to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 07.02.2021

Κοινωνία

«Θέλουμε έναν Στρέφη όμορφο και ελεύθερο»: Συζήτηση με μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων (βίντεο)

Το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας συζητούν μες τέσσερα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων για τα σχέδια του δημάρχου να «αναπλάσει» με εταιρεία real estate του ιδιωτικού τομέα τον Λόφο του Στρέφη.


Κάμερα-επεξεργασία εικόνας: Άγγελος Καλοδούκας

Το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας συζητούν για τα σχέδια του δημάρχου να «αναπλάσει» με εταιρεία real estate του ιδιωτικού τομέα τον Λόφο του Στρέφη. Του κυρίου Μπακογιάννη δεν του έφτασε το φιάσκο του Μεγάλου Περίπατου που κόστισε εκατομμύρια ευρώ, επιθυμεί να συνεχίσει τα πανάκριβα και κακής αισθητικής πειράματά του σε άλλη μια περιοχή της Αθήνας. Και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, το Λόφο του Στρέφη. Με τέσσερα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων συζητάμε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Λόφος. Ποια είναι και τι επιδιώκει η Prodea Investments. Ποιες είναι οι δράσεις της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.

Πέρα από το βίντεο με τις συνεντεύξεις με μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, παραθέτουμε και το κείμενο μιας άλλης συλλογικότητας, της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων, όπου αναλύει διεξοδικά την υφιστάμενη κατάσταση:

«Θέλουμε έναν Στρέφη όμορφο και ελεύθερο»

Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες κι οι θαμώνες των Εξαρχείων, θέλουμε τον Στρέφη μας καθαρό, περιποιημένο, ποτισμένο, φωτισμένο κι ελεύθερο, όπως πρέπει να είναι κάθε δημόσιο πάρκο.

Χρόνια τώρα ζητάμε τα παραπάνω αυτονόητα από τους εκάστοτε δημάρχους, ξανά και ξανά. Όμως προσκρούουμε πάντα όχι στην αδιαφορία αλλά στη συνειδητή πολιτική που ακολουθούν της συνταγής: «Υποβαθμίζουμε σκόπιμα τον δημόσιο χώρο σταματώντας να τον συντηρούμε, τον απαξιώνουμε αφήνοντας ανενόχλητους τους ναρκέμπορους να τον λυμαίνονται, και μετά τον παραχωρούμε στους ιδιώτες παρουσιάζοντάς τους ως σωτήρες». Π.χ. επικείμενη απόδοση των διαχειριστικών δικαιωμάτων Εθνικού Κήπου και λόφων Φιλοπάππου και Ακαδημίας Πλάτωνος σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Μπακογιάννης ομολογεί στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 18-1-2021: «οι φθορές που έχουν δημιουργηθεί στις υποδομές του χώρου από τον χρόνο, τα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη μονίμου προσωπικού συντήρησης (π.χ. δίκτυο ύδρευσης- άρδευσης-πυρόσβεσης εκτός λειτουργίας, μη επαρκής κατάσταση δικτύου φωτισμού κ.λπ.)»

(βλέπε συνημμένο pdf εισήγησης δημάρχου με πρόταση της Prodea)

Ακολούθως παραπλανά το Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας ότι μια ιδιωτική εταιρεία δωρίζει στον Δήμο 1.000.000 ευρώ για μελέτες, χωρίς όμως πουθενά στην πρόταση να φαίνεται αν η «δωρεά» αυτή θα καλύψει το κόστος έστω και ελάχιστων από τις εργασίες!

Αποσιωπά δε το ότι η αυτή πρόταση δεσμεύει το Δήμο: α) να δώσει αυτά τα χρήματα σε τέσσερις συγκριμένες εταιρείες για τις μελέτες, β) να προμηθευτεί τα υλικά —που θα πληρώσουν οι δημότες— από συγκεκριμένες εταιρείες, γ) να ακολουθήσει τις μελέτες πιστά χωρίς να τις ελέγξει και δ) να τηρήσει τρελά χρονοδιαγράμματα από την τελική μελέτη μέχρι την έναρξη των εργασιών (π.χ. 5 μέρες), πράγμα που καθιστά αδύνατο οποιονδήποτε έλεγχο (τεχνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό, αισθητικό κλπ.) των μελετών από τη Δημοτική αρχή! π.χ. αν η μελέτη λέει ότι πρέπει να γίνουν έργα 20.000.000, ο δήμος θα έχει ήδη υπογράψει ότι πρέπει να τα εκτελέσει!

