to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 28.01.2021

Κοινωνία

Καθηγητές Χαροκόπειου: Ιστορική κατάκτηση ο καθορισμός της ακαδημαϊκής ζωής από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Χαροκόπειου για το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας


Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σχετικά με το σχέδιο νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Χαροκοπείου Πανεπιστημίου επισημαίνει:

Τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας δεν είναι χώροι συστηματικής ανομίας και παραβατικότητας, όπως επιχειρείται να παρουσιασθούν.

Παρά τις συνθήκες έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, στα Πανεπιστήμια επιτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου.

Αποτελεί ιστορική κατάκτηση να καθορίζει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής και των δραστηριοτήτων εντός των Πανεπιστημίων, της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έρευνας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης και όχι οι μονάδες καταστολής.

Οι διατάξεις για την λεγόμενη «Πανεπιστημιακή αστυνομία» στα Πανεπιστήμια, για την εκτεταμένη εγκατάσταση συσκευών καταγραφής εικόνας και ήχου, καθώς και για τον καθολικό σε όλους τους χώρους έλεγχο εισόδου βάλλουν ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου και μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενους χώρους. Τα παραπάνω και ιδίως η μόνιμη παρουσία της «Πανεπιστημιακής αστυνομίας» εντός των Πανεπιστημίων θα προκαλέσουν εντάσεις παρά θα λύσουν τα προβλήματα των Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το υπάρχον καθεστώς φύλαξης των Πανεπιστημιακών χώρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες προστασίας ορισμένων από αυτούς, μέσω:

• της πρόσληψης προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδεύεται με κατάλληλο τρόπο και θα αναφέρεται στις αρχές διοίκησης των Πανεπιστημίων,
• της αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε υποδομές ασφάλειας όπως επαρκής φωτισμός, πόρτες και παράθυρα ασφαλείας, αντικλεπτικά συστήματα, και συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης μόνο σε χώρους που στεγάζουν ευαίσθητες υποδομές.

Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και, σε διάλογο με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, να ενισχύσει τα ΑΕΙ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα ίδια τόσο τις ανάγκες φύλαξης των χώρων τους, όσο και τον κίνδυνο υποβάθμισης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού τους έργου στις παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)