to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και η νεολαία είναι εχθρός τους…

Λίγο παραπάνω από ενάμισι χρόνο στο τιμόνι της χώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πελαγοδρομεί επικίνδυνα εις βάρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων.


Η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά πως δεν έχει κανένα σχέδιο για κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Από την υγειονομική κρίση, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, μέχρι τα εργασιακά θέματα και την οικονομία.

Το ζήτημα της θέσπισης πανεπιστημιακής αστυνομίας αναδεικνύει κι ένα ακόμη έλλειμμα της κυβέρνησης: Ότι όλα τα ζητήματα, στην προκειμένη τα ζητήματα της Παιδείας, τα αντιμετωπίζει μέσα από μια κατασταλτική σκοπιά. Τη στιγμή που τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, η κυβέρνηση αντί να αυξήσει το ποσοστό επί του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων αλλά και για την έρευνα, αντί να προσλάβει καθηγητές και να επενδύσει σε υποδομές, καταφεύγει στην αναπαραγωγή ενός δόγματος καταστολής που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αληθινά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή πρυτάνεις αλλά και στελέχη της ΝΔ δημόσια αντιδρούν στο νομοσχέδιο. «Δεν είναι καλή ιδέα» τονίζει για την πανεπιστημιακή αστυνομία ο Γιώργος Σουφλιάς, πρώην υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τα εσωτερικά πυρά δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι, ακόμα και μέσα στη ΝΔ, αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Άρης Σπηλιωτόπουλος, που συνυπέγραψε κοινή δήλωση με τον πρώην υπουργό Χρήστο Ζώη και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές και σαφώς αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, ο πρώην βουλευτής Θόδωρος Φορτσάκης, τον οποίο είχε επιλέξει για επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς και ο οποίος το 2014 ως πρύτανης είχε κλείσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από επεισόδιο με φοιτητές που είχαν προγραμματίσει συμβολική κατάληψη δήλωσε (στο Action24) ότι: “Δεν πρέπει η Αστυνομία να κατοικοεδρεύει στο Πανεπιστήμιο”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στόχαστρο και γαλάζιων στελεχών. Η τροπολογία Κεραμέως για την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων στους επαγγελματικούς φορείς είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται επαγγελματικοί κλάδοι που αποτελούν βασικούς σπόνδυλους της ραχοκοκκαλιάς της γαλάζιας παράταξης.

Η επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης επιδίδεται στο αγαπημένο της σπορ…την παραπληροφόρηση. Δεν θέλετε ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, δεν θέλετε καμία μεταρρύθμιση σημειώνουν και κατηγορούν όποιον θέτει τα προβληματικά σημεία. Η ασφάλεια των φοιτητών αλλά και όλων των πολιτών είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Το κράτος οφείλει να δώσει τη δυνατότητα μέσω της χρηματοδότησης των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων, που διαχειρίζονται οι πρυτανικές αρχές,  για την συντήρηση των υποδομών, για έργα αναβάθμισης αλλά και για την ασφάλεια των χώρων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ιδεολογικές της εμμονές και εκμεταλλευόμενη την πανδημία προχωράει σε συντηρητικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία με μόνους ωφελημένους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολεγίων και σίγουρους χαμένους τις ελληνικές οικογένειες που θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα σπουδών.  Το 2021 οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια θα είναι περίπου 25.000 λιγότεροι, με την κυβέρνηση της ΝΔ να τους ωθεί στα ιδιωτικά κολέγια ή στο εξωτερικό για σπουδές.

Δυστυχώς το νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν είναι το μόνο σημάδι πως η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη έχει στοχοποιήσει την ελληνική νεολαία. Οι νέοι είναι ανεύθυνοι και δεν τηρούν τα μέτρα για την πανδημία, τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας και στις κινηματογραφικές αίθουσες που παρακολουθούν ταινίες 15χρονοι επεμβαίνει η αστυνομία. Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε πως η κυβέρνηση αύξησε τη στρατιωτική θητεία και την ίδια στιγμή μελετά την υποχρεωτική στράτευση στα 18, προκειμένου να καλύψει τα κενά που εμφανίζονται στη στελέχωση των μονάδων.

Με τέτοιες μεθοδεύσεις όμως, ούτε το στράτευμα ενισχύεται, ούτε καλύπτονται οι πραγματικές του ανάγκες, ούτε όμως οι νέοι βρίσκουν οικονομική διέξοδο και επαγγελματική προοπτική. Χωρίς να έχει προχωρήσει όπως πρέπει η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η ορθή αναδιάταξη για την αντιμετώπιση της πραγματικής απειλής της χώρας, η κυβέρνηση προχωράει σε κινήσεις εντυπωσιασμού για το ακροατήριο της.

Λίγο παραπάνω από ενάμισι χρόνο στο τιμόνι της χώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πελαγοδρομεί επικίνδυνα εις βάρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή κυβέρνηση και σχέδιο, χρειάζεται ασφάλεια και βιώσιμη προοπτική. Κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει.
 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)