to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πανδημία ως ευκαιρία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτε όρθιο όσο ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του


Αργά ή γρήγορα, η πανδημία θα περάσει. Το ερώτημα είναι τι θα αντιμετωπίσουμε μετά: ποιος θα σηκώσει το βάρος της κατεστραμμένης οικονομίας, ποιο θα είναι το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, τι θα συμβεί στην Παιδεία και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ας μην μας διαφεύγει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτε όρθιο όσο ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του.

Αυτό φαίνεται καθαρά αυτές τις μέρες στη συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια για να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις για τον νέο νόμο. Χρειάζεται τον νέο νόμο για να εγκαταστήσει στα ιδρύματα τους ειδικούς φρουρούς. Χρειάζεται τους ειδικούς φρουρούς για να περάσει, σε επόμενη φάση, αλλαγές όπως τα δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές.

Χρειάζεται τα δίδακτρα στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να βοηθήσει τα κολέγια. Αυτός είναι ο τελικός της στόχος. Εκεί αποβλέπουν και η δραστική μείωση των εισακτέων και το κλείσιμο σχολών και οι κόφτες της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10. Επειδή πελάτες της κυβέρνησης είναι τα κολέγια.

Έρχονται κι άλλα.

Διακηρυγμένος στόχος του σχεδίου Πισσαρίδη είναι η εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων και η εξαγορά τους από μεγαλύτερες. Το ίδιο και η γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης -δηλαδή η κακοπληρωμένη δουλειά με εξοντωτικά ωράρια.

Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τεράστιο δώρο στις ασφαλιστικές, με τρομακτική επιβάρυνση για το Δημόσιο, περιμένει τη σειρά του. Τα ιδιωτικά συμφέροντα γράφουν τα νομοσχέδια για το περιβάλλον, την Υγεία, τον δημόσιο τομέα, τα πάντα. Και ένα νέο Μνημόνιο ετοιμάζεται με πρόσχημα την τεράστια ύφεση.

Οι φοιτητές έχουν καταλάβει τι γίνεται και αντιστέκονται.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και η υπόλοιπη κοινωνία. Από τη δική της αντίδραση εξαρτάται το πώς θα είναι η ζωή μας μετά την πανδημία.

Ας το καταλάβουμε και ας οργανωθούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)