to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 16.01.2021

Πολιτική

K. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα

«Τα λάθη της κυβέρνησης είναι πολλά και μαζεμένα. Και η διαχείριση της πανδημίας έχει άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία και την κοινωνία. Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις βιώνουν πολύ δύσκολες μέρες, με τα προβλήματα να διογκώνονται και από τις κυβερνητικές ιδεοληψίες»


Συνέντευξη του Τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Γιάννη Αλμπάνη στο CNN Greece:

-       Επιτίθεστε συνεχώς στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, Δεν βλέπουμε όμως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να συμβαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Μήπως είστε υπερβολικοί στην κριτική σας;

Προφανώς και βλέπουμε τι γίνεται στην Ευρώπη και το συγκρίνουμε με το πρώτο κύμα της πανδημίας, τότε και τώρα. Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, σε κάποια άλλη χώρα, σίγουρα όχι στην Ελλάδα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουμε επιτάχυνση των εμβολιασμών, ενώ αντίθετα στη χώρας μας από τα 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα φτάσαμε στους 5.000-8.000 τη μέρα. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχεδιασμό, με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί πως με αυτούς τους ρυθμούς με δυσκολία θα έχουμε ανοσία ακόμη και μέχρι το τέλος του 2021. Στη Βουλή ο Πρωθυπουργός υπονόησε ότι ούτε τα δύο εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το Μάρτη είναι εγγυημένα καθώς η Pfiser μειώνει την διανομή στην Ευρώπη συνολικά. Η κυβέρνηση λοιπόν βασίζεται μόνο στην επικοινωνία και όχι στα πραγματικά δεδομένα, καλλιεργεί κλίμα υπέρμετρης εφορίας με επικοινωνιακά σόου και στη συνέχεια έρχεται να διαχειριστεί την απογοήτευση και τον εκνευρισμό των πολιτών όταν συνειδητοποιούν την διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και επικοινωνίας.

Τα λάθη της κυβέρνησης είναι πολλά και μαζεμένα. Και η διαχείριση της πανδημίας έχει άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία και την κοινωνία. Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις βιώνουν πολύ δύσκολες μέρες, με τα προβλήματα να διογκώνονται και από τις κυβερνητικές ιδεοληψίες.

Κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι είμαστε υπερβολικοί στην κριτική μας, αντίθετα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες διορθώνοντας την κυβέρνηση. Πάντα μαζί με την κριτική καταθέτουμε και συγκεκριμένες ρεαλιστικές αντιπροτάσεις.

-       Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι επενδύετε στην καταστροφή. Τι απαντάτε;

Αυτή η κυβέρνηση έχει αλλεργία σε κάθε κριτική. Ακόμη και στην πιο δημιουργική. Η κυβέρνηση βλέπει εχθρούς. Έτσι όμως συμβαίνει ιστορικά όταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Δεν βλέπει ότι οδηγεί την οικονομία στα βράχια; Δεν έχει καταλάβει ότι έχουμε σημειώσει την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους; Αυτό είναι καταστροφολογία ή αυτό που αντιμετωπίζει καθημερινά η κοινωνία;

Η κυβέρνηση εξακολουθεί επί μήνες να εφαρμόζει την ίδια οικονομική πολιτική που μας οδήγησε σε τόσο βαθιά ύφεση και σε τόσο μεγάλη απώλεια εισοδήματος, δεν ακούει κανένα και εκτιμά ότι όλα τα κάνει σωστά. Έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα και όσο βαθαίνει η απόσταση με την κοινωνία και τα προβλήματα, τόσο θα ενισχύεται η εξουσιομανία και ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται.

Όχι μόνο δεν επενδύουμε στην καταστροφή, αλλά ειλικρινά δεν θα θέλαμε να κυβερνήσουμε ξανά με την εντολή και την βούληση του λαού μια  χώρα κατεστραμμένη, μια χώρα που θα απαιτούνται σχέδια κοινωνικής σωτηρίας, θα θέλαμε να βοηθήσουμε ως αντιπολίτευση να αποφύγουμε την καταστροφή και ως πιθανή μελλοντική κυβέρνηση να ανοίξουμε νέους δρόμους για τον παραγωγικό ιστό, το κοινωνικό κράτος, τον κόσμο της δημιουργίας.

-       Πώς είδατε τα γεγονότα στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον; Υπάρχει τραμπισμός στην Ελλάδα;

Η alt-right και οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τις δημοκρατικές δυνάμεις απαιτείται εγρήγορση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Σκεφτείτε πως κάποιοι που σήμερα είναι στην κυβερνητική πλειοψηφία ζητούσαν μια καλύτερη «Χρυσή Αυγή» για να συγκυβερνήσουν.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις στις ΗΠΑ έχουν μπροστά τους έναν πολύ δύσκολο και μεγάλο αγώνα. Να αποκαταστήσουν τους θεσμούς,  να παλέψουν για νέα κοινωνική συνοχή, να προχωρήσουν σε προοδευτικές τομές που φαίνεται πως αποτελούν, μετά από τόσα χρόνια, αίτημα της πλειοψηφίας του αμερικάνικου λαού.

Ο διχασμός και ο ρατσισμός δεν μπορούν να προσφέρουν σε καμία κοινωνία, δεν μπορούν να δώσουν λύση σε κανένα πρόβλημα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε ως προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Όσο για τους εγχώριους «τραμπιστές», πολλοί βρίσκονται στο κυβερνών κόμμα και επενδύουν σε διχαστική ρητορική, σε ψεύδη και ακροδεξιές «κορώνες». Παλαιότερα η ΝΔ είχε ξεκάθαρη θέση κατά αυτών των «σταγονιδίων», όπως τους  αποκαλούσε ο παραδοσιακός της ηγέτης, αλλά δυστυχώς σήμερα υπάρχουν στους κόλπους της πρόσωπα που κινούνται στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

-       Μιλάτε συχνά για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνηση. Η Φώφη Γεννηματά  όμως αποκλείει την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά η προοδευτική διακυβέρνηση δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο στην υφιστάμενη συγκυρία;

Η ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης τονίζεται από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Οι διαφορές αρχίζουν από ποιους θα συγκροτείται και τι δυνάμεις θα έχει η κάθε πλευρά.

Η ανάγκη λοιπόν αλλαγής είναι δεδομένη όταν η χώρα κυβερνάται σήμερα από μια δεξιά, ιδεοληπτικά συντηρητική, με τάσεις αυταρχισμού και αναποτελεσματική κυβέρνηση. Αυτή η ανάγκη είναι κατά τη γνώμη μου πάνω από πρόσωπα και κομματικούς σχεδιασμούς. Όλοι μας πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και αν χρειαστεί να κάνουμε βήματα πίσω. Ξημερώνουν δύσκολες μέρες για τη χώρα και τους πολίτες και πρέπει να αφυπνιστούμε όλοι. 

-       Στο εσωκομματικό πεδίο συνεχίζονται οι διεργασίας. Μάλιστα η τάση σας, η Κίνηση Μελών, διασπάστηκε. Πού οφείλεται αυτή η διάσπαση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ανάγκη από εξωστρέφεια, προγραμματικές επεξεργασίες σε βάθος, διαρκή επαφή με την κοινωνία και τις κοινωνικές ομάδες που προνομιακά ενδιαφέρεται να εκπροσωπήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ανάγκη από ένα δεύτερο κύμα διεύρυνσης και κοινωνικής εμβάθυνσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ανάδειξή του σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα ισχυρό και μαζικό κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς που μπορεί και θέλει να εκφράζει και να αγαλλιάζει την μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στη χώρα.

Για εμάς οι τάσεις ιστορικά και η λειτουργία τους είναι σημείο της ζωντάνιας και της δημιουργικότητας των εσωκομματικών μας διεργασιών. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι η κοινωνία μας ζητά να αναβαθμίσουμε την αντιπολίτευσή μας, το πρόγραμμά μας, τις επεξεργασίες μας, την κριτική μας, τις αντιπροτάσεις μας. Οι απαντήσεις και οι συγκρούσεις για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πλειοψηφία ξανά περνούν έξω από την Κουμουνδούρου και όχι με νέες διαιρέσεις μέσα σε αυτή, που πολλές φορές όχι μόνο οι άνθρωποι που μας ακολουθούν αλλά και τα μέλη μας και τα στελέχη μας δεν μπορούν να κατανοήσουν.

-       Είστε από τα στελέχη που μιλάνε συνεχώς για την ανάγκη ανοιγμάτων προς την Κεντροαριστερά. Πώς συνδυάζονται τα κεντροαριστερά ανοίγματα με το στυλ αντιπολίτευσης στελεχών όπως ο Παύλος Πολάκης;

Συγγνώμη αλλά η συνεργασία Αριστεράς – Κεντροαριστεράς αλλά και άλλων δυνάμεων, όπως οι κεντρώοι δημοκράτες και οι οικολόγοι, αναζητούμε λύσεις ορθής διακυβέρνησης, ανάδειξης νέων ιδεών για την εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση και δεν υπάρχει, ούτε και πρέπει να υπάρχει, στυλ και πόζα αντιπολίτευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)