to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το νομοσχέδιο της αριστείας και ο αγώνας της γενιάς μας

Η ΝΔ επέλεξε να φέρει ένα νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που κάνει κάθε δημοκρατικό πολίτη να προβληματίζεται.


Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας απορεί, τι χρειάζονται τα πανεπιστήμια μας το ειδικό σώμα της αστυνομίας. Ακόμα, και όσοι/-ες δεν ανήκουν στον χώρο της αριστεράς αναρωτιούνται, πώς εφόσον καταργήθηκε το άσυλο, τι είναι αυτό που κάνει επιτακτική την ανάγκη για πανεπιστημιακή αστυνομία; Υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από ότι σε άλλους δημόσιους χώρους; Τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας πάντως μαρτυρούν πως όχι.

Αναρωτιόμαστε όλοι/-ες, αν αυτή είναι η «αριστεία» της ΝΔ. Να μειώνει τον προϋπολογισμό για την παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια, να μειώνει τον προϋπολογισμό για την φοιτητική μέριμνα, να μειώνει την χρηματοδότηση μεταδιδακτορικών ερευνών, για να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Αντιθέτως, η πραγματική έννοια της «αριστείας» θα έπρεπε να αφορά τις προσλήψεις καθηγητών, την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, την επένδυση στην έρευνα και στους νέους/-ες επιστήμονες. Τα πανεπιστήμια μας αντιμετώπιζαν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία γιγαντώθηκαν στην εποχή της τηλεκπαίδευσης για τα οποία δεν γίνεται ούτε λόγος στο νέο νομοσχέδιο.

Η ΝΔ λοιπόν, αποφασίζει να στρέψει τον δημόσιο διάλογο μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών /-τριών. Με πρόσχημα μεμονωμένα περιστατικά παραβατικότητας σε ελάχιστα πανεπιστήμια, προσπαθούν να πείσουν τη κοινωνία ότι αυτά αποτελούν τον γενικό κανόνα, και έτσι παρουσιάζεται μια επίπλαστη κοινωνική ανάγκη: αυτή της πανεπιστημιακής αστυνομίας . Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, η ΝΔ καταφέρνει να κάνει και τον δημόσιο διάλογο για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια να αλλάξει θεματολογία: το θέμα πλέον δεν είναι επαναφορά ή όχι, του ασύλου που η ίδια κατήργησε, αλλά  εάν θα υπάρχουν στην κυριολεξία οπλισμένοι αστυνομικοί να σουλατσάρουν μέσα στα πανεπιστήμιά μας. Για μας, ούτε η αστυνομία έχει θέση μέσα στο πανεπιστήμιο, ούτε θεωρούμε «λήξαν» το ζήτημα του ασύλου. Το άσυλο ανήκει στον λαό και οι φοιτητές/-τριες δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την επαναφορά του.

