to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Απομάκρυνση άμεσα των ρυπογόνων και επικίνδυνων βιομηχανιών από Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα

Η ανακοίνωση – απόφαση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά για την επιτακτική ανάγκη δρομολόγησης διαδικασίας απομάκρυνσης των ρυπογόνων και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από τον οικιστικό ιστό των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Πειραιά:

Οι Δήμοι γύρω από το λιμάνι του Πειραιά αποτελούν εδώ και δεκαετίες τόπο δραστηριοποίησης και λειτουργίας εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και επικινδύνων ουσιών.

Οι χρήσεις γης που έχουν ορισθεί για τις περιοχές αυτές, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και την υγεία τους.

Σε περιοχές όπως το Πέραμα και στο Κερατσίνι οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στον οικιστικό ιστό. Στις εγκαταστάσεις των εταιρειών που γειτνιάζουν άμεσα με κατοικίες και χώρους εργασίας, αποθηκεύεται πλήθος υλικών όπως βενζίνες, καύσιμα αεροπορίας, φωτιστικό, ντίζελ, μαζούτ, άσφαλτος, αργό πετρέλαιο, ορυκτέλαια και πετροχημικά.

-Κερατσίνι-Δραπετσώνα (OIL ONE, LAFARGE, ΕΛΠΕ)

Μετά και από το πρόσφατο επιστημονικό πόρισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), που ταυτίζεται και επιβεβαιώνει τα τελικά επιστημονικά πορίσματα των πολύχρονων ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όλα πλέον συνηγορούν, στην αδήριτη αναγκαιότητα άμεσου ελέγχου της  λειτουργίας αλλά και ταυτόχρονης δρομολόγησης, της απομάκρυνσης των ρυπογόνων εγκαταστάσεων  από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα (OIL ONE, LAFARGE, ΕΛΠΕ).

Ιδιαίτερα, οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία της εταιρείας επεξεργασίας πετρελαιοειδών ναυτιλιακών αποβλήτων OIL ONE, ενοχοποιούνται σαφώς και με πλήρη τεκμηρίωση, σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα, όχι μόνο για τις ρυπαίνουσες την ατμόσφαιρα ανυπόφορες οσμές που ταλαιπωρούν σοβαρά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για την άκρως επικίνδυνη και σε υψηλές τιμές έκλυση, της αποδεδειγμένα καρκινογόνου ουσίας, βενζόλιο. Επισημαίνουμε, ότι η εταιρεία OIL ONE ενώ επί πέντε χρόνια περίπου δέχεται τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας Πειραιά και άλλων φορέων, αρνείται να αποδεχθεί την ευθύνη της και να πάρει γενναία και πρόσθετα μέτρα αντιρύπανσης. Αντίθετα κατέθεσε μάλιστα αγωγή, με την οποία ζητούσε από το Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ η οποία πανηγυρικά  απορρίφθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη  με απόφαση καταπέλτη.

-Πέραμα (δεξαμενές πετρελαιοειδών - καζάνια)

Το Πέραμα, αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν τόπο δραστηριοποίησης και λειτουργίας εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και επικινδύνων ουσιών, μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, αφού για την περιοχή έχουν ορισθεί δυστυχώς πριν από πολλά χρόνια, χρήσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής και της υγείας τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Δήμο Περάματος, λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιολογικό καθαρισμό στον κόσμο και το οποίο υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των λυμάτων της Αττικής,ενώ στα γεωγραφικά όρια της πόλης του Περάματος, φιλοξενείται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού, το 70% των δραστηριοτήτων της Ο.Λ.Π. Α.Ε. (ΣΕΜΠΟ), η ιστορική Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.Σε περίπτωση ατυχήματος στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών (ΚΑΖΑΝΙΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ OIL ONE, LAFARGE, ΕΛΠΕ) θα πληγούν άμεσα οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας ενώ δεν θα υπάρξει διέξοδος διαφυγής, αφού ο μοναδικός δρόμος που συνδέει το Πέραμα με την υπόλοιπη Αττική και που η συνέχειά του είναι ο Κεντρικός δρόμος του Κερατσινίου, διέρχεται μέσα από τον κύριο όγκο των εγκαταστάσεων και χρησιμοποιείται  καθημερινά από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν ή εργάζονται στο Κερατσίνι το Πέραμα, τη Σαλαμίνα  και το Ναύσταθμο. Στον ίδιο δρόμο κυκλοφορούν εκατοντάδες βυτιοφόρα δίπλα στα Ι.Χ. ανυποψίαστων πολιτών  και στα σχολικά λεωφορεία. Επιπλέον υπάρχει αυξανόμενος κυκλοφοριακός φόρτος λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΟΛΠ Α.Ε.Καθίσταται επομένως, επιτακτικά αναγκαία η επικαιροποίηση του αιτήματος για την απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των καζανιών.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά, οι Οργανώσεις μελών και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά ενώνουμε τις φωνές μας και τη δράση μας με τους κατοίκους του Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του Περάματος και τις Δημοτικές Αρχές, για τον άμεσο έλεγχο της λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και για τη δρομολόγηση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση-μετεγκατάστασή τους, τόσο από τη Δραπετσώνα-Κερατσίνι, όσο και από το Πέραμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την εφαρμογή πολιτικών που θα εξασφαλίσουν:

· την αποφυγή κινδύνου σοβαρών ατυχημάτων στις πόλεις και τις γύρω περιοχές,

· την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών του Δυτικού Πειραιά.

· την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει την οριστική απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών, με την θέσπιση χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της διαδικασίας οριστικής μετεγκατάστασης τους από τον οικιστικό ιστό των Δήμων.

· την κατάργηση του περιορισμού που επιτρέπει την μετεγκατάσταση τους μόνον εφόσον εγκριθεί χώρος υποδοχής των ρυπογόνων δραστηριοτήτων στον ίδιο ή σε όμορο Δήμο.

· Την μη επαναλειτουργία οποιασδήποτε ανενεργούς εταιρείας,

· Μέχρι τη μετεγκατάσταση και της τελευταίας δεξαμενής και βιομηχανίας πετρελαιοειδών από τις πόλεις, την λήψη και την τήρηση αυστηρών μέτρων ελέγχου προστασίας και ασφάλειας των πολιτών.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά θα σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός στους αγώνες των Δημοτικών Αρχών και των κατοίκων έως την δικαίωσή τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)