to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 13.02.2021

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Στοχευμένη η απαξίωση και η αποδόμηση του δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από την Κυβέρνηση

Tο πρόβλημα των συντάξεων δεν λύνεται με επικοινωνιακές φιέστες, με πυροτεχνήματα και με Project Manager.


  • Αντί ο ΕΦΚΑ να στηρίζεται και να ενισχύεται, επιτηδευμένα απαξιώνεται και αποδομείται. 
  • Μετά από 19 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ, τα εκκρεμή αιτήματα ξεπερνούν ξανά τις 400.000. 
  • Προωθείται με μεγάλη αφοσίωση η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. 
  • Αντί να προσλάβετε 1.000 υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ για να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, εσείς προσλαμβάνετε 1.000 ειδικούς φρουρούς.   
  • Tο πρόβλημα των συντάξεων δεν λύνεται με επικοινωνιακές φιέστες, με πυροτεχνήματα και με Project Manager.

 

Σημεία από την ομιλία του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης 56 Bουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τa εργασιακά και το ασφαλιστικό.

 

«Αντί ο ΕΦΚΑ να στηρίζεται και να ενισχύεται, επιτηδευμένα συκοφαντείται, απαξιώνεται και αποδομείται. Είναι προφανές, ότι μέχρι στιγμής και μετά από 19 μήνες, δεν έχετε φροντίσει να κάνετε τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό και η ψηφιακή αναβάθμιση του οργανισμού ακόμα αγνοείται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Διονύσης Καλαματιανός, στηλιτεύοντας την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε:

«Χαρακτηρίσατε τον ΕΦΚΑ «σαράβαλο». Αυτό αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τον προκάτοχό σας Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον Διοικητή και τους υποδιοικητές του ΕΦΚΑ.

Προσβάλει, πρωτίστως, τα στελέχη του ΕΦΚΑ, τους Γενικούς Διευθυντές, διευθυντές, προϊσταμένους και υπαλλήλους που καθημερινά, με αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε, επιτέλους, ότι κυβερνάτε 19 μήνες ήδη. Το επιχείρημα ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ψευδές και δεν πείθει πλέον.

Η αλήθεια είναι ότι το 2015 μας παραδώσατε 400.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα. Μέσα σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, με άδεια ταμεία και έλλειψη προσωπικού που μας αφήσατε, καταφέραμε να παραδώσουμε το 2019, 110.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Παράλληλα, παραδώσαμε έναν ΕΦΚΑ πλεονασματικό και με δρομολογημένη τη βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του».

Τώρα, μετά από 19 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ, τα εκκρεμή αιτήματα ξεπερνούν ξανά τις 400.000».

 «Την «λυπητερή» ουσιαστικά την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και ειδικά όλοι αυτοί που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους, αλλά δυστυχώς, δε μπορούν.

Αντί να επιταχύνετε την εκκαθάριση των συντάξεων, ανακοινώνετε ότι θα καταβάλετε ένα προσωρινό επίδομα 384 ευρώ στους αιτούντες συνταξιοδότησης.

Όμως, κ. Υπουργέ φαίνεται ότι δεν λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας ότι για την καταβολή του ποσού αυτού, θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα αν θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Με λίγα λόγια, καμία διαδικασία δεν επισπεύδεται.

Άρα ποιος ο λόγος τελικά να μη χορηγείται εξαρχής η προσωρινή σύνταξη, όπως ισχύει;

Αν θα δώσετε το επίδομα σε όλους τους αιτούντες θα έπρεπε να σας ενημερώσουν ότι μια στις τρεις αιτήσεις απορρίπτονται.

Τί θα κάνετε με αυτούς που τελικά δεν δικαιούνται σύνταξης;

Θα τα ζητήσετε πίσω;

Δεν αναρωτηθήκατε που θα βρουν αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι να επιστρέψουν τα ποσά μαζεμένα και με τόκο;», ρώτησε με έμφαση τον Υπουργό.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

«Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους, που έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Κύριε Υπουργέ, με θετική διάθεση σας λέω, ότι το πρόβλημα των συντάξεων δεν λύνεται με επικοινωνιακές φιέστες, με πυροτεχνήματα και με Project Manager.

