωνίες, από τα φιλόξενα τηλεοπτικά παράθυρα, του Άδωνι Γεωργιάδη για την απόσυρση (και) του click away στο λιανεμπόριο, με αιχμή τη δήλωση ότι «ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει τα μέτρα». Επιπλέον, η αναστολή τής διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων προκάλεσε και τη δυσφορία της υπουργού Παιδείας που δέχεται σκληρό πρέσινγκ από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Την παραμονή της λήψης των αποφάσεων για την Αττική, η Νίκη Κεραμέως είχε σπεύσει -σε τηλεοπτικές δηλώσεις- να θεωρήσει «ικανοποιητική» την επιδημιολογική εικόνα της σχολικής κοινότητας -στον αντίποδα των επιστημονικών δεδομένων- διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε ‘κλείνουμε τα σχολεία’»!

Επιπλέον, η σπουδή του υπουργού Υγείας να ανακοινώσει ότι θα εισηγηθεί -«καπελώνοντας» την επιτροπή των ειδικών- «ένα σύντομο, καθολικό lockdown στην Αττική» προκάλεσε την έντονη πρωθυπουργική δυσαρέσκεια. Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε ανέλαβε να μεταφέρει στον Βασίλη Κικίλια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λαμβάνοντας ωστόσο την απάντηση - δυσφορία του υπουργού «αν δεν σαν κάνω, μπορώ να φύγω».

Συν τοις άλλοις, ο Βασίλης Κικίλιας τέθηκε και στο στόχαστρο του Άδωνι Γεωργιάδη. «Οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά, κατά τη γνώμη μου» ήταν το «καρφί» του υπουργού Ανάπτυξης για τις προσωπικές ανακοινώσεις του συναδέλφου του. Την επόμενη ημέρα ωστόσο, έκανε και ένα βήμα παραπάνω. Αποκάλυψε στη Βουλή ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάλεσε για εμβολιασμό τον ίδιο και άλλα κυβερνητικά στελέχη (στον αντίποδα της προτεραιοποίησης που η ίδια έχει θέσει) «τορπιλίζοντας» τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας να βγει εκτός κάδρου της υπόθεσης με τους εμβολιασμούς των επιτελικών στελεχών.

Η εικόνα της απώλειας του πολιτικού ελέγχου από το ίδιο το πρωθυπουργικό επιτελείο προκάλεσε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, πυροδότησε χλευαστικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα και εξανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τον ρόλο του... παιδονόμου. Είναι ενδεικτικό ότι η λίστα με τα «τιμωρητικά» μέτρα του πρωθυπουργού προς τους απείθαρχους υπουργούς περιλαμβάνει και «τις λιγότερες τηλεοπτικές παρουσίες»…

Ρωγμές και στο πρωθυπουργικό προφίλ

Γαλάζιοι αξιωματούχοι παρατηρούν εντούτοις με ανησυχία ότι η -μέχρι πρότινος άριστα περιφρουρημένη- εικόνα του πρωθυπουργού δεν λειτουργεί πλέον αντισταθμιστικά στις «αστοχίες και τους ερασιτεχνισμούς» των υπουργών. Εστιάζουν μάλιστα στις βαθιές ρωγμές του προφίλ του κ. Μητσοτάκη μετά το «κωρονογλέντι» της Ικαρίας αλλά και τη μετέπειτα υπεροπτική πρωθυπουργική διαχείριση του θέματος, που προκάλεσε τη σκληρή κριτική ακόμα και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει «συγγνώμη» (έπειτα από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση) για το «φάουλ της βεράντας» επιβεβαίωσε το χάσμα με τον σφυγμό της κοινωνίας. Παράλληλα, η αποκάλυψη της επιχείρησης αποσιώπηση της είδησης, που οργάνωσε το ίδιο το Μαξίμου, αποτέλεσε το επιστέγασμα του κυβερνητικού φιάσκου.

Ενταφιασμός εκλογικών σχεδιασμών

Τη νευρικότητα στις τάξεις της κυβέρνησης επιτείνει ο εκτροχιασμός των εκλογικών σχεδίων που είχαν εκπονήσει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ο αργός ρυθμός εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τα βαθιά σημάδια στον οικονομικό - παραγωγικό ιστό, αποσύρουν από το τραπέζι το σενάριο να στηθεί η κάλπη το φθινόπωρο με βασικό πρόταγμα «να καεί η απλή αναλογική». Το σύστημα που θα διέπει μάλιστα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση προκαλεί έντονη κινητικότητα στην (ακρο)δεξιά μεριά του πολιτικού φάσματος. Τηλεοπτικά πρόσωπα -όπως ο Γ. Τράγκας- και άλλοι αρχηγίσκοι με διεισδυτικότητα στο ακροδεξιό ακροατήριο φιλοδοξούν να διεμβολίσουν το σώμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Η διχαστική ρητορική που υιοθέτησε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή -με αιχμή τον ισχυρισμό ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση «τα επεισόδια αποτελούν προϋπόθεση, αδιαπραγμάτευτο όρο της καθημερινότητας της»- αποτελεί ένα δείγμα από τα... προσεχώς. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει τα χνάρια του Ντ. Τραμπ, στον δρόμο των fake news, αποσκοπώντας να «στεγανοποιήσει» τους δεξιούς ψηφοφόρους προτού αρχίσουν να γοητεύονται από τις λαϊκίστικες σειρήνες των πατριδοκάπηλων νεότευκτων σχηματισμών. Οι αναρίθμητοι ωστόσο ψηφοφόροι τής -μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας- μεσαίας τάξης αναζητούν σοβαρό, συνεκτικό σχέδιο ανάταξης, που απουσιάζει από τον γαλάζιο ορίζοντα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)