to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 04.02.2021

Οικονομία

ΔΕΗ: Κίνδυνος να παγιωθεί το ακριβό ρεύμα στη χονδρική αγορά

Ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης τιμών καταγγέλλουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές και ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης και λήψη ουσιαστικών μέτρων από τη ΡΑΕ


Με παγίωση υψηλών τιμών για τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας εξισορρόπησης των παραγωγών, που πιέζουν συνακόλουθα προς τα πάνω το συνολικό κόστος στην αγορά ηλεκτρισμού, απειλούνται οι καταναλωτές, μικροί και μεγάλοι, από την... ερμηνεία του εξορθολογισμού της αγοράς.

Τελευταία “κυκλοφορεί” ως εύλογο, με την εφαρμογή του ηπιότερου μέτρου της ΡΑΕ, το κόστος των 10 ευρώ/MWh στην αγορά εξισορρόπησης: υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου κόστους στις ευρωπαϊκές αγορές και σχεδόν διπλάσιο του κόστους στην εγχώρια αγορά, προ target model.

Θυμίζουμε, ότι οι λογαριασμοί προσαυξήσεων τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο ανήλθαν σε 16,456 και 16,037 ευρώ/MWh, αντίστοιχα (συνολικό κόστος χονδρικής 81,770 ευρώ/MWh και 85,720 ευρώ/MWh, αντίστοιχα έναντι 57,805 ευρώ μέσου ετήσιου). Συνολικά το 2020 η μέση τιμή των λογαριασμών προσαυξήσεων ήταν 6,544 ευρώ (3,005-6,727 ευρώ Ιανουάριος-Οκτώβριος).

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ολίγοι καθετοποιημένοι όμιλοι (παραγωγοί-προμηθευτές), ενώ για να “μαλακώσει” τους μη καθετοποιημένους (μόνο προμηθευτές) που υπέστησαν απώλειες -τις οποίες πάντως μετακυλίουν στους καταναλωτές- η κυβέρνηση δρομολόγησε, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, αγορά, με έκπτωση, μεριδίου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Σχέδιο χειραγώγησης τιμών

Ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες καταγγέλλει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), αναφερόμενη στα ανωτέρω, που ξεκίνησε με αύξηση 20% των τιμολογίων ΔΕΗ στη μέση τάση (Οκτώβριος 2019), “σπρώχνοντάς” την στους ιδιώτες προμηθευτές, που σήμερα αυξάνουν, αντιστοίχως, τα τιμολόγια στη βιομηχανία.

Τελευταία πράξη της χειραγώγησης τιμών, προσθέτει, είναι η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει τις ίδιες αυξήσεις και στις βιομηχανίες υψηλής τάσης, επικαλούμενη υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, που προκαλεί η ίδια με την στρατηγική προσφορών της, ενώ ως παραγωγός εισπράττει τα ποσά αυτά, που πληρώνει το σύνολο της αγοράς.

Προειδοποιώντας ότι “θα σβήσουν φουγάρα” ζητεί άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης και καλεί τη ΡΑΕ να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, ώστε να “συγκρατηθεί” το κόστος στα 5 ευρώ/Μwh για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η ζήτηση στην αγορά και μέχρι να λειτουργήσει ουσιαστικά εποπτικός μηχανισμός.

tags: ΔΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)