to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:12 | 10.02.2021

Κοινωνία

52 οι προσαγωγές στο φοιτητικό συλλαλητήριο - Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ (βίντεο)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες από την αστυνομία μετά το μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης- 52 οι προσαγωγές, σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 3 μετατράπηκαν σε συλλήψεις ως αργά το βράδυ - Στις 5 μ.μ. το απόγευμα της Πέμπτης 11/2 νέο συλλαλητήριο ενάντια στο ν/σ Κεραμέως


(η συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ περί τις 7.30 μ.μ. - φωτ. left.gr)

Πενήντα δύο άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια του μαζικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας το απόγευμα της Τετάρτης. Η αστυνομία μάλιστα προσδιορίζει τον αριθμό των διαδηλωτών του συλλαλητηρίου σε 5 χιλιάδες. Σημειώνεται ότι για την Πέμπτη έχει ήδη προγραμματιστεί νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 17:00 στο Σύνταγμα.

Από νωρίς το απόγευμα υπήρξε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η αστυνομία περιόρισε σταδιακά τους συγκεντρωμένους στα πεζοδρόμια, ενώ παρέταξε ισχυρές δυνάμεις γύρω από τους διαδηλωτές. 

To παρών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έδωσε το απόγευμα και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης ζητώντας εξηγήσεις από τους ιθύνοντες για τις δεκάδες προσαγωγές πολιτών που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η Σοφία Σακοράφα, βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής «προπηλακίστηκε άγρια, στα όρια του ξυλοδαρμού, από την ελληνική αστυνομία» όπως κατήγγειλε στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25

(φωτ. νωρίτερα από τη συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ: GMourmouris)

«Αυτή την στιγμή έξω απο την ΓΑΔΑ οι φοιτητικοί σύλλογοι στέκονται στο πλάι των προσαχθέντων φοιτητών/τριών της σημερινής πορείας ενάντια στο ν.σ. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», σημείωνε χαρακτηριστικά το bloco σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τα αιτήματα είναι «Να μην απαγγελθούν κατηγορίες στους προσαχθέντες. Να αφεθούν όλοι ελεύθεροι!». 

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους  προσαχθέντες από το σημερινό, μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο, μπροστά από τη ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας:

Image

Ο σταθμός του μετρό «Αμπελόκηποι» έκλεισε με εντολή της ΕΛΑΣ προφανώς ώστε να περιοριστεί η προσέλευση κόσμου στο σημείο.

(όλες οι φωτ. του Γ. Μουρμούρη από το twitter)

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το συλλαλητήριο...

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ περιγράφει τα σημερινά γεγονότα ως εξής:

«Την 13.00 ώρα σήμερα (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021), πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 5.000 περίπου ατόμων, στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, μέχρι τον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εκεί ομάδα 200 περίπου διαδηλωτών, αποσπάσθηκε από το σώμα της πορείας και επιτέθηκε με κοντάρια στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και παρακωλυθεί η διεξαγωγή της πορείας.

Τo κύριο σώμα των διαδηλωτών παρέμειναν στο σημείο επί μία ώρα και αποχώρησαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Στο ύψος των Προπυλαίων άτομα που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας επιτέθηκαν εκ νέου με ρίψη μολότοφ και απωθήθηκαν με την αναγκαία χρήση δακρυγόνων.

Η πορεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε την 16.15 ώρα στην πλατεία Ομονοίας. Προσήχθησαν 52 άτομα».

...και η πραγματικότητα της αστυνομικής βίας

Αντίθετα, η εικόνα αλλά και οι μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι η ΕΛΑΣ επιτέθηκε σε διαδηλωτές «στο σωρό» μπροστά στα Προπύλαια, ενώ οι αστυνομικοί χτύπησαν και φωτορεπόρτερ, και συγκεκριμένα τον Γ. Λιάκο.

 «Οι σημερινές βιαιοπραγίες των ΜΑΤ δείχνουν τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης» τονίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκος Φίλης.

Εκτεταμένη χρήση χημικών έκανε η αστυνομία και στην Θεσσαλονίκη απέναντι στους φοιτητές έξω από το υπ. Μακεδονίας - Θράκης. Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τους φοιτητές προέβησαν σε χρήση δακρυγόνων και ρίψη κρότου λάμψης προς το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Διαβάστε αναλυτικά όσα συνέβησαν στα σημερινά συλλαλητήρια ανά τη χώρα στο σχετικό θέμα του left.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)