to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 20.01.2021

Διεθνή

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται σήμερα 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει σήμερα τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι (7 μ.μ. ώρα Ελλάδος) με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον


Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έγραψε σήμερα στο Twitter ότι μια "καινούρια ημέρα" ανατέλλει στην Αμερική, λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την ορκωμοσία του διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Μια καινούρια ημέρα στην Αμερική", έγραψε σε ένα τουίτ ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ανήμερα της μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο Μπάιντεν παρέστη το πρωί (τοπική ώρα) σε μια λειτουργία στον καθεδρικό του Σεντ Μάθιου στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, τρεις ώρες πριν από την έναρξη της θητείας του.

Ο μελλοντικός 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνοδευόταν από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, καθώς και από τους αρχηγούς των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

-> Διαβάστε ακόμη: Αποδέχεται τη στραβή κληρονομιά Τραμπ: H κυβέρνηση Μπάιντεν θα διατηρήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ // Mε 20λεπτο βίντεο το «αντίο» Τραμπ // Απομακρύνθηκαν 12 μέλη της Εθνοφρουράς μετά από έλεγχο για ύποπτες δραστηριότητες

Με Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

Νωρίς το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Ειδική εκπομπή με τον Τομ Χανκς

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Σε κλίμα συγκίνησης η αναχώρηση Μπάιντεν από το Ντελαγουέρ

Εμφανώς συγκινημένος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα, Τρίτη, από το Ντέλαγουερ για την Ουάσινγκτον, αφού προηγουμένως, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, την τελευταία από το προπύργιό του, αναφέρθηκε στην αγάπη του για αυτήν την Πολιτεία, τον νεκρό γιο του και τον δικό του θάνατο.

«Συγχωρήστε τη συγκίνησή μου, όταν πεθάνω, το Ντέλαγουερ θα είναι γραμμένο στην καρδιά μου», είπε ο 78χρονος Δημοκρατικός πολιτικός, παραπέμποντας στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις.

Ο Μπάιντεν, που ανέκαθεν δήλωνε υπερήφανος για τις ιρλανδικές ρίζες του, θα γίνει αύριο ο γηραιότερος πολιτικός που θα αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συγκρατώντας τα δάκρυά του, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας «τους φίλους» και την οικογένειά του που είχαν συγκεντρωθεί στο Νιου Κασλ του Ντέλαγουερ, σε μια βάση της Εθνοφρουράς που φέρει το όνομα του γιου του, του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικά χρόνια από καρκίνο. «Μόνο για ένα πράγμα λυπάμαι, που εκείνος δεν είναι εδώ, γιατί εμείς θα έπρεπε να τον παρουσιάσουμε ως πρόεδρο», είπε για τον γιο του, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ και είχε υπηρετήσει στην τοπική Εθνοφρουρά, ενώ το πολιτικό μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό όταν τον χτύπησε ο καρκίνος.

«Αισθάνομαι τιμή, βαθύτατη τιμή, που θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος και αρχιστράτηγός σας και θα είμαι πάντα υπερήφανο τέκνο του Ντέλαγουερ», συνέχισε ο Μπάιντεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γουίλμινγκτον όταν ήταν δέκα ετών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική απόφασή του να επιλέξει μια γυναίκα, την Κάμαλα Χάρις, για αντιπρόεδρό του. «Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν και αλλάζουν. Αυτή είναι η Αμερική. Αυτό είναι το Ντέλαγουερ», κατέληξε.

Τίμησε τους 400.000 νεκρούς στην Ουάσινγκτον

Λίγες ώρες πριν αναλάβει την ηγεσία μιας χώρας σε κρίση, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις σχεδιάζουν τίμησαν τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον.

Ήταν η πρώτη ομοσπονδιακή εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κατηγορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία με τις ΗΠΑ να μετρούν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο με περισσότερα από 24 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 400.000 θανάτους. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού ύψιστη προτεραιότητα της προεδρίας του.

Σαρλ Μισέλ: Έκκληση για να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες και για έναν καλύτερο κόσμο

Η Ευρώπη έχει «έναν φίλο» στον Λευκό Οίκο και προτείνει στον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο» για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Θα ήθελα να απευθύνω επίσημα σήμερα, αυτή την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, μια έκκληση για να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες και για έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια μετάβαση. Σήμερα είναι μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη διατλαντική σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια αυτά, ο κόσμος έγινε πιο περίπλοκος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος», δήλωσε ο Μισέλ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες -- την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Η Ευρώπη «έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο» έπειτα από τέσσερα χρόνια προεδρίας Τραμπ, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Τζο Μπάιντεν θα διορίσει υφυπουργό Υγείας μια διεμφυλική καθηγήτρια παιδιατρικής

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)