to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 04.02.2021

Διεθνή

Βαριές κουβέντες Σολτς κατά Κομισιόν: «Τα κάνατε σκ..ά»

O αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς εξερράγη, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, στο υπουργικό συμβούλιο και επιτέθηκε δριμύτατα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίστηκε. Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν επιβεβαιώνει το περιστατικό.


Σύμφωνα με την Bild ο Ολαφ Σολτς φέρεται να ξεσπάθωσε κατά της ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να είπε σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την προμήθεια των εμβολίων «Αυτό είναι πραγματικά σκατά» τονίζοντας παράλληλα ότι το Βερολίνο «δεν μπορεί να επιτρέψει να επαναληφούν αυτά τα σκατά», καθώς φουντώνει η οργή για τις τραγικές καθυστερήσεις και αδιαφανείς συμφωνίες.

Ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, το κόμμα του οποίου αντιτάχθηκε στον διορισμό της ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, επισήμανε επίσης μια σειρά φάουλ όταν ήταν Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. Λέγεται, μάλιστα, ότι περιέγραψε το φιάσκο με τα εμβόλια ως «ντροπή».

Ο Σολτς, ο οποίος συνήθως είναι ψύχραιμος, άφησε τον θυμό του να ξεχειλίσει σημειώνεται σε γερμανικά μέσα: «Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φον ντερ Λάιεν  είναι εντελώς χαοτικό», φέρεται να είπε. «Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι επέτρεψε αρχικά στον πολιτικό του SPD να εκδηλώσει το θυμό του, ωστόσο, μετά την ευθεία επίθεση εναντίον της φον ντερ Λάιεν, λέγεται ότι παρενέβη και υπερασπίστηκε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», γράφει η εφημερίδα «Bild».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν είναι πάντως ο μόνος που επικρίνει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς δέχεται πυρά από πολλές πλευρές για τις παραγγελίες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Μυστικές συμβάσεις, κακή επικοινωνία οδήγησαν σε μαζικές επικρίσεις της ΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι έκανε πολύ μικρές παραγγελίες εμβολίων και πολύ αργά.

Το καλοκαίρι, οι 27 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να μην διαπραγματευτούν τις συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να χρησιμοποιήσουν την κοινή διαπραγματευτική τους δύναμη. Ωστόσο, η παραγωγή και η παράδοση ξεκίνησαν αργά. Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί στην ΕΕ σημαντικά λιγότερα άτομα  από ό, τι στο Ισραήλ ή τη Βρετανία, για παράδειγμα. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παράδοσης της παρασκευάστριας εταιρείας Astrazeneca έφεραν επίσης την ΕΕ σε δυσμενή θέση πρόσφατα.  

Δυσαρέσκεια και για την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου

Σύμφωνα με την Bild, πέραν της φον ντερ Λάιεν, Γερμανοί υπουργοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια και με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, που κατηγορείται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Pfizer μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν πετύχει συμφωνίες από τον περασμένο Ιούλιο.

Παράπονα για την Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Κυριακίδου δυσκολευόταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με στελέχη της Pfizer, ενώ ο Σπαν μιλούσε απευθείας στον επικεφαλής.

Τα προβλήματα με τις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη την ανάγκασαν να στραφεί προς την Ρωσία και την Κίνα, τα εμβόλια των οποίων αρχικά είχαν αγνοηθεί από την Ευρώπη, με την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει πρόσφατα ότι «όλα τα εμβόλια είναι ευπρόσδεκτα στην ΕΕ», γνωστοποιώντας ότι ήδη έχει μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ενώ έχουν ήδη γίνει προσεγγίσεις για συνδρομή στην παραγωγή.

Υπεραμύνεται η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επικρίνεται για τις καθυστερήσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού για την Covid-19, θα αντιμετωπίσει ασφαλώς και νέα «εμπόδια» και «προβλήματα παραγωγής» ή ακόμη και «ελλείψεις» συστατικών, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι τίποτα, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε η ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα και η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα La Croix.

Ωστόσο, «ασφαλώς θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, και άλλα προβλήματα στην παραγωγή, θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν ελλείψεις στις πρώτες ύλες ή σε ορισμένα συστατικά των εμβολίων», τόνισε.

Η Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τις προπαραγγελίες των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, δέχεται σφοδρή κριτική λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των τριών πρώτων εμβολίων που εγκρίθηκαν στην ΕΕ. «Βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να σκεφτούμε περισσότερο τη μαζική παραγωγή και τις προκλήσεις που θέτει (…) Θα έπρεπε να έχουμε προειδοποιήσει, να εξηγήσουμε ότι στην αρχή η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή, θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», παρατήρησε η φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το 1ο τρίμηνο του έτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε ωστόσο για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Μόνη της, μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο ενώ η ΕΕ όλη μαζί είναι καράβι. Πριν συνάψουμε ένα συμβόλαιο (…) οι 27 χώρες μέλη είχαν στη διάθεσή τους πέντε ολόκληρες ημέρες για να δηλώσουν αν συμφωνούσαν ή όχι. Αυτό φυσικά καθυστερεί τη διαδικασία», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε κάθε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, δύο χώρες όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση με την ΕΕ. Η Βρετανία «επέλεξε την οδό της κατεπείγουσας έγκρισης, εμείς επιλέξαμε μια άλλη» ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, παρατήρησε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)