to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απελπιστικά μόνη της η κυβέρνηση: «Πόρτα» από παντού στην «πανεπιστημιακή αστυνομία»

Μπορεί οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη να παρουσίασαν όλο καμάρι την Τετάρτη το σχέδιο νόμου των δύο υπουργείων, ωστόσο οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και η κυβέρνηση δέχεται «χτυπήματα» από όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και από τους αστυνομικούς.


Με ασπίδα για ακόμα μία φορά τα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωράει με γοργούς ρυθμούς τη συντηρητική της αντζέντα. Έτσι και στα πανεπιστήμια, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις από φοιτητές και εργαζόμενους. Εδώ και οκτώ μήνες η λειτουργία των ιδρυμάτων και η παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν και όπου επιτρέπεται, γίνεται με περιορισμούς και απαγορεύσεις. Αντί όμως της αξιοποίησης του χρόνου αυτού για την εισήγηση πραγματικών βελτιώσεων στην καθημερινή ζωή του πανεπιστημίου, η κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα την «παραβατικότητα» και σπεύδει να πείσει την κοινωνία πως είναι εδώ για να την «εξουδετερώσει».

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» και είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα. Μένει να δούμε εάν η κυβέρνηση, εντελώς απομονωμένη πλέον, θα επιλέξει να επιμείνει αυταρχικά και αλαζονικά σε αυτό το νομοσχέδιο ή θα επιλέξει, όπως έκανε τελευταία στιγμή εχθές με την απόσυρση του προστίμου των 500 ευρώ, να μην ανοίξει πόλεμο, αυτή τη φορά κατά της νεολαίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, ίσως και της ίδιας της κοινωνίας ευρύτερα.

Μπορεί οι φοιτητές να κατέβηκαν την Πέμπτη στον δρόμο, βρίσκοντας απέναντί τους τις αυρες της ΕΛ.ΑΣ. και εκατοντάδες αστυνομικούς. Όμως, η κυβέρνηση και ο Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να σκαρφιστούν πολύ μεγαλύτερες μορφές καταστολής αν θέλουν να τα βάλουν με ολόκληρη, αυτή τη φορά, την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν αρκεί να χτυπάς ειρηνικούς διαδηλωτές, εφαρμόζοντας απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Άλλωστε δεν πρόκειται για μια «συντεχνιακή υπόθεση» των φοιτητών, όπως τόσο ίσως θα βόλευε το κυβερνητικό αφήγημα.

Πυρά από παντού κατά της κυβέρνησης

Σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από κοινού από την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καταφέρνοντας ακόμα ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η σκληρή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο σχόλιό της ανέφερε πως η κυβέρνηση επιδιώκει με συνοπτικές διαδικασίες να υλοποιήσει τους απαράδεκτους σχεδιασμούς για τη δημιουργία αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια.

Την έντονη ανησυχία απέναντι στην προοπτική σύστασης «Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» εξέφρασαν και οι πολιτικοί επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Βέβαια, μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει και το γεγονός πως κατά της προοπτικής της πανεπιστημιακής καταστολής έχουν ταχθεί και αστυνομικοί με την «Δ.Ε.Κ. Αστυνομικών» να δημοσιεύει σκληρή απάντηση κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους αστυνομικούς ως πολιορκητικό κριό απέναντι στη νεολαία και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όμως οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς και είναι αμέτρητες. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε τις εξής:

Ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου η «Πρωτοβουλία ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας» συνέταξε ψήφισμα και προχώρησε σε συλλογή υπογραφών απαιτώντας την «άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία», και διεκδικώντας το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ «να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δρα επίσης η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών των ελληνικών ΑΕΙ, «τρέχοντας την καμπάνια «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η πρωτοβουλία δέχεται ήδη τη συντονισμένη επιχείρηση λογοκρισίας και απειλών στο (και με την προκλητική ανοχή του) Facebook.

Τη διαφωνία τους σχετικά με την ίδρυση «ειδικού πανεπιστημιακού σώματος» που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία εξέφρασαν με ηχηρό τρόπο οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Από τις πρώτες σχολές, το Πάντειο και το Γεωπονικό ειπαν «όχι» στη κυβέρνηση, με το πρώτο μάλιστα να δέχεται επίθεση από συντονισμένα λιβελογραφήματα κατά των καθηγητών του επειδή εκείνοι είπαν «όχι» στην «πανεπιστημιακή αστυνομία». Το πανεπιστήμιο μάλιστα αναγκάστηκε να εκδόσει απάντηση κατά της στοχοποίησής του.

Όμως και η σύγκλητος του ΕΚΠΑ έκρινε ως αντισυνταγματική τη φύλαξη των πανεπιστημίων από όργανα εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας.

Φυσικά, οι αντιδράσεις των φοιτητών είναι σφοδρές.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Χημικών Μηχανικών και ΣΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν τον αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας.

Πως αντιδράει η κυβέρνηση

Με αλαζονία και αθλιότητες απαντά ως αναμενόταν η κυβέρνηση, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να προαναγγέλλει κυνικά ακόμα και «προληπτική δράση» της «πανεπιστημιακής αστυνομίας», δίχως να καταλαβαίνει «τι θέλουν» όσοι «αντιδρούν». Από τη μεριά του ο γνωστός και μη εξαιρεταίος για τις αθλιότητές του υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν δίστασε να απειλήσει τα μέλη ΔΕΠ λέγοντάς τους πως «θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις ζημιές».

Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο

Όπως είχαμε καταγράψει στο σχετικό μας θέμα την ημέρα της παρουσίασης:

Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α' φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β' φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Η ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ΑΕΙ

Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση «πανεπιστημιακής αστυνομίας» με την ονομασία ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, παρά τις αντιρρήσεις των πρυτάνεων, και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», είπε στο σχόλιό του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαριθμώντας στη συνέχεια τις «απειλές» που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια βάζοντας δίπλα στις φυσικές καταστροφές και τις κυβερνοεπιθέσεις (!) την «βίαιη δράση ορισμένων ομάδων». 

«Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)