to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 20.01.2021

Κοινωνία

Η Σ. Μπεκατώρου κατήγγειλε κι άλλη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης - Ανήλικο το θύμα λέει ο Κακλαμανάκης

Η χρυσή πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας, που συμπλήρωσε ενώπιον του εισαγγελέα Νίκου Σταφανάτου περισσότερες από τρεις ώρες διεξοδικής κατάθεσης, φέρεται να έδωσε στον εισαγγελικό λειτουργό δεδομένα που, σε αντίθεση με την δική της υπόθεση, επιδέχονται ποινικού ελέγχου


«Ελπίζω και άλλες γυναίκες, κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν», ανέφερε εξερχόμενη του εισαγγελικού γραφείου η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της για την σεξουαλική βία που καταγγέλει ότι υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας πριν από 23 χρόνια.

Περισσότερες από τρεις ώρες κατέθετε στον εισαγγελέα Νίκο Σταφανάτο η κ. Μπεκατώρου, πρώτη και ουσιαστική μάρτυρας στην έρευνα της Εισαγγελίας, που ξεκίνησε μετά την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στο ξεκίνημα της καριέρας της στην ιστιοπλοϊα, από πρόσωπο με κεντρικό ρόλο για την εξέλιξή της ως παγκόσμιου κύρους αθλήτρια.

Η κ. Μπεκατώρου έδωσε αναλυτική κατάθεση για όσα ισχυρίζεται ότι υπέστη κατά τη διάρκεια αποστολής στην Ισπανία το 1998, γεγονός που -σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει- «κουβαλούσε» επί σειρά ετών, μη μπορώντας να το διαχειριστεί ώστε να το δημοσιοποιήσει σε χρόνο που ο καταγγελόμενος ως δράστης θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Σ. Μπεκατώρου: Κατέθεσα την προσωπική μου υπόθεση

Μετά το πέρας της κατάθεσής της, η ολυμπιονίκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή, ελπίζω και άλλες γυναίκες, κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μη φοβόμαστε».

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αξιολογηθούν όλα όσα κατέθεσε στον εισαγγελικό λειτουργό η καταγγέλουσα και αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση και άλλοι μάρτυρες.

Η δικογραφία, που μόλις άνοιξε, είναι πιθανό να κινητοποιήσει και άλλες γυναίκες ή άνδρες αθλητές, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν υποστεί σεξουαλική βία στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, να προσέλθουν στον εισαγγελέα και να καταγγείλουν πρόσφατες πράξεις σε βάρος τους.

Η Μπεκατώρου κατονόμασε πρόσφατη περίπτωση συναθλήτριάς της, που έχει δεχτεί σεξουαλική βία

Στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν ποινικά φέρεται να κατέθεσε στον εισαγγελέα που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Η χρυσή πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας φέρεται να έδωσε στον εισαγγελικό λειτουργό δεδομένα που, σε αντίθεση με την δική της υπόθεση, επιδέχονται ποινικού ελέγχου, καθώς αφορούν πράξη ή πράξεις που ενδέχεται να διαπράχθηκαν εντός του ορίου των 15 ετών που έχει δυνατότητα να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ολυμπιονίκης φαίνεται να κατονόμασε την περίπτωση συναθλήτριας της στον χώρο της ιστιοπλοΐας η οποία, σύμφωνα με την πρώτη μάρτυρα της έρευνας, έχει υποστεί σεξουαλική βία. Η ποινικά αξιόποινη πράξη κατά της συναθλήτριας της στην οποία αναφέρθηκε επίσημα η Ολυμπιονίκης, φέρεται να έχει τελεστεί σε χρόνο που το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και είναι ενεργή η δυνατότητα, μετά από καταγγελία τής παθούσας, ενεργοποίησης του εισαγγελέα.

Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι η αθλήτρια στην οποία αναφέρθηκε η κ. Μπεκατώρου θα κληθεί άμεσα από τον εισαγγελικό λειτουργό σε κατάθεση προκειμένου να επιβεβαιώσει την κ. Μπεκατώρου ή ακόμη και αυτή με την σειρά της να οδηγήσει στον "επόμενο κρίκο της αλυσίδας" βίαιων και υποτιμητικών συμπεριφορών σε βάρος αθλητών καριέρας από παράγοντες στον χώρο.

Πολλοί εκτιμούν ότι ενώπιον της εισαγγελικής Αρχής θα ανοίξουν στόματα που επί σειρά ετών παρέμεναν σιωπηλά για οδυνηρές πράξεις και ότι το τέλος της έρευνας που ξεκίνησε με την κατάθεση της κ. Μπεκατώρου θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης για εξηγήσεις πρόσωπα που επί σειρά ετών παρέμεναν στο απυρόβλητο.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου με δήλωσή της έχει τονίσει ότι θα συνταχθεί με τους συναθλητές και τις συναθλήτριές της, καθώς η δική της οδυνηρή περιπέτεια «είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά την κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα την παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Εξάλλου, με εγκύκλιο τριών σελίδων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας ζητάει την επαγρύπνηση των Εισαγγελιών αναφορικά με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ζητάει από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών «επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση».

Στόχος, όπως εξηγεί, είναι «η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί σε καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός και στη συνέχεια η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων».

Κακλαμανάκης: Παιδί 11-14 ετών το θύμα της κακοποίησης που κατήγγειλε η Σ. Μπεκατώρου

Κορίτσι 11 έως 14 ετών είναι το θύμα σεξουαλικής κακοποίησης που κατήγγειλε σήμερα το πρωί κατά την τρίωρη κατάθεσή της στον Εισαγγελέα η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, σύμφωνα με όσα είπε ο επίσης ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης.

Όπως είπε, ο Ν. Κακλαμανάκης μιλώντας στο MEGΑ το περιστατικό συνέβη πριν εννέα χρόνια και το θύμα είναι πλέον 21 ετών.

Στεφανίδη: Παράδειγμα η Σοφία

Με δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό η ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη τόνισε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Σοφία για το θάρρος της να μοιραστεί κάτι το τόσο προσωπικό και είναι ευχή μου η Σοφία να γίνει παράδειγμα για όλα τα κορίτσια και για όλες τις αθλήτριες και όλους τους αθλητές που έχουν πέσει θύμα οποιασδήποτε κακοποίησης. Δεν είναι ντροπή και θα πρέπει να το μοιραστούν για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον και να τιμωρηθούν όσοι ασκούν τέτοιου είδους βία».

Αναστολή χρηματοδότησης από Αυγενάκη

Έστω και με καθυστέρηση, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναστέλλει οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία «έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων ολυμπιονικών και πρωταθλητών για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας» όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΑ.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και των διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.

Μικροπολιτική και εργαλειοποίηση από τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Νέα Δημοκρατία σπεύδει προκλητικά να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις εξαιρετικά σημαντικές αποκαλύψεις των αθλητών/τριών και να εργαλειοποιήσει τους ίδιους και τις ίδιες χρησιμοποιώντας την υπόθεση Μπεκατώρου ώστε να δικαιολογήσει τις προσπάθειές της να παρέμβει και να ελέγξει τις ομοσπονδίες, όπως εύλογα διαπιστώνει κανείς από χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)