to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 28.01.2021

Πολιτική

«Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα»: Άρθρο-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Politico

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με άρθρο του στο Politico τονίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται για τον εμβολιασμό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου


Με άρθρο - παρέμβαση στο Politico για το θέμα της πατέντας του εμβολίου ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει επειγόντως την προσέγγισή της ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων.

Στο άρθρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες άδειες παραγωγής εμβολίων και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να παράγει εμβόλια.

«Υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες της ΕΕ με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός ΕΕ που θα μπορούσαν να αναπτύξουν εμβόλια και να συμβάλουν στην προσπάθεια» επισημαίνει .

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει στο άρθρο του ότι στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιστήμονες έχουν κάνει το καθήκον τους. «Τώρα, ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς να αφήσουν στην άκρη το business as usual, φοβούμενοι ότι θα ενοχλήσουν τα εταιρικά συμφέροντα και να διασφαλίσουν ότι δεν θα σπαταλήσουμε αυτήν την ευκαιρία. Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου» τονίζει.

«Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει την προσέγγισή της. Ήδη, ορισμένες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αποκτήσουν εμβόλια σε εθνικό επίπεδο, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις τους».

Βρισκόμαστε, συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα σημείο όπου το πιο αναγκαίο και πολύτιμο προϊόν στον κόσμο - του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ευρωπαίους φορολογούμενους - δεν μπορεί να διανεμηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα λόγω των εταιρικών προτεραιοτήτων και της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας των φαρμακευτικών εταιρειών που το ανέπτυξαν.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» υπογραμμίζει Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρο το άρθρο στα ελληνικά

Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση πατεντών και αδειών παραγωγής, όχι μόνο εμβολίων

Στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες έκαναν στον υπέρτατο βαθμό αυτό που τους επίτασσε το καθήκον τους: Μια άνευ προηγουμένου συλλογική προσπάθεια, για την αποκωδικοποίηση του ιού, τη διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης και την ανάπτυξη εμβολίων, μας επέτρεψε να βλέπουμε, στο βάθος, το τέλος της κρίσης.

Τώρα είναι η ώρα οι πολιτικοί να αφήσουν πίσω τους αυτοματισμούς και συμβατικές πολιτικές («business as usual politics»), καθώς και τον φόβο μην ενοχλήσουν τα συμφέροντα εταιριών, προκειμένου να μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Οι πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Αντιμέτωποι με το σοβαρό ενδεχόμενο έλλειψης εμβολίων, καθώς οι εταιρίες τώρα μειώνουν ή καθυστερούν τις παραδόσεις εμβολίων, η ΕΕ πρέπει επειγόντως να επανακαθορίσει την προσέγγισή της. Ήδη, ορισμένα κράτη-μέλη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν εμβόλια σε εθνικό επίπεδο, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις τους προς την ΕΕ.

Η στρατηγική της ΕΕ να βασιστεί στην παραγωγική ικανότητα και τα επιχειρηματικά σχέδια λίγων φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να αναπτύξουν τα εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της, ήταν πάντα μία αδύναμη στρατηγική -τόσο πρακτικά όσο και επί της αρχής.

Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πολυτιμότερο και πιο αναγκαίο αγαθό στον κόσμο -του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους- δεν μπορεί να διανεμηθεί όσο ευρέως γίνεται εξαιτίας των εταιρικών προτεραιοτήτων και της προφανώς περιορισμένης δυνατότητας παραγωγής των φαρμακευτικών εταιριών που το παρασκεύασαν.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συμπαραγωγή των εμβολίων συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια.

Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί, και να αποκτήσει τις σχετικές πατέντες προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε κράτος-μέλος, που διαθέτει τα μέσα και την υποδομή να παρασκευάσει εμβόλια, να κινητοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή, βάσει πάντα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση προς τη φαρμακευτική βιομηχανία, που έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας.

Αλλά χρειάζεται να είμαστε κατηγορηματικοί προκειμένου να εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης και στη λογική απόδοσης επένδυσης, οι οποίες αποτέλεσαν ήδη το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Ο ιός εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται, και ακόμη περισσότερες οικογένειες θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα τους προσεχείς μήνες αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την επαρκή ποσότητα εμβολίων εγκαίρως.

Ταυτόχρονα, η υποστήριξη χωρών εκτός ΕΕ στη γειτονιά μας και αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο τον κόσμο, είναι υψίστης σημασίας. Δεν έχουμε το περιθώριο να ζούμε στη δική μας «ευρωπαϊκή ζώνη ασφαλείας», ενώ οι γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν ακόμα πιο σοβαρές ελλείψεις εμβολίων. Όπως δήλωσε ο ΠΟΥ, «κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς».

Η ΕΕ οφείλει επειγόντως να ενισχύσει τη συνεισφορά της στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, που έχει στόχο την εξασφάλιση δικαίου διαμοιρασμού των εμβολίων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερες αλυσίδες παραγωγής του εμβολίου ώστε να συνεισφέρουμε στο COVAX και των προγραμμάτων εμβολιασμού χωρών εκτός ΕΕ.

Το να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει απτή στήριξη πέρα από τα σύνορα της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε μια περίοδο που αμφισβητείται ο περιφερειακός ρόλος της ΕΕ καθώς και η προσήλωσή της στη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τίποτα από αυτά δεν είναι ριζοσπαστικό, ούτε καν καινούριο. Από τον Απρίλιο, ενώ η ΕΕ συγκέντρωνε κεφάλαια για να ενισχύσει τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης ενός εμβολίου, έγκριτα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ΜΚΟ και αξιωματούχοι καλούσαν την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες εμβολίων,αντί να αρκεστεί απλά στις παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων.

Πιο πρόσφατα, μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σαράντα ευρωβουλευτές έθεσαν το ζήτημα με επιστολή προς την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάλεσαν την Ευρώπη να εξασφαλίσει τις πατέντες για το εμβόλιο προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και ελλείψεις.

Την ώρα που οι κοινωνίες μας ζουν υπό το βάρος του φόβου, της ανασφάλειας και της οικονομικής ύφεσης, η είδηση αποτελεσματικών εμβολίων έφερε ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Για να γίνει πράξη αυτή η ελπίδα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει  να δώσουν το παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, διασφαλίζοντας ότι τα εμβόλια θα διανεμηθούν γρήγορα και δίκαια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015 ως το 2019.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)