to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 18.01.2021

Κοινωνία

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες - Κλειστά νηπιαγωγεία και δημοτικά λόγω της κακοκαιρίας

Βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα στα κεντρικά και νότια της χώρας. Χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα, ενώ οι νεμοι έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.


Σύμφωνα με το meteo, πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στις νότιες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Ιδιαίτερα στα δυτικά της Κρήτης υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες κατά τόπους νεφώσεις. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -11 έως -3 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -6 έως 2, στη Θεσσαλία από -6 έως 3, στην Ήπειρο από -4 έως 7, στη Δυτική Στερεά από στην Ανατολική Στερεά από 2 έως 7, στην Ανατολική Στερεά και Βορειοανατολική Πελοπόννησο από -3 έως 7, στην υπόλοιπη Πελοπόννησο από 4 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 1 έως 6, στις Κυκλάδες από 1 έως 7, στα Δωδεκάνησα από 2 έως 8 και στην Κρήτη από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα πνέουν ανατολικοί βορειανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και τα βόρεια κατά τόπους ισχυρός και στη Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Ειδικότερα, στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με παροδικό χιονόνερο ή χιόνι, που από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα σταματήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από αργά το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιονίζει στα Βόρεια Προάστια της Αττικής

Στην «κατάψυξη» η Β. Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα κατά την τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος». Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες της περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Εξαιτίας του παγετού μετά τη χιονόπτωση των προηγούμενων 24ώρων, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας, ενώ κλειστά θα μείνουν σήμερα πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία. Για τους μαθητές αυτών των σχολείων, τα μαθήματα αναμένεται να γίνουν διαδικτυακά.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και στους -10 βαθμούς στην Καστοριά. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξύπνησε η Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος έδειξε -3 βαθμούς Κελσίου και -6 βαθμούς στις Σέρρες. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -7 βαθμούς Κελσίου στη Δράμα και στους -6 στην Αλεξανδρούπολη.

Μπορεί ο χιονιάς των προηγούμενων 24ώρων να κινείται νοτιότερα, αλλά ο παγετός παραμένει στη βόρεια Ελλάδα και γι' αυτόν τον λόγο οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Με αλυσίδες και ειδικού τύπου ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όσοι κινούνται σε ορεινούς δρόμους της Φλώρινας και της Καστοριάς, ενώ το ίδιο ισχύει για τη μετακίνηση σε ορεινά σημεία του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, της Ημαθίας, του Κιλκίς και της Πέλλας.

Χωρίς προβλήματα πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού και στους κάθετους άξονές της.

Κλειστά τα δημοτικά τα νηπιαγωγεία στην Αττική
Με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των οικείων δήμων, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε για το κλείσιμο νηπιαγωγείων και δημοτικών σε ορισμένους δήμους που επικρατεί ισχυρός παγετός.

Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστά: Όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου.

Επίσης, στον δήμο Αχαρνών, τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βαρυπόμπης, Θρακομακεδόνων και στο Ολυμπιακό Χωριό. Επιπλέον, το 24ο Δημοτικό και το 35ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Πλάτωνα.

Επιπροσθέτως, στον δήμο Μαραθώνα, στις Δημοτικές Ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού και στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Η Περιφέρεια Αττικής ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα επαναξιολογήσει αύριο το πρωί την κατάσταση κι εφόσον απαιτείται, ενδέχεται να αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων και σε άλλες περιοχές

Επίσης, η περιφέρεια για λόγους ασφαλείας έναντι της κακοκαιρίας, συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές όπου υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συστάσεις των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση καθώς η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Σε κάποιους δήμους της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα και επικρατεί ισχυρός παγετός, ο κίνδυνος να προκληθούν ατυχήματα είναι πολύ μεγάλος, και αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση. Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε συνεχώς την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, με στόχο να παρέμβουμε όπου και αν απαιτείται, για την καλύτερη προστασία των πολιτών».

Με τηλε-εκπαίδευση θα συνεχίζονται τα μαθήματα, όπου αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία τμημάτων, τάξεων και σχολείων

Είτε λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είτε λόγω κακοκαιρίας, ορισμένα σχολεία, τμήματα ή ορισμένες τάξεις νηπιαγωγείων και δημοτικών ανά την επικράτεια ανακοινώνουν τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όπως ίσχυε και την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία είχαν ανοίξει τα σχολεία εν μέσω πανδημίας, έτσι και τώρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα σταματούν να πηγαίνουν στο σχολείο, είτε λόγω κάποιου κρούσματος είτε λόγω κακοκαιρίας, θα συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Αναλυτική πρόγνωση:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική, όπου μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.
Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά τις πρωινές ώρες 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και εξασθένηση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και στη δυτική Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες, με βαθμιαία εξασθένηση.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -06 (μείον 6) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα στις ανατολικές περιοχές.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια -παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί στα βόρεια 3 με 5 και στα νότια 6 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στα ορεινά χιονοπτώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων.
Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-01-2021
Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο καθώς και τη νότια νησιωτική χώρα που βαθμιαία θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)