to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περί κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

«Απαιτείται η πολιτική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός εναλλακτικού, ρεαλιστικού προοδευτικού σχεδίου», αναφέρει ο Μάκης Κοψίδης


Η καταστροφική σε όλους τους τομείς πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι σίγουρο ότι θα ενταθεί. Άλλο τόσο, όμως είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη κοινής δράσης μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού τόξου. Η κοινή δήλωση για το Πολυτεχνείο από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία και δείχνει ότι η ενότητα δράσης μπορεί να επεκταθεί στα συνδικάτα, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο μαζικό κίνημα.

Όμως η κοινή δράση δεν αρκεί για να ανατραπεί η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απαιτείται η πολιτική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός εναλλακτικού, ρεαλιστικού προοδευτικού σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απεύθυνε προχθές για μία ακόμα φορά παρόμοια πρόταση προς το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25. Ο Βαρουφάκης είπε όχι, ενώ το ΚΚΕ ούτε που το σκέπτεται. Στο ΚΙΝ.ΑΛ. υπάρχουν μεν θετικές εξελίξεις αλλά η κατάσταση παραμένει ρευστή. Πάντως καμία λύση δεν δίνει, όσον αφορά την αντιμετώπιση της Δεξιάς, η γραμμή για αλλαγή συσχετισμών εντός του προοδευτικού τόξου δηλαδή «να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε».

Η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι εφικτή, όμως η πολιτική συνεργασία μπορεί να αναζητηθεί μόνο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι όμως βέβαιο ότι τον τελευταίο λόγο σχετικά με την προοδευτική συνεργασία θα τον έχει το μεγάλο εκείνο τμήμα της κοινωνίας που θέλει την απαλλαγή από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προοδευτικοί πολίτες έχουν το τελευταίο λόγο. Τα παραδείγματα στην Ιβηρική και ιδιαίτερα στην Ισπανία δείχνουν ότι κόμματα, όπως το Σοσιαλιστικό που ήταν αρχικά κατά της συνεργασίας με τους Podemos, τελικά μετά τη πίεση των ψηφοφόρων του τάχθηκε υπέρ και έτσι σχηματίστηκε προοδευτική κυβέρνηση.

Προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει εγκαταλείψει τις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου και επιθυμεί συνεργασία με τον Μητσοτάκη όπως θέλουν και σπρώχνουν προς τα εκεί οι Λοβέρδος, Βενιζέλος αλλά και κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις που τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους.

Σε κάθε περίπτωση το μοντέλο Πορτογαλίας, Ισπανίας μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Προγραμματικές συγκλίσεις υπάρχουν αρκετές σε κύρια ζητήματα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝ.ΑΛ. Υπάρχει η αφετηρία για διαμόρφωση ενός εναλλακτικού, ρεαλιστικού προγράμματος. Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι εφικτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)