to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:38 | 23.01.2021

πηγή: Documento

Πολιτική

Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά κατά Μητσοτάκη μέσω...Καθημερινής

Φωτιά στα τόπια βάζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή, μία ημέρα πριν την επίσημη και πανηγυρική επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία


Ο κ. Σαμαράς αποδομεί πλήρως την «κατευναστική πολιτική» έναντι της Τουρκίας που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και βάζει κόκκινες γραμμές (κατακόκκινες όπως αναφέρει ο ίδιος) στον Κυριάκο Μητσοτάκη: εν ολίγοις τάσσεται κατά του διαλόγου με την Τουρκία αλλά και κατά της προοπτικής για παραπομπή στη Χάγη. Δεν είναι δίχως σημασία ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με την συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος δηλώνει ότι «προσερχόμαστε καλή τη πίστη σε διερευνητικές επαφές και ελπίζουμε ότι και η Τουρκική πλευρά θα προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα». Παράλληλα κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με την κυβέρνηση όσον αφορά στο Μακεδονικό και προναγγέλλει ότι όταν έλθουν στην βουλή τα μνημόνια συνεργασίας δεν θα τα ψηφίσει.

Είναι εμφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει την συγκυρία για να κάνει παρέμβαση, δείχνοντας την διαφωνία του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει σε εθνικές υποχωρήσεις. Ο αποδέκτης του μηνύματος είναι φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική του οποίου με σαφήνεια αποδομεί στην συνέντευξή του. Βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό εκφράζουν την ικανοποίησή τους (και αντίστοιχη αποστασιοποίηση από την επίσημη πολιτική) και σημειώνουν ότι «πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της παράταξης κάποιος είναι τόσο σαφής». Πάντως δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξή του παραπέμπει (όσον αφορά στην ενεργοποίηση της ρήτρας κοινής άμυνας της ΕΕ) στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο -με τον οποίο ως γνωστόν όταν ήταν Πρόεδρος μόνο καλές σχέσεις δεν είχαν.

Αποδόμηση πολιτικής Μητσοτάκη

Κατ αρχήν ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει την παλαιότερη φράση του σε συνέντευξη ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο ή όπως την επαναδιατυπώνει «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» και προσθέτει ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία. Είναι σε ευθεία αντίθεση με τον πρωθυπουργό ο οποίος χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μπορούν να καταλήξουν στο κοινό συμφωνητικό για παραπομπή στην Χάγη. Ο κ. Σαμαράς εμμένει στην πάγια θέση του κατά της παραπομπής στην Χάγη. Είναι δε κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη « θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον ακυρώνει όλη την ρητορική Μητσοτάκη περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία λέγοντας καθαρά: «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία. Είναι έμμεση κριτική στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αντιπαρήλθε στη Βουλή το θέμα της αμυντικής συμφωνίας που θα συνόδευε την αγορά των φρεγατών επιστρατεύοντας λογιστικά επιχειρήματα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Αντίθεση και στο Μακεδονικό

Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ιστορική του θέση για το Μακεδονικό ασκώντας και στο πεδίο αυτό κριτική (όχι μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στην παρούσα κυβέρνηση που εκ των υστέρων αφενός χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική» και αφετέρου διακηρύσσει ότι «τηρεί και τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο. Φυσικά προαναγγέλλει ότι όταν θα έλθουν προς κύρωση στην Βουλή οι Συμφωνίες με την Βόρειο Μακεδονία δεν θα τις ψηφίσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην Γερμανία (και εμμέσως και στον φιλογερμανικό προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη) λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».

Όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, τώρα προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, μάλλον επιχαίρει για την δεξιά στροφή που σηματοδότησε ο ανασχηματισμός ενώ επιτίθεται φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση…Ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.

Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.

Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους.

Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)