to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 28.01.2021

Πολιτική

Αντώνης Τζανακόπουλος: Πουθενά στην Ευρώπη δεν υφίσταται πανεπιστημιακή αστυνομία

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα απλούστατα δεν ευσταθεί, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής της Οξφόρδης, Αντώνης Τζανακόπουλος, στην παρέμβαση του στην εκπομπή “Από τις έξι” της ΕΡΤ 1, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης επίσης στην Οξφόρδη.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντ. Τζανακόπουλος εξήγησε πως στο πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία. Αντίθετα, υπάρχει φύλαξη, όπως υπάρχει και στα ελληνικά πανεπιστήμια. “Σώμα φύλαξης δεν υπάρχει”, τόνισε ο Αντ. Τζανακόπουλος, “υπάρχουν φύλακες οι οποίοι είναι υπάλληλοι του πανεπιστημίου” και αναφέρονται στη Σύγκλητο. Επιπλέον, υπενθύμισε πως κατά τη θητεία του στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, το 2013, είχε απολύσει τους φύλακες των πανεπιστημίων.


Απαντώντας στο ερώτημα της ενδεχόμενης αντιγραφής του παραδείγματος των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, ο Αντ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως δεν υπάρχει η αναγκαιότητα αυτή ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, καθώς η κουλτούρα της οπλοκατοχής, η οποία είναι και νόμιμη στις ΗΠΑ, είναι τελείως ξένη σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Από την πλευρά του, υπεραμυνόμενος του σχεδίου της κυβέρνησης, ο Στάθης Καλύβας έκανε λόγο για “πρόβλημα που υπάρχει από τη Μεταπολίτευση και μετά”, επιβεβαιώνοντας πως ο πραγματικός στόχος δεν είναι άλλος από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρίστηκε πως “ιδανικά” τα περιστατικά βίας θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί, είπε, λόγω του ότι οι πανεπιστημιακές αρχές λειτουργούν υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Ακόμα, έθεσε το ζήτημα της έλλειψης κονδυλίων, λέγοντας πως τα οικονομικά των ελληνικών πανεπιστημίων είναι “πενιχρά”, ενώ ισχυρίστηκε πως ακόμα και η Σύνοδος των Πρυτάνεων “φοβάται”, γι’ αυτό και εμφανίζεται να διαφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία.


Για το ίδιο θέμα, ο Αντ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά περιστατικά βίας όπως αυτό με τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Επίσης, υπενθύμισε πως οι δράστες αυτής της απολύτως καταδικαστέας, όπως τη χαρακτήρισε, πράξης έχουν ήδη συλληφθεί.


Την ίδια στιγμή, ο Αντ. Τζανακόπουλος τόνισε πως στη Οξφόρδη δεν υπάρχει έλεγχος στο ποιοι μπαίνουν στο ίδρυμα, επισημαίνοντας πως τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και άνθρωποι που δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κατασκευάσει μια εικόνα “εξαίρεσης” για το ελληνικό πανεπιστήμιο, η οποία δεν υφίσταται, προκειμένου να επιβάλλει την αστυνομία. Επιχειρούν να πείσουν πως οι Έλληνες καταλαβαίνουν μόνο με τον βούρδουλα, τόνισε ο Αντ. Τζανακόπουλος. Έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς ανά κατοίκους στην Ευρώπη και τους λιγότερους καθηγητές ανά φοιτητές στην Ευρώπη, πρόσθεσε. Απαντώντας στα περί φόβου, ο Αντ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως του φαίνεται παράδοξο, εφόσον υποτίθεται ότι οι πρύτανεις φοβούνται, ταυτόχρονα δεν δέχονται τη φύλαξη από αστυνομικό σώμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)