Εκτός της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το νομοσχέδιο αυτό φέρνει και άλλες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στα πανεπιστήμια μας. Αυτές περιλαμβάνουν τα πειθαρχικά συμβούλια ενάντια στους φοιτητές/-τριες που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εγκληματίες, τις διάγραφες φοιτητών/-τριών και τα όρια φοίτησης που επιχειρεί να φέρει άλλη μια φορά η ΝΔ. Όμως, θέλουμε  να αναφερθούμε ειδικότερα στο ζήτημα της βάσης εισαγωγής που επίσης περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η βάση εισαγωγής αποτελεί έναν ακόμα ταξικό φραγμό, και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό, στην πρόσβαση στην δημόσια παιδεία. Με βάση το νέο νομοσχέδιο, εάν ως μαθητής/-τρια στις πανελλήνιες δεν φτάνεις την απαιτούμενη βάση εισαγωγής (που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα) δεν θα μπορείς να σπουδάσεις. Εκτός...εκτός αν έχεις χρήματα. Τότε πολύ εύκολα θα μπορείς να απευθυνθείς σε ένα ιδιωτικό κολέγιο για την εκπαίδευση σου. Να πάρεις σε 3 χρόνια το πτυχίο σου, ισάξιο με τα 5ετη πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων, χωρίς καμία αξιολόγηση. Αυτό το νομοσχέδιο φέρνει πραγματικά τέλος εποχής στα ελληνικά ΑΕΙ, τέλος της εποχής της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια της να γκρεμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια έχει και σύμμαχο στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων, που δεν είναι άλλος από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, τόσα χρόνια με το προσωπείο της βοήθειας προς τους φοιτητές/-τριες , προσφέρει απλόχερα σημειώσεις με αντάλλαγμα ψήφους, την ίδια ώρα που προπαγανδίζει της θέσεις της ΝΔ ως «αυτονόητες» για την εξέλιξη της κοινωνίας. Προτάσεις που βέβαια δεν υποστηρίζει με επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο, τον οποίο και απαξιώνει εντός των πανεπιστημίων, απομακρύνοντας τους φοιτητές/-τριες από τις σχολές. Άλλωστε η όποια αντιπαράθεση επιχειρημάτων εντός των φοιτητικών συλλόγων, δεν την συμφέρει. Τι θα πει στους φοιτητές/-τριες; Θέλουμε να διαγραφούν οι πιο ευάλωτοι συμφοιτητές/-τριες μας; Θέλουμε όταν διαμαρτύρεστε για τις συνθήκες που επικρατούν στα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζετε ποινές; Οι φοιτητές/-τριες, για την ΔΑΠ και την ΝΔ, πρέπει μόνο να σπουδάζουν και τίποτα περισσότερο. Να βγαίνουν γρήγορα στην αγορά εργασίας και να φορολογούνται ως καλά ρυθμισμένα τεχνοκρατικά ρομπότ.

Πρέπει όμως όλοι μας να κάνουμε την παρακάτω παραδοχή. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΝΔ δεν θα σταματήσουν να χτυπούν συνεχώς τα δικαιώματα μας, μέχρι να βρουν απέναντί τους πραγματική κοινωνική αντίσταση. Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη, ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα να προστατεύσουμε τους κοινωνικούς μας χώρους, από τα νέα προβλήματα που επιδιώκει να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, την καταστολή και την αστυνομοκρατία. Είναι επιτακτικό ένα συντονισμένο φοιτητικό κίνημα που να βάλει τέλος στα σχέδια τους για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στην επιδίωξη τους να στηρίξουν απροκάλυπτα το κεφάλαιο.  Ας μην ξεχνάμε πως όλα όσα έχουμε εξασφαλίσει μέσα στα πανεπιστήμιά μας, η δημοκρατία και η ελευθερία στην έρευνα, την γνώση και την διδασκαλία, προήλθαν μέσα από ιστορικούς και αλλεπάλληλους αγώνες.

Σήμερα το καθιερωμένο σύνθημα «εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», ίσως να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτή, είναι η ώρα της ευθύνης όλων μας. Όλων των φοιτητών/-τριών που δεν διανοούμαστε ένα πανεπιστήμιο που η αστυνομία ελέγχει την απρόσκοπτη ερεύνα, που η αστυνομία επιφέρει ένα καθεστώς καταστολής και βίας μέσα στα ΑΕΙ, που όταν τολμάμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τις σπουδές και τις ζωές μας θα μας τιμωρούν ή ακόμα και θα μας διαγράφουν, που οι ευάλωτοι συμφοιτητές/-τριες μας θα διαγράφονται, που τα έδρανα στα πρώτα έτη στις σχολές μας θα είναι άδεια ώστε να πλουτίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Αυτό το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο-ταφόπλακα πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, πρέπει ο αγώνας μας να είναι διαρκής, αφού άλλωστε τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Και ο αγώνας μας αυτός, ας αποτελέσει το έναυσμα για να διεκδικήσουμε όλα όσα αξίζουν σε μας αλλά και στις επόμενες γενιές.

Αυτή κατά εμάς, είναι η μάχη της γενιάς μας. Σε αυτή την μάχη, ο αντίπαλος μας, δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει καμία και κανείς. Αυτή την μάχη, θα την κερδίσουμε, γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να την χάσουμε.

* Νίκος Μπέρτος, μέλος του BLOCO Φαρμακευτικής Αθηνών, Μέλος της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α
* Γιώργος Πασχάλης, φοιτητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, Μέλος της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)