Ο προκάτοχός σας, ο κύριος Βρούτσης έκανε αυτό το λάθος.

Έταζε ότι θα λύσει μαγικά το πρόβλημα των συντάξεων και ότι θα εκδίδονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι ακόμα το περιμένουν.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι για την ταχύτερη απονομή συντάξεων χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού.

Φοβάμαι, όμως, ότι ειδικά για την απαραίτητη ενίσχυση με προσωπικό δεν θα κάνετε κάτι».

Για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης ανέφερε:

«Είναι σαφές, βέβαια, ότι θα προωθήσετε με μεγάλη αφοσίωση την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. Την εκτέλεση, δηλαδή, του σχεδίου Πισσαρίδη.

Είμαστε σίγουροι κ. Υπουργέ ότι δεν θα διστάσετε στιγμή να θέσετε σε κίνδυνο τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Δεν θα διστάσετε στιγμή να θέσετε σε κίνδυνο τις εισφορές των ασφαλισμένων, των εργαζομένων.

Αυτές, μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, θα τοποθετούνται στις αγορές και στα χρηματιστήρια. Κανείς δεν θα εγγυάται για το αν θα υπάρχουν όταν έλθει η ώρα της συνταξιοδότησης.

Αλήθεια κ. Υπουργέ, ποιος θα πληρώσει το κόστος για τα δισεκατομμύρια, που από το δημόσιο ταμείο θα μεταφερθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές; Πάλι ο κρατικός προϋπολογισμός; Πάλι οι φορολογούμενοι για να πλουτίσουν οι ιδιωτικές εταιρίες;

Οφείλεται να πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Οφείλεται να πείτε ότι το βάρος αυτής της μεταφοράς θα το σηκώσουν στις πλάτες τους ξανά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Σας θυμίζω κ. Υπουργέ ότι από αυτό εδώ το βήμα, πριν ακριβώς 1 χρόνο ο κ. Βρούτσης,  περηφανευόταν ότι με τον νόμο που ψηφίσατε, τον 4670/2020 εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα στο ασφαλιστικό μέχρι το 2070 !!! Τώρα, τα ξεχνάτε αυτά και λέτε άλλα.

Με τον νόμο 4670 ενοποιήσατε τον ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στην απονομή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης πανηγύριζε. Οι συνταξιούχοι ακόμα περιμένουν την εφαρμογή του νόμου σας. Χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση και διαδοχική ασφάλιση, 1 χρόνο περιμένουν την προσαύξηση, που περιέχεται στον νόμο και υποχρεούστε να τους καταβάλλετε.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τους 19 μήνες της διακυβέρνησής σας έχετε οδηγήσει την κοινωνική ασφάλιση σε τέλμα. Ούτε τον δικό σας νόμο δεν εφαρμόζετε».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καλαματιανός απεύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό:

«Δεν μπορείτε να βοηθήσετε την δημόσια κοινωνική ασφάλιση ή δεν θέλετε;

Μήπως θέλετε να οδηγήσετε ασφαλισμένους και συνταξιούχους σε απόγνωση και αγανάκτηση;

Μήπως ετοιμάζετε το έδαφος για να έλθουν οι σωτήρες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και οι project manager;

Χτες σε μια αντιδημοκρατική έξαρση, ψηφίσατε την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για τα Πανεπιστήμια.

Ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ εκδίδει 1.000 συντάξεις το μήνα.  Αν κάνατε 1.000 προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία όλες οι εκκρεμότητες θα εκκαθαρίζονταν σε λίγους μήνες. Δεν είναι ότι δεν μπορείτε κ. Χατζηδάκη.

Δεν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα γιατί το δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σας προκαλεί νεοφιλελεύθερη αλλεργία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)