to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δροσερή πνοή Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας και οι βουλευτές της συμπολίτευσης με τα έτοιμα ραβασάκια επί τρεις ημέρες δεν σταμάτησαν να λένε ψέματα


Kοινό χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν τη γλώσσα. Λέξεις και έννοιες ανανοηματοδοτούνται. Το μαύρο βαφτίζεται άσπρο, η βία βαφτίζεται ευταξία, η καταστολή και η τρομοκρατία βαφτίζονται Δημοκρατία. Το περιγράφουν αλληγορικά, αλλά γλαφυρά ο Χάξλεϊ στον «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο» αλλά και ο  Όργουελ στον «Μεγάλο Αδελφό».

Στη χώρα μας, που πλέον κατατάσσεται στις «προβληματικές δημοκρατίες» -τελευταία αναφορά σε έκθεση του Economist-, οι κήνσορες της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι την επικοινωνιακή υπεροπλία και τη μιντιακή μονοφωνία, αξιοποιούν στο έπακρο αυτή την τεχνογνωσία. Με κίνδυνο να αδικήσουμε ορισμένους, ο υπουργός της αστυνομίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πραγματικά άριστος σε αυτόν τον τομέα. Δεύτερη φύση για το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και την αστυνομία η διαστρέβλωση, η παραπλάνηση και η μετατροπή του θύματος σε θύτη.

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε χθες τον Νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον, να βάλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια ώστε να ελέγξει κάθε υποψία αμφισβήτησης, κριτικής σκέψης και πρακτικής, ελευθερίας, Δημοκρατίας και συλλογικότητας. Να εδραιώσει την καταστολή και την κρατική βία ως κανονικότητα παντού. Δεύτερον, να λειτουργήσει ως πλασιέ των κολεγίων δημιουργώντας πελατεία που δεν θα έχει πιάσει τη βάση του 10, αλλά θα μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρα. Τρίτον, να τελειώσει με το δημόσιο πανεπιστήμιο αυτό καθαυτό.

Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας και οι βουλευτές της συμπολίτευσης με τα έτοιμα ραβασάκια επί τρεις ημέρες δεν σταμάτησαν να λένε ψέματα και μάλιστα ανερυθρίαστα. Ψέματα που έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο από τους αρμόδιους, με χαρακτηριστικότερο το παραμύθι ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία. Το επανέλαβε ο Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής χαρακτηρίζοντας την είσοδο των ανεκπαίδευτων ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια «δροσερή πνοή Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή και στα Προπύλαια οι αστυνομικοί του κυρίου Χρυσοχοΐδη -αυτοί με την κανονική εκπαίδευση, που μπήκαν στη σχολή με Πανελλήνιες- έκαναν γιουρούσι σαν συμμορίες με μηχανάκια και έσπασαν στο ξύλο φοιτητές, φωτογράφους και περαστικούς. Παγώσαμε από την τόσο «δροσερή πνοή Δημοκρατίας» στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε κάθε χώρο. Ξύλο, καταστολή, πειθάρχηση.  Όσο κι αν μασκαρέψουν τις λέξεις και τα νοήματά τους, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Η Δημοκρατία θα μετατρέπεται σε όσο πιο «προβληματική» γίνεται.  Ή, μάλλον, όσο «προβληματική» την αφήσουμε εμείς να γίνει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)