to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προοδευτική διακυβέρνηση. Το ζητούμενο για την κοινωνία

Η χώρα βιώνει τα αποτελέσματα της ολικής αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Η χώρα βιώνει τα αποτελέσματα της ολικής αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η αδράνεια και η «ανεμελιά» του άφησαν ανεξέλεγκτη την πανδημία, οδήγησαν σε ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην κατηγορία της απώλειας ανθρώπινων ζωών από τον κορονοϊό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ στην οικονομία παίρνει πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό.

Μπροστά στη φονική πανδημία και τις ισοπεδωτικές της συνέπειες, η Ν.Δ.:

·       Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, που εδώ και μήνες εργάζονται στα όριά τους. Δεν προστάτευσε τον πληθυσμό από τον κορονοϊό στους χώρους εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Προκάλεσε την αύξηση της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος.

·       Δεν στήριξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής στρατηγικής για «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία. Κινείται με επιμονή προς τη βίαιη αναδιάταξη της αγοράς.

Το μόνο «γιατρικό» που προβλέπει το απάνθρωπο σχέδιο Μητσοτάκη – Πισσαρίδη για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ο θάνατός τους.

Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές, όμως, δεν πρόκειται να αντιστρέψουν την κατάσταση, δεν μπορούν να προσφέρουν διέξοδο, να φρενάρουν την καταστροφή και να οδηγήσουν την οικονομία και πάλι στην ανάκαμψη.

Οι πολιτικές Μητσοτάκη βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση. Πολλαπλασιάζουν τις ανισότητες. Δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Στον αντίποδα αυτής της εξαιρετικά δυσοίωνης προοπτικής, υπάρχει εναλλακτική.

Είναι η εφαρμογή μιας συμπαγούς προοδευτικής πολιτικής και στρατηγικής, η οποία θα είναι υπόθεση του συνόλου των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών. Θα είναι υπόθεση των ζωντανών και δημιουργικών δυνάμεων του εργαζόμενου λαού, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων, της νεολαίας.

Είναι η εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής που θα έχει σταθερό στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Θα έχει στόχο και την επαναφορά της χώρας στην τροχιά της δίκαιης ανάπτυξης.

Και πρέπει να έχει στον πυρήνα της τη δίκαιη και ισόρροπη διάχυση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία. Για να γίνουν οι νέες τεχνολογίες, αντί για μήτρα νέων επιταχυνόμενων ανισοτήτων σε κοινωνικό και περιφερειακό επίπεδο, καταλύτης για την κοινωνική και περιφερειακή σύγκλιση.

Η προοδευτική πολιτική βρίσκεται σε απόσταση από πολιτικές οι οποίες επιβλήθηκαν από τους θεσμούς στη χώρα.

Πρόκειται για μια πολιτική που πρέπει να οικοδομηθεί σε στέρεες προοδευτικές βάσεις, όπως:

·       Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Αναπτυξιακής Τράπεζα και η χάραξη μιας άλλης πολιτικής στην τραπεζική διακυβέρνηση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται αντιληπτό ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν καταστεί ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας.

·       Η αποφυγή της γρήγορης επιστροφής της χώρας στα πλεονάσματα και την δημοσιονομική πειθαρχία.

·       Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, που υλοποιούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως ατμομηχανή της ανάπτυξης.

·       Η στήριξη των επιχειρήσεων σε δύο κύματα, ώστε αφενός να επιβιώσουν και αφετέρου να προχωρήσουν στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους.

·       Η στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, τομείς στους οποίους η Ν.Δ. έχει επιλέξει να ξηλώνει κάθε θετική ρύθμιση της δικής μας διακυβέρνησης.

·       Ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας και της χώρας, με τρόπο ισόρροπο και δίκαιο ώστε να αρθούν οι περιφερειακές και οικονομικές ανισότητες.

·       Ο προοδευτικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης για την αύξηση των δυνατοτήτων διεκδίκησης και άντλησης περισσότερων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η συγκρότηση των κατάλληλων προοδευτικών, κοινωνικών και πολιτικών, συμμαχιών και μετώπων. Τα οποία θα βάλουν φραγμό στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών Μητσοτάκη. Και θα ανοίξουν τον δρόμο προς μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις του τόπου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί και θα δώσει και πάλι διέξοδο, θα ανατάξει την κοινωνία, θα ανορθώσει την οικονομία.

Μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ανάγκη των αριστερών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ανάγκη της κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)