to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 25.01.2021

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

«Χρειάζεται άμεσα διαβούλευση με τους φορείς που εκπροσωπούν τους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη, ώστε να επιτευχθεί η συνεννόηση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων», τόνισε ο Γ. Μπαλάφας στην Βουλή για την επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Προστασία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη»


Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, για την επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Προστασία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη», ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας τόνισε ότι η ερώτηση αφορά στη προστασία και τη μέριμνα περίπου 1.000.000 συνανθρώπων μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες οι πάσχοντες έχουν τριπλάσια ποσοστά θνησιμότητας σε περίπτωση που νοσήσουν από Covid-19, γεγονός που καθιστά το αίτημα πιο καίριο.  Εξάλλου το αίτημα έχει διατυπώσει επανειλημμένα και τεκμηριωμένα ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στους εργαζόμενους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη συνολικά και χωρίς εξαιρέσεις τα προστατευτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην Π.Ν.Π στις 22.8.2020 για τη αντιμετώπιση των κινδύνων από Covid19. Συγκεκριμένα, να δοθεί η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας  και, εναλλακτικά, το ζήτημα της ειδικής άδειας.  Για να μπορούν να εφαρμοστούν, όμως, τα μέτρα θα  πρέπει να ανήκουν στους χαρακτηριζόμενους ως άτομα υψηλού κινδύνου όπως ορίζεται στη ΚΥΑ στις 18.9.2020.

Έχουν εντοπιστεί δύο ζητήματα ως προς την ένταξή τους στην κατηγορία των ευπαθών ατόμων. Το πρώτο είναι ότι έχει εισαχθεί αυθαίρετα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς καμία αναφορά στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ο χαρακτηρισμός “ρυθμισμένος και αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης”. Η Παγκόσμια Οργάνωση για το Διαβήτη (IDF) και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία κατατάσσουν όλα τα πάσχοντα άτομα στις ευπαθείς ομάδες.

Το δεύτερο ζήτημα, εξίσου σημαντικό είναι ότι απαιτείται ο πάσχων να είναι επιπλέον, είτε άνω των 65 ετών,  είτε να έχει και κάποιο άλλο πολύ σοβαρό νόσημα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο περιορισμός της ένταξης σε ευπαθείς ομάδες ενός εξαιρετικά μικρό αριθμό συνανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. 

Ζητάμε συγκεκριμένη απάντηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί στην αλλαγή του ΦΕΚ 4011/19.9.2020 ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι πάσχοντες και κατά συνέπεια να συμπεριληφθούν στην  Π.Ν.Π στις 22.8.2020 για τη αντιμετώπιση των κινδύνων από Covid19.

Η απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη ήταν γενικόλογη σε μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι η λύση του προβλήματος είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και απόφασης, η οποία, μάλιστα, δεν απαιτεί κανένα επιπλέον οικονομικό κόστος.

Χρειάζεται άμεσα διαβούλευση με τους φορείς που εκπροσωπούν τους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη, ώστε να επιτευχθεί η συνεννόηση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους που στέκονται εμπόδιο στην καθημερινή εργασία τους θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Τέλος, θεωρούμε ότι αυτή η ομάδα συνανθρώπων μας θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)