Τέλος ο Δήμος καλείται από την Prodea να υπογράψει ότι η εταιρεία ουδεμία ευθύνη φέρει για την ολοκλήρωση του έργου ή για ελαττώματα…

Ο Μπακογιάννης παραπλανά επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας ότι το όλο σχέδιο αν δεν το δώριζε η ιδιωτική εταιρεία θα κόστιζε στο Δήμο 2.000.000 παραπάνω! Χωρίς να παρουσιάσει ούτε προϋπολογισμό, ούτε κοστολόγιο. Μάλιστα παραδίδει στους δημοτικούς συμβούλους μια τόσο κακοτυπωμένη φωτοτυπία με την περιγραφή των όσων αναλαμβάνει η Prodea, που είναι αδύνατον να διαβαστεί (Δημοτικός σύμβουλος απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά γι αυτό!).

(βλέπε συνημμένο σύνδεσμο με βίντεο συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου)

Και σαν να μην έφτανε όλη αυτή η αδιαφάνεια, ο Μπακογιάννης έχει (για πολλοστή φορά) καταστρατηγήσει κάθε νόμιμη διαδικασία που απαιτείται να προηγηθεί πριν φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια τέτοια πρόταση. Δηλαδή καταγραφή αναγκών κλπ. από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, προτεραιότητες, προϋπολογισμός, επεξεργασία από την «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» του Δήμου, συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο, και φυσικά πρώτα απ΄όλα διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής.

Μάλιστα ακόμη και το Σωματείο στου οποίου το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» υποτίθεται ότι εντάσσεται η «δωρεά», κατήγγειλε ότι ο Μπακογιάννης τους παρέκαμψε εντελώς και ουδέποτε έγινε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα!

(βλέπε συνημμένο δημοσίευμα Εφ Συν «Ως εδώ, κύριε Μπακογιάννη»)

Εξάλλου σημειώνουμε ότι η εν λόγω εταιρεία Prodea Investments, που κατάγεται από τη MIG του Βγενόπουλου, έχει στην κατοχή της 316 ακίνητα (πολλά απ΄αυτά στο κέντρο και στα Εξάρχεια) και ένα κατάμαυρο παρελθόν με βαριές ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος 22 μελών της.

Αν κρίνουμε δε από την απαράδεκτα πρόχειρη ποιότητα των φωτορεαλιστικών προτάσεων-μακετών που κυκλοφόρησε η Prodea (όπου απλά έχουν προσθέσει μπαλόνια, παιδάκια και άθλια κάγκελα στις φωτογραφίες του Στρέφη όπως είναι σήμερα) και ανάρτησε και ο Δήμος στη σελίδα του, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν καθόλου σοβαρά το όλο έργο, ούτε η μεν ούτε ο δε.

Όλα λοιπόν τα στοιχεία μας οδηγούν δυστυχώς στην απόλυτη βεβαιότητα ότι αν προχωρήσει αυτή η αυθαίρετη, αυταρχική πρόταση, όχι μόνο δεν θα υλοποιηθούν οι εργασίες που έχει ανάγκη ο Στρέφης μας, αλλά θα πάψει να είναι ουσιαστικά δημόσιος, καθώς στην πρόταση αναφέρεται ρητά ότι –άλλη χαρά για τους εργολάβους– θα περιφραχτεί όλος ο λόφος με κάγκελα, θα μπουν πύλες εισόδου με φυλάκια, και κάμερες παρακολούθησης παντού.

Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων μαζί με πολλές άλλες συλλογικότητες της περιοχής, κατοίκους κι επαγγελματίες, είμαστε εντελώς αντίθετοι στα σχέδια άλωσης του Δημόσιου Χώρου από τον δήμαρχο Μπακογιάννη. Τον καλούμε για άλλη μια φορά να πάψει να σαμποτάρει το Λόφο του Στρέφη, και να φροντίσει να παρέχει στους Εξαρχειώτες και τους δημότες της Αθήνας αυτά που οφείλει και για τα οποία οι δημότες πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη.

Απαιτούμε να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν ό,τι χρειάζεται, ώστε να αρχίσουν και πάλι να γίνονται τα αυτονόητα. Να επιδιορθώσουν δηλαδή τα δίκτυα και τις υποδομές (φως, νερό, πυρόσβεση κλπ.), να αντικαταστήσουν τα ξερά ή κομμένα δέντρα, και όπου είναι αναγκαίο να προβούν σε επισκευή των μονοπατιών και στήριξη του εδάφους.

Ο Λόφος χρειάζεται μόνιμους κηπουρούς και καθαριστές, έλεγχο και συντήρηση των δικτύων σε μόνιμη βάση.

Τέλος, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η απόλυτη παραβίαση των διαδικασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης που ο δήμαρχος Μπακογιάννης και η δημοτική του παράταξη τείνουν να εγκαθιδρύσουν στον μεγαλύτερο Δήμο μας, ζήτημα που δεν είναι απλά τυπικό, αλλά πλήττει βαθιά την ουσία της Δημοκρατίας».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)