to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 21.01.2021

Πολιτική

ΕΣΗΕΑ, ΕΦΕ, Ανταποκριτές Ξένου Τύπου: Πλήγμα στην ενημέρωση και την δημοκρατία το «σχέδιο» Χρυσοχοΐδη

Σε ανακοίνωση που συνυπέγραψε λίγο αργότερα και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ΕΣΗΕΑ και Ένωση Φωτορεπόρτερ μιλούν για βαρύ πλήγμα σε έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας. Βροχή καταγγελιών σε διεθνείς οργανισμούς εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, προέβλεψε ο Γιώργος Πλειός, μέλος του ΕΣΡ και καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ.


Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) και συνυπέγραψε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ), λόγω αντίθεσής τους στην «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων. 

«Με την «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν. 

Ευχαριστούμε πολύ  εκ των προτέρων.

«Θεσμοθέτηση της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου»

Λόγο για «θεσμοθέτηση της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου» έκανε και  ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειός.

Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των δημοσιογράφων στα γεγονότα. «Αυτό ούτε ο Όρμπαν δεν το τόλμησε», γράφει στην ανάρτησή του. Προβλέπει μάλιστα βροχή καταγγελιών σε διεθνείς οργανισμούς εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, όπως γινόταν έως τώρα στις περιστασιακές απόπειρες κατά του Τύπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)