to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 15.01.2021

Πολιτική

Ν. Φίλης: Η αύξηση του προστίμου στα 500€ πρέπει να ανακληθεί

Από την αρχή της πανδημίας, ο Έλληνας πολίτης με την υπεύθυνη συμπεριφορά του αποδείχθηκε ο κυριότερος συντελεστής στη μάχη για τον περιορισμό της, πριν ακόμα τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές.


Από την αρχή της πανδημίας, ο Έλληνας πολίτης με την υπεύθυνη συμπεριφορά του αποδείχθηκε ο κυριότερος συντελεστής στη μάχη για τον περιορισμό της, πριν ακόμα τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές. Κι αυτό, επειδή πείστηκε από τους επιστήμονες ότι τα μέτρα προφύλαξης σώζουν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά τους πιο αδύναμους και ευπαθείς ανάμεσα στους συγγενείς και συμπολίτες. Η μάσκα ας πούμε, προστατεύει όχι μόνο τον ίδιο το χρήστη αλλά ακόμα περισσότερο τον περίγυρό του. Για αυτό αποτελεί ύψιστο κοινωνικό καθήκον η σωστή και διαρκής χρήση της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν ήδη αρνητική η απόφαση διπλασιασμού του προστίμου για παραβάσεις (από 150 σε 300€) στις αρχές Νοεμβρίου και -προσωπική μου άποψη- είναι παντελώς αναιτιολόγητη η νέα αύξηση στα 500€ (+67%) την οποία εξήγγειλε προ ολίγο ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Χωρίς να επικαλεστεί κανένα πραγματικό στοιχείο αύξησης της παραβατικότητας και επιπλέον σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, με το μισό πληθυσμό να έχει μείνει άνεργος ή με την επιχείρηση κλειστή. Είναι αδιανόητο δε, το ποσό του προστίμου να είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε μηνιαία ενίσχυση δίνει το κράτος, και αυτή σε ελάχιστο αριθμό δικαιούχων.

Αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι 500€ πρόστιμο δεν πονούν το ίδιο όλους τους συμπολίτες μας, ούτε ότι μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι επιβάλλονται στο δρόμο με την ίδια «ζέση», ανεξαρτήτως της εμφάνισης ή της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει ο παραβάτης. Αντιθέτως: είδαμε με ποιο τρόπο τα πρόστιμα «αξιοποιούνται» σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώνονταν από τον εργοδότη να παραβούν το ωράριο ή σε βάρος πολιτών που συμμετείχαν σε ενοχλητικές για την κυβέρνηση διαδηλώσεις (παρόλο ότι έγιναν με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις) και... δεν αξιοποιούνται όταν για παράδειγμα αφορούν πιστούς έξω από εκκλησίες.

Η υπεύθυνη πολιτεία, οφείλει να επιδιώξει η ακόμα μεγαλύτερη -από την ήδη υψηλή- συμμόρφωση να έρθει μέσα από την πειθώ. Διαφορετικά, η ανταπόκριση των πολιτών υπό τον πέλεκυ ενός υπερβολικά αυστηρού προστίμου, κινδυνεύει να περιπέσει στο «φαίνεσθαι» (όταν περνούν μπροστά από αστυνομικό) και να μην αφορά τη ουσία. Οι προφυλάξεις δηλαδή να αμβλυνθούν ή να πάψουν τελείως να τηρούνται μακριά από την κοινή θέα.

Παρομοίως: η εθνική προσπάθεια για συμμετοχή στον εμβολιασμό όλων των πολιτών, ακόμα και εκείνων που φοβούνται κάποιες δευτερεύουσες και σπάνιες παρενέργειες, θα γίνει και πάλι με την πειθώ, επειδή αυτό είναι το ατομικά και κοινωνικά υπεύθυνο. Κανείς δεν έχει διανοηθεί ακόμα να... απειλήσει με πρόστιμο όποιον δεν εμβολιαστεί.

Καμιά υπερβολή δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Να ανακληθεί η αύξηση του προστίμου στα 500€.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)