to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 11.02.2021

Οικονομία

Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Στο 10% η ύφεση στην Ελλάδα

Ύφεση στα επίπεδα των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το 2020 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία εκτιμάται στο 10%.


Παράλληλα, προβλέπει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις προβλέψεις το Φθινόπωρο. Όπως επισημαίνεται οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και δεν ενσωματώνουν τον αντίκτυπο που θα έχουν το κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα το 2020 θα καταγράψει ύφεση 10% το 2020 για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 στο 3,5% (5% προβλέπονταν στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις) έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 4,8%. Η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2022 καθώς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5% (από 3,5% που προβλέπονταν στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις).

«Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, με την υποστήριξη του σταδιακού ανοίγματος του λιανικό εμπόριο, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τον υποστηρικτικό καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία» σημειώνει η Κομισιόν.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, ενώ οι εμβολιασμοί  αναμένεται να υποστηρίξουν μόνο τη σταδιακή επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις προβλέπεται να ανακάμψουν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Όσον αφορά την ανεργία, τον Οκτώβριο ανήλθε στο 16,7%, παρόμοια με το προηγούμενο έτος, γεγονός που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα.

Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021 πριν γίνει θετικός το 2022. Η αρνητική αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη πτώση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών.

Η πρόβλεψη παραμένει υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση στην υγεία και την εφαρμογή εμβολιασμού θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)