to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 04.02.2021

Οικονομία

Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για τον περιορισμό της δημοκρατίας (βίντεο)

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι ζούμε κοσμογονικές στιγμές.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι ζούμε κοσμογονικές στιγμές. Ότι αλλάζουν όλα σε υγεία, οικονομία, κοινωνία. Βλέπουμε ότι τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όλοι ασχολούνται με αυτό. Όλοι, σε όλον τον κόσμο εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ που φαίνεται να μην μπορούν να εμπλακούν στη συζήτηση. Και γι’ αυτό υπενθύμισε τη φράση του Αλέφαντου: «Το παιδί δεν το έχει. Τον φέρνεις για πατατάκια και γυρίζει με γαριδάκια». Για το γεγονός δε ότι η ΝΔ δεν δέχεται καμία κριτική υπενθύμισε τη φράση ενός δεύτερου αθλητικογράφου που με μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού έλεγε «Είμαι από τους ανθρώπους που προτιμάω την πιο χυδαία κολακεία από την πιο εποικοδομητική κριτική.» Ο αθλητικογράφος το έλεγε με αυτοσαρκασμό αλλά η ΝΔ το κάνει πραγματικά. Έχει αλλεργία στην κριτική.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε  για την πατέντα που τώρα μιλάει όλη η Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης τον ειρωνεύτηκε. Τόνισε ότι η ΝΔ δεν εμπλέκεται καν στη συζήτηση. Δεν συζητάει για παράδειγμα τι έγινε στην Ν. Αφρική ή την Ινδία για την πατέντα για το φάρμακο κατά του AIDS. Δεν συζητάει για παράδειγμα για όσα έκανε ο Ανδρέας Ξανθός με την συμφωνία της Βαλέτα για να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε την αδυναμία του κ. Σκυλακάκη να κατανοήσει πως δουλεύει η οικονομία όταν αυτός λέει ότι όποιες δαπάνες γίνονται αφαιρούν πόρους από το μέλλον. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Σταϊκούρα - που έχει μάλιστα τόσες πολλές ετεροαναφορές όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος - να εξηγήσει στον κ. Σκυλακάκη γιατί δεν ισχύει αυτό. Να του εξηγήσει γιατί είναι τεράστιο λάθος να λέει αυτό το πράγμα ένας Υπουργός Οικονομικών, να του εξηγήσει ότι όπως διδάσκεται στο δεύτερο έτος στις οικονομικές σχολές, όταν υπάρχει ανεργία οι δαπάνες του κράτους οδηγούν σε επενδύσεις, δουλεύουν οι επιχειρήσεις και δημιουργείται νέος πλούτος και άρα δεν δανειζόμαστε από το μέλλον.

Στη συνέχεια εγκάλεσε την ΝΔ ότι απουσιάζει από την συζήτηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης. Που είστε στα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης. Διερωτήθηκε ποια είναι η άποψή της ΝΔ για το Σύμφωνο Σταθερότητας ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Και προσέθεσε δεν είναι σοβαρή η πολιτική της κυβέρνησης για το ΠΔΕ, όπως αποτυπώθηκε με την φράση του κ. Σκυλακάκη «θα πάρουμε το ρίσκο» όταν τον ρώτησαν τι θα γίνει αν δεν πάρουν την έγκριση.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως η ΝΔ χαρακτηρίζεται από έναν ευρωπαϊκό επαρχιωτισμό: «Είμαστε στην Ελλάδα, είμαστε οι ίδιοι πολιτικοί από το 1950 θα κάνουμε τα ίδια πράγματα». Και επειδή δεν προλαβαίνει η κυβέρνηση να κάνει σχεδιασμό για τις επενδύσεις το πάει αντίστροφα: «Βρίσκουμε τους επιχειρηματίες, μας λένε τι θα θέλουν να κάνουμε και μετά προσευχόμαστε στο θεό ότι αυτά θα εγκριθούν» είναι η πολιτική της ΝΔ τόνισε ο Ευκλείδης Tσακαλώτος και απάντησε στην κριτική της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κάτι για την απογραφή λέγοντας ότι πράγματι η απογραφή είναι σημαντική για την οικονομική πολιτική αλλά η ΝΔ δεν έχει καν οικονομική πολιτική.

Η ΝΔ δεν έχει αναπτυξιακή στρατηγική

Για την Aegean:


Στο ζήτημα της ενίσχυσης της AEGEAN ο Ε. Τσακαλώτος ρώτησε την ΝΔ γιατί δεν επέλεξε να πάρει μετοχές ώστε να έχει λόγο και στην διοίκηση της εταιρίας. Προσέθεσε δε ότι κατανοεί γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση αφού «αν δεν έχεις αναπτυξιακή στρατηγική τι να την κάνεις τον λόγο στην εταιρία». Και ζήτησε από την ΝΔ να βάλει κριτήρια για να δείξει στον ελληνικό λαό ότι τέρμα αυτό που είχαμε μέχρι την κρίση -«τα κέρδη ιδιωτικά και οι ζημιές δημόσιες»


Η ΝΔ μας γυρίζει στην ΕΡΕ του 1950. Συνδιοίκηση της παιδείας από τον υπουργό ΠΡΟΠΟ και παιδείας.


Ο Ε. Τσακαλώτος κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιστρέφει στον σκληρό αυταρχισμό. Και βάζει σε  κίνδυνο την ίδια την δημοκρατία. Κανένας δεν αρνείται ότι κέρδισε στις εκλογές και ότι έχει δικαίωμα να φέρνεται νομοσχέδια σημείωσε αλλά τόνισε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μινιμαλιστική. Η δημοκρατία έχει συμμετοχή των πολιτών. Δεν μπορεί η ΝΔ να λέει ότι λόγω πανδημίας δεν υπάρχουν συναθροίσεις, διάλογος, και ταυτόχρονα να νομοθετεί μη επείγοντα νομοσχέδια άσχετα με την πανδημία σαν να μην συμβαίνει τίποτα.


Ο Ε. Τσακαλώτος έκλεισε λέγοντας ότι έχουμε κρίση της Δημοκρατίας. Και η προσπάθεια της κυβέρνησης να είναι με τις δυνάμεις που θεωρούν ότι η πανδημία είναι ευκαιρία για τον περιορισμό της δημοκρατίας είναι εμφανής. Και είπε ότι  εύχεται αυτό να αλλάξει πριν είναι πολύ αργά γιατί αλλιώς ενδέχεται να ενισχυθούν δυνάμεις που όλοι απεύχονται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)