to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 19.01.2021

Οικονομία

Ενάντια στον ΠΟΥ: O Θεοχάρης «τρέχει» την επιλογή Μητσοτάκη για άνοιγμα τουρισμού με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη -για την οποία ο υπουργός Τουρισμού έχει διεκδικήσει μέρος της πατρότητας του κειμένου- να ζητήσει με επιστολή του προς την ηγεσία της ΕΕ να ανοίξουν οι μετακινήσεις πολιτών μεταξύ χωρών με την επίδειξη αποδεικτικού εμβολιασμού, επεκτάθηκε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού από τον Χάρη Θεοχάρη.


Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι «υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί και θεμελιώδεις άγνωστοι παράγοντες» όσον αφορά «την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς  τη μείωση της μετάδοσης» και παράλληλα «τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένες ποσότητες» και έχει συστήσει να μην εξαιρούνται από περιοριστικά μέτρα όσοι εμβολιάζονται.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ως πρόεδρος της τεχνικής ομάδας της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασε στη Μαδρίτη αναλυτική πρόταση της Ελλάδας που κινείται σε αντίθετη προς τις συστάσεις του ΠΟΥ κατεύθυνση.

Για την τουριστική αγορά το 2021 ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Ωστόσο, οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή προϋπόθεση για τα ταξίδια» και περιέγραψε τους τρεις πυλώνες της πρότασης για ελεύθερη ταξιδιωτική μετακίνηση:

εμβολιασμός
διαλειτουργικότητα δεδομένων
γρήγορα τεστ αντιγόνων
Ζήτησε μάλιστα να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες και προϋποθέσεις στη χορήγηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς και στους τομείς που θα έχει ισχύ για χρήση από τους πολίτες. Κατά τον ίδιο, η διαχείριση των κινδύνων από το άνοιγμα των συνόρων και την επανέναρξη της κινητικότητας, θα πρέπει να περιλαμβάνει τον συνδυασμό rapid test και εμβολιασμών.

Το Καλοκαίρι του 2020, η Ελλάδα είχε επιλέξει τελικά να ανοίξει τον τουρισμό της σε επισκέπτες από το εξωτερικό χωρίς να απαιτεί κάθε άτομο να έχει κάνει πριν την άφιξή του τεστ, κατ' απαίτηση των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων του εξωτερικού. Η επιλογή αυτή συνέβαλε ώστε πρακτικά οι τουριστικοί προορισμοί να κλείσουν ταχύτατα λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων...

Σ. Ζαχαράκη: Έφυγαν «με αίσθημα ασφάλειας»

«Οι τουρίστες έφυγαν με αίσθημα ασφάλειας» πέρυσι, υποστήριξε από την πλευρά της μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, αμφισβητώντας ότι ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε ο τουρισμός έφερε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων, παρότι είχαν επιβληθεί στα μέσα του Αυγούστου εσπευσμένα και «σκληρά» lockdown τόσο σε μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς όσο και σε τουριστικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως η Χαλκιδική. Θα αποφασιστεί κεντρική, ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά η Ελλάδα έρχεται και προτείνει λύσεις, είπε η κα Ζαχαράκη. «Η δέσμη μέτρων που υλοποιήθηκε πέρυσι, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρήθηκαν πέρυσι από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όλη την οικονομία του τουρισμού θα είναι ο οδικός άξονας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)