to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 17.01.2021

Κοινωνία

Κύμα συμπαράστασης και «ντόμινο» καταγγελιών μετά τη γενναία πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου - Πρόσκληση από την ΠτΔ

Χιονοστιβάδα εξελίξεων και συμπαράστασης μετά την «πόρτα» που άνοιξε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου δημοσιοποιώντας τη σεξουαλική κακοποίηση από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και στέλεχος της ΝΔ, Αριστείδη Αδαμόπουλο, ο οποίος κατόπιν υπέβαλε την παραίτηση του - Σε μια κίνηση που στέλνει σαφή μηνυάμτα, η ΠτΔ θα υποδεχθεί αύριο τη Σοφία Μπεκατώρου στο προεδρικό μέγαρο - Νέες καταγγελίες από την πρώην διεθνή πολίστρια, Μάνια Μπικόφ, και την κολυβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου - Παραιτήσεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας μετά την απαράδεκτη ανακοίνωση της, με την οποία μεμφόταν τη Σοφία Μπεκατώρου για τον χρόνο της καταγγελίας.


«Παράθυρο» στις σκοτεινές πλευρές της σεξουαλικής κακοποίησης, διαφόρων μορφών, από οδυνηρές παρενοχλήσεις και προσβλητικές συμπεριφορές μέχρι  βιασμούς, στον χώρο του αθλητισμού, άνοιξε η Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοϊα, Σοφία Μπεκατώρου. Η αθλήτρια κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν από χρόνια, από τον υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και στέλεχος της ΝΔ, Αριστείδη Αδαμόπουλο, ο οποίος υπό το βάρος των αποκαλύψεων υπέβαλε την παραίτηση του από αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Πλατύ κύμα συμπαράστασης στην αθλήτρια, και σε κάθε γυναίκα - θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης που τολμά να σπάσει την «ομερτά». Παράλληλα, η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε έρευνα και η χρυσή Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, αναμένεται να κληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και τη Δευτέρα ή την Τρίτη, για να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού: Η ΠτΔ θα δεχθεί αύριο την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχωρώντας σε μια κίνηση που στέλνει σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, θα υποδεχθεί αύριο, Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που θαρραλλέα δημοσιοποίησε την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε δεχθεί προ ετών από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας.

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελία Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες της πρώην πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου (φωτ.) Τις  θαρραλλέες καταγγελίες της ιστιοπλόου οδήγησαν και την πρώην διεθνή πολίστρια, Μάνια Μπικόφ, και την κολυβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου, να σπάσουν τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν τις αντίστοιχες εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης που είχαν υποστεί (αναλυτικά εδώ)

Ζέτα Μακρή: Η σωστή ερώτηση είναι όχι «γιατί το είπε, τώρα», αλλά «γιατί το υπέστη, τότε»

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτας Μακρή, πήρε θέση για όσα κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης, με μια δήλωση που αποτελεί και την πιο σαφή καταδίκη ως τώρα από μέλος της κυβέρνησης, της βίας που υπέστη η αθλήτρια: Η σωστή ερώτηση είναι «γιατί το έζησε, τότε» και όχι «γιατί μίλησε, τώρα»! Και η σωστή αντίδραση είναι «να μην το ζήσει κανείς/καμμία, ξανά»! Και, σίγουρα, όχι ατιμωρητί!

Παραίτηση από την ΕΙΟ μετά την απαράδεκτη ανακοίνωση

Την παραίτησή του από μέλος της ΕΙΟ υπέβαλε ο υποψήφιος πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Παπαδημητρίου, έπειτα από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και την απαράδεκτη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που μέμφονταν τη Σοφία Μπεκατώρου για τον χρόνο της καταγγελίας, χωρίς να εξετάζει την ουσία.

Στη γραπτή του δήλωση ο Γιάννης Παπαδημητρίου, σύμφωνα με το Sport24.gr, αναφέρει: «Αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα για τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό»...».

Αναλυτικά η γραπτή του δήλωση:

«Προς Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.

Κύριε Πρόεδρε,

ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό».

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.

Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς»

Η απαράδεκτη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά.

Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Ντόμινο καταγγελιών από αθλήτριες

Μετά τις αποκαλύψεις της κ. Μπεκατώρου, ακολούθησε ένα ντόμινο καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Οι αθλήτριες, η μία μετά την άλλη, σπάνε τη σιωπή τους με τις Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές τους αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που υπέστησαν. Σε ανάλογες αποκαλύψεις προχώρησε και η Μαρίνα Ψυχογιού, επίσης από τον χώρο της ιστιοπλοϊας με θύτη και πάλι έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας. Τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης αποκάλυψε και η Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη, με το «κύμα» καταγγελιών να θυμίζει ένα ελληνικό #metoo, το κίνημα που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων στο Χόλιγουντ, που ξεκίνησαν από τις αποκαλύψεις για τη δράση του παραγωγού ταινιών Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Tην δωρεά του στην Ομοσπονδία Ιστοπλοΐας διέκοψε μετά τις καταγγελίες το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Συγκεκριμένα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση της από υψηλά ιστάμενο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΟ, σημειώνοντας με νόημα πως δίνει προτεραιότητα στο ήθος και τον χαρακτήρα των δωρεοδόχων του.
Η δωρεά του Ιδρύματος είχε στόχο την ενίσχυση του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Κύμα συμπαράστασης προς την Σοφία Μπεκατώρου - Τα σχόλια των πολιτικών

Σ. Σακοράφα: Σε ευχαριστούμε για το θάρρος σου - Σου οφείλουμε μία μεγάλη συγγνώμη

Το δικό της σχόλιο για τη Σοφία Μπεκατώρου έκανε για το θέμα σε ανάρτησή της η πρώην διακεκριμένη αθλήτρια και σήμερα βουλεύτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα:

«Η συγκλονιστική προσωπική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, αθλήτριας που έχει τιμήσει τη χώρα με χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αναδεικνύει σε όλη την έκταση και όλη την ένταση ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας. Δεν είναι μόνο η αήθης σεξουαλική επίθεση. Είναι, κυρίως, η κυρίαρχη αντίληψη, αυτή που υποχρεώνει στη σιωπή, που καλλιεργεί την ανοχή, που μετατρέπει το θύμα σε κατηγορούμενη.

Σοφία, σε ευχαριστούμε για το θάρρος σου.

Σου οφείλουμε μία μεγάλη συγγνώμη ο καθένας και καθεμία από εμάς, χωρίς εξαίρεση. Σε σένα και σε όλες τις γυναίκες που βρέθηκαν και βρίσκονται στη θέση σου. Γιατί έχουμε και εμείς ευθύνη.

Αλλά αυτό δεν φτάνει. Έχουμε, όλοι και όλες, την προσωπική υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε, κάθε στιγμή, για να ανατραπεί, επιτέλους, αυτή η νοσηρή κατάσταση».

Αλ. Τσίπρας: Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος

Μήνυμα με αφορμή τη συγκλονιστική μαρτυρία από τη Σοφία Μπεκατώρου η οποία περιέγραψε τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από παράγοντα της Ομοσπονδίας στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

 

Φώφη Γεννηματά: Όταν μια γυναίκα λέει «όχι», σημαίνει «όχι» - Σοφία σε ευχαριστούμε

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εκθειάζει την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση.

Η Φ. Γεννηματά σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει πως η Σοφία Μπεκατώρου με την στάση της επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ' όλα δύναμη ψυχής.

Προσθέτει πως με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά.

«Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του», επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά και συμπληρώνει:

«Σοφία σ' ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει “όχι”, σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει ακόμα ντροπιαστική και απαράδεκτη τη στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, καθώς με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο.

Δ. Κουτσούμπας: Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν «ναι μεν, αλλά»

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν "ναι μεν, αλλά". Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κράτους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμενα σε κάθε είδους πιέσεις & κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός "αθλητισμού " που βυθίζεται ολοένα & περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης & των διαφόρων "ισχυρών παραγόντων" υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο Twitter.

Γ. Βαρουφάκης: Ώρα να γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής

Την πλήρη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει με ανάρτησή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Στο σχετικό tweet ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει:

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας - αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

Ν. Ηλιόπουλος: Η Σοφία Μπεκατώρου δίνει ένα πολύτιμο μάθημα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και γενναιότητας.

Αυτό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος ακόμα προσέθεσε:

«Η επιλογή της να μιλήσει αποτελεί μια πράξη σύγκρουσης με το σύνολο των αντιλήψεων εκείνων που δικαιολογούν τον δράστη της σεξουαλικής επίθεσης και προσπαθούν να στοχοποιήσουν το θύμα. 

Η γενναιότητας της αποτελεί οδηγό για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία.

Με τη Σοφία!».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η Μέδουσα της ιστιοπλοΐας

Σχόλιο της Επιτροπής Αθλητισμού για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου:

«Οι μύθοι των αρχαίων Ελλήνων είναι γεμάτοι τέρατα και μυθικά πλάσματα, τα οποία παρουσιάζουν τις παθογένειες της κοινωνίας μέσα από αλληγορικές εικόνες.

Η ιστορία της Μέδουσας, αυτού του ανθρωπόμορφου τέρατος, με φίδια αντί για μαλλιά, που πέτρωνε όποιον την κοιτούσε., παρουσιάζει μια τέτοια παθογένεια.

Ο μύθος αρχίζει με την  Γοργώ (το θνητό όνομα της Μέδουσας) η οποία ως θνητή είναι ανήμπορη να αντισταθεί στις δυνάμεις των Θεών/ σε αυτούς που έχουν την εξουσία πάνω στους ανθρώπους. Πέφτει λοιπόν θύμα βιασμού από ένα άλογο/ ένα περήφανο, δυνατό ζώο στο οποίο έχει μεταμορφωθεί ο θεός Ποσειδώνας.

Η Γοργώ τρέχει να ζητήσει βοήθεια από την θεά Αθηνά και ζητάει την πραγματική τιμωρία του Ποσειδώνα. Η Αθηνά όμως αδυνατεί για χάρη μιας θνητής να πάει κόντρα στην ίδια της την τάξη, και αντί να τιμωρήσει τον «συνάδελφο» τιμωρεί την Γοργώ, μεταμορφώνοντας της σε τέρας, την Μέδουσα, με φίδια αντί για τα όμορφα της μαλλιά και με βλέμα που καταστρέφει όποιον αντικρύζει.

Έτσι αντιμετωπίζει και η κοινωνία μας τα θύματα βιασμού, σαν ανθρωπόμορφα τέρατα που δεν θέλει να μπλέξει μαζί τους διότι θα «λερωθεί» θα χάσει τις αρετές της. Οι άνθρωποι που από την άλλη που βρίσκονται στην εξουσία αλληλουποστηρίζονται και συγκαλύπτουν τέτοια γεγονότα, τιμωρώντας για δεύτερη φορά τα θύματα.

Η περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου δεν έχει κάποια διαφορά από αυτόν τον κανόνα. Ως άλλη «Γοργώ» τιμωρείται από τα σχόλια της κοινωνίας που την βλέπουν ως μια κοπέλα που λόγω πορσωπικών συμφερόντων, έκρυβε την αλήθεια. Την βλέπουν σαν την «Μέδουσα» και την τιμωρούν με το να μην την κοιτάνε στα μάτια, με το να αποστρέφουν το βλέμμα τους. Ο «Χ» κατονομάζει η Σοφία, είναι ο Ποσειδώνας και η ομοσπονδίας της είναι η θεά Αθηνά που αντί να πάρει θέση για το ζήτημα το χαρακτηρίζει «δυσάρεστο περιστατικό».

H επιτροπή αθλητισμού Νεολαίας Σύριζα, δηλώνει την απέχθεια του στο κακουργηματικό περιστατικό βιασμού που δέχτηκε η δις

Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοίας Σοφία Μπεκατώρου, στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις το θάρρος της να τα βάλει με τα θηρία της εξουσίας και τονίζει ότι θα είναι πάντα δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά βιασμού.

Η Νεολαία Σύριζα δεν επιτρέπει σε κανέναν να αποστρέφει το βλέμμα του από αυτές τις καταστάσεις.

Δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανένα που βρίσκεται σε θέση εξουσίας να κουκουλώσει τέτοια ζητήματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)