to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Μητσοτάκη τα λεγόμενά σας για ενίσχυση εργαζομένων και στροφή της κυβέρνησής σας στους αδύναμους καταρρίπτονται

Συνταξιούχοι χωρίς συντάξεις, εργαζόμενοι με αναστολή συμβάσεων χωρίς να έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση ειδικού σκοπού, άνεργοι χωρίς επιδότηση και στήριξη από το κράτος, επιχειρήσεις που δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ασχέτως κ. Μητσοτάκη, αν ισχυρίζεστε ότι όλα βαίνουν καλώς.


Συνταξιούχοι χωρίς συντάξεις, εργαζόμενοι με αναστολή συμβάσεων χωρίς να έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση ειδικού σκοπού, άνεργοι χωρίς επιδότηση και στήριξη από το κράτος, επιχειρήσεις που δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ασχέτως κ. Μητσοτάκη, αν ισχυρίζεστε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Βρεθήκατε προσφάτως στο Υπουργείο Εργασίας και είχατε το θράσος να υποστηρίξετε ότι η ηγεσία του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή θωράκισης του εισοδήματος και της απασχόλησης από την πανδημία.

Αν για εσάς στη ΝΔ το επίδομα των 534 ευρώ, που σημειωτέον δεν έχει δοθεί ακόμα για τις αναστολές συμβάσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, αποτελεί προστασία και θωράκιση εισοδήματος τότε θα πρέπει να ανησυχούμε για τα χειρότερα.
Αν η εξαθλίωση όλων των κλάδων των εργαζομένων και το λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις πανελλαδικά είναι τα αποτελέσματα των “πολύ σημαντικών  μεταρρυθμίσεων” της Κυβέρνησής σας στο εργασιακό περιβάλλον, τότε θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι κάτι δεν κάνετε σωστά.

Ισχυρίζεστε ότι παρατείνατε τα επιδόματα ανεργίας, αλλά δεν φροντίσατε να νομοθετήσετε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προϋποθέσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα να απεντάσσονται αρκετές κατηγορίες και χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα υποστηρίζετε ότι ενισχύετε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, και έναν μήνα πριν “πυρπολήσατε” την κοινωνική πολιτική μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες προκαλώντας τρομακτική συρρίκνωση των πόρων του ΟΑΕΔ κατά 56% για επιδόματα και προγράμματα απασχόλησης.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τους ανέργους της χώρας μας, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται αριθμητικά, όπως αυξάνονται και οι μακροχρόνια άνεργοι που χρήζουν σημαντικής στήριξης. 400.000 υπολογίζονται οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι οποίοι από τον Μάρτιο του ‘20, δεν έλαβαν μέχρι σήμερα καμία οικονομική στήριξη.

Μάταια προσπαθείτε κ. Μητσοτάκη να ωραιοποιήσετε την κατάσταση και να μεταφράσετε τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ όπως σας εξυπηρετούν.

Με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων επικαλείστε ότι έκλεισε το 2020, όταν ήταν γνωστό τοις πάσι ότι απαγορεύονταν οι απολύσεις σε περιόδους lockdown. Αποκρύπτετε σκοπίμως τις αναστολές συμβάσεων (645.054 μόνο τον Δεκέμβριο σε 168.199 επιχειρήσεις) και τις ειδικές ρήτρες για μη απολύσεις (προγράμματα Συν-εργασία, επιστρεπτέας προκαταβολής) που θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ως κυβέρνηση εγκαταλείψατε εργαζόμενους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και οικογένειες στο έλεος της υγειονομικής κρίσης και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να δρομολογήσετε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της προσπάθειας της πάταξης της αδήλωτης εργασίας. Την αδήλωτη εργασία που εσείς οι ίδιοι νομιμοποιήσατε, αφήνοντας τον κόσμο της εργασίας απροστάτευτο απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας.

Δεν βρήκατε μία λέξη απολογισμού για τον 1,5 χρόνο που χάθηκε, κατά τον οποίο με τις πολιτικές σας, που φέρουν ποια το σύνθημα “σύνταξη με ένα κλικ”, αυξήσατε κατακόρυφα από 100 σε 400 χιλιάδες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, διογκώνοντας και άλλο την δημοσιονομική βόμβα.
Καταθέσαμε τροπολογία για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας εργαζομένων σε εποχικές επιχειρήσεις που κακώς αποκλείσατε και την απορρίψατε. Αυτό δείχνει τη μέγιστη αναλγησία σας.

Γιατί ακόμη δεν έχετε απαντήσει στα ερωτήματα των εργαζομένων:
1. Για την επέκταση του επιδόματος ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους εστίασης και τουρισμού, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης τους, καθώς και τη διευθέτηση του ζητήματος της καταβολής όλων των επιδομάτων και δώρων που δεν έχουν καταβληθεί έως τώρα;
2. Για τη ρύθμιση της παράτασης όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή παρατάθηκαν από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021;
3. Για τη δρομολόγηση άμεσης καταβολής των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους που ενώ έχουν κάνει αίτηση ήδη από το Νοέμβριο, βρισκόμαστε τέλη Ιανουαρίου και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί;
4. Για την ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού, ώστε να καταβληθούν από το κράτος οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου, για το χρονικό διάστημα που είναι σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, διότι σε διαφορετική περίπτωση χάνονται όχι μόνο επιδόματα αλλά και η δυνατότητα υγειονομικής ασφάλισης;
5. Για την επιβεβλημένη  κήρυξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον επισιτισμό ως υποχρεωτική;
Επιλέξατε να περιορίσετε τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας με τον “διορισμό” ακόμα ενός στελέχους σας τη νέα Υφυπουργό, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες από την Γενική Γραμματεία, χωρίς πρόγραμμα και νέες προτάσεις.

Κύριε Μητσοτάκη τα λεγόμενα σας για ενίσχυση εργαζομένων και στροφή της Κυβέρνησης σας στους αδύναμους καταρρίπτονται. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και η καθημερινότητα των πολιτών το αποδεικνύει. Το αρνητικό αποτύπωμά σας το αφήσατε ήδη τους πρώτους 18 μήνες της διακυβέρνησή σας. Δεν περιμένουμε να δούμε τίποτα καλύτερο με τον νέο Υπουργό. Όσα πρόσωπα και να αλλάξετε, η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείτε θα συντρίβει κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Αντί να επουλώνει πληγές, θα δημιουργεί κοινωνικά ερείπια.

* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)