to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 08.02.2021

Διεθνή

Ρωσία: «Ναι» στις σχέσεις με την ΕΕ, αλλά και στην απέλαση των τριών διπλωματών

Το ενδιαφέρον του για την αναγέννηση των σχέσεων με την ΕΕ εκδήλωσε το Κρεμλίνο - Αμετακίνητη η Ρωσία από την απόφαση απέλασης τριών διπλωματών την προηγούμενη εβδομάδα


Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την αναγέννηση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντα των δύο πλευρών και δεν θα χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε χθες, Κυριακή, επιστρέφοντας από την Μόσχα ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για έναν «πιο εποικοδομητικό» διάλογο με την ΕΕ.

«Η Ρωσία εξακολουθούσε και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αναγέννηση την σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. Δεν διακόπηκαν με δική μας πρωτοβουλία οι σχέσεις αυτές. Εμείς ξεκινάμε από το ότι είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντα του ενός και του άλλου, είμαστε κατηγορηματικά κατά της επέμβασης στα συμφέροντα ο ένας του άλλου και της εφαρμογής δύο μέτρων και δυο σταθμών», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα προτίθεται «να ενεργήσει πολύ αποφασιστικά και ως προς το ζήτημα αυτό κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες».

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέλαμε κατά κάποιο τρόπο να απομακρυνθούμε ούτε ακόμη περισσότερο να επιδεινωθούν οι ούτως ή άλλως ισχνές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. Αντίθετα ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη τους», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπεραμύνθηκε των απελάσεων των ευρωπαίων διπλωματών από την Ρωσία την περασμένη εβδομάδα (ενός Σουηδού, ενός Γερμανού και ενός Πολωνού». «Η απέλαση των διπλωματών υπήρξε συνέπεια εκείνων των ενεργειών στις οποίες προέβησαν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Μόσχα στο πλαίσιο των παράνομων ταραχών», είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία έδειξε με σαφήνεια ότι παρόμοιες ενέργειες δεν προτίθεται να ανεχθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κήρυξε ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τρεις διπλωμάτες κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στις 23/1, γεγονος που προκάλεσε αντιδράσεις από τα υπ. Εξωτερικών της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Βρετανίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επιστρέφοντας από τη Μόσχα εξέφρασε χθες, Κυριακή, τη μεγάλη ανησυχία του μετά την άρνηση των ρωσικών αρχών να κάνουν έναν «πιο εποικοδομητικό» διάλογο με την ΕΕ και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «εξετάσουν τις συνέπειες», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

«Οι ρωσικές αρχές δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λυπηρό και θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα και, ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις», έγραψε σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

Στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ζοζέπ Μπορέλ 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε σήμερα τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική για το ταξίδι του την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε την απέλαση τριών διπλωματών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που είχε εκεί συνομιλίες.

Ο πρώην αρχηγός του στρατού στην Εσθονία και τώρα ευρωβουλευτής, Ρίχο Τέρας, ξεκίνησε εκστρατεία για την παραίτηση του Μπορέλ.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για την πραγματοποίηση του πρώτου ταξιδιού του Μπορέλ στη Μόσχα ως συντονιστή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επειδή η Ρωσία βρίσκεται σε πορεία προς την αντιπαράθεση -- την οποία ο Μπορέλ επιδίωξε να αποτρέψει.

«Το ταξίδι ήταν απαραίτητο. Δεν εγκαταλείπει κάποιος ένα ταξίδι επειδή φαίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Έρικ Μάμερ στις Βρυξέλλες. «Ένα ταξίδι δεν είναι επιτυχία ή αποτυχία στη βάση του τι συμβαίνει μια συγκεκριμένη στιγμή».

Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ εντείνουν τώρα τις προσπάθειες για την επιβολή νέων δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.

Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα βιντεοδιάσκεψη με χώρες μέλη της ΕΕ στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ουκρανία, καθώς και σύμμαχοι του Ναβάλνι, όπως είπαν.

Κατά την επίσκεψη του Μπορέλ στη Μόσχα, εκείνος και ο Λαβρόφ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο» και ο Ισπανός επαίνεσε το ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19.

Ο Μπορέλ μετέβη στη Μόσχα για να επιδιώξει την απελευθέρωση του Ναβάλνι και να επανεκκινήσει τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Όμως στη χθεσινή ανάρτησή του είπε πως η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ήταν «επιθετικά στημένη» και πως το ταξίδι ήταν «πολύ περίπλοκο».

Ο Μπορέλ είπε ακόμη πως οι απελάσεις και η απόρριψη του αιτήματός του να επισκεφθεί τον Ναβάλνι ενίσχυσαν την άποψή του πως «η Ευρώπη και η Ρωσία απομακρύνονται».

«Η Ρωσία αποκόβεται σταδιακά από την Ευρώπη και βλέπει τις δημοκρατικές αξίες ως υπαρξιακή απειλή», έγραψε ο Μπορέλ. «Εναπόκειται στις χώρες μέλη να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, και ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις».

Η Ρωσία υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση αφότου προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά είναι κύριος πάροχος ενέργειας που βοηθά επίσης τη Δύση σε τομείς όπως η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν το 2015 και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου όταν ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε ότι παραβίασε τους όρους της ποινής με αναστολή που του είχε επιβληθεί σε μια υπόθεση κατάχρησης η οποία, όπως υποστηρίζει, ήταν στημένη. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την απάντησή τους σε σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: Ρωσία